Το Βερολίνο ψηφίζει σε δημοψήφισμα μαζική απαλλοτρίωση σπιτιών από γιγάντιους κερδοσκόπους ακίνητης περιουσίας

Η πρόταση? Οι πολίτες να σκεφτούν και να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να απαλλοτριωθούν 240.000 σπίτια από τον γίγαντα ακινήτων Deutsche Wohnen & Co Enteignen, παίζοντας στο παρασκήνιο το τραγούδι για το αν η απαλλοτρίωση πρέπει να επεκταθεί σε ομάδες με περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιο.
Υπάρχει δημοτικός νόμος στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν το 7% των εκλογικών υποψηφίων υπογράψει σε τέσσερις μήνες υπέρ της διοργάνωσης συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει αυτήν τη δημόσια διαβούλευση. Οι ομάδες για τη δημοτική στέγαση χρειάστηκαν 170.000 υπογραφές, έλαβαν 300.000 (κινητοποιήθηκαν πολλοί ξένοι, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) και 183.000 από αυτές επικυρώθηκαν. Η πρόταση? Οι πολίτες να σκεφτούν και να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να απαλλοτριωθούν 240.000 σπίτια από τον γίγαντα ακινήτων Deutsche Wohnen & Co Enteignen, παίζοντας στο παρασκήνιο το τραγούδι για το αν η απαλλοτρίωση πρέπει να επεκταθεί σε ομάδες με περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιο.

Για να βγει το δημοψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε απαρτία 25% των ψηφοφόρων, οπότε η Γερουσία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πολιτικά.

Πώς θα ήταν / θα ήταν αυτή η απαλλοτρίωση; Το επόμενο βήμα θα ήταν / θα ήταν να διευθετηθεί η αποζημίωση για αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα στη Deutsche Wohnen & Co Enteignen. Ενώ ο συντηρητικός τομέας συνήθως μιλά για τον υπερβολικό λογαριασμό των 36.000 εκατομμυρίων ευρώ, η έκθεση που χειρίζεται η κυβέρνηση του κεφαλαίου κάνει λόγο για εύρος μεταξύ 29.000 και 39.000 εκατομμυρίων και άλλοι μειώνουν τον λογαριασμό στα 8.000 εκατομμύρια.

Πηγή: https://kaosenlared.net/berlin-vota-en-referendum-una-expropiacion-masiva-de-viviendas-a-gigantes-especuladores-inmobiliarios/


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ