10ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης (1, 2 & 3/10)

Το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει! Η δέκατη διοργάνωση ενός αγαπημένου θεσμού των αναγνωστών της ελευθεριακής και επαναστατικής βιβλιογραφίας και λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, το τριήμερο 1, 2 & 3 Οκτώβρη. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2009, μετά από πρωτοβουλία των ελευθεριακών εκδοτικών εγχειρημάτων της Θεσσαλονίκης, με την βοήθεια αλληλέγγυου κόσμου, και φιλοδοξεί να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη το ταξίδι του.

Φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι μοιρασμένο σε θεματικές. Την Παρασκευή 1/10 θα ακούσουμε και θα μιλήσουμε για απελευθερωμένα εδάφη, παρέα με την Rosa Nera, αλλά και τους Cocaleros της Βολιβίας.

Το Σάββατο 2/10 θα ταξιδέψουμε στην Ιταλία, την εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέα με επαναστατημένους εργάτες, ενώ στην συνέχεια θα συζητήσουμε για το Κράτος και τις θεωρίες γύρω από αυτό, για να φτάσουμε, τέλος, στην μορφή κοινωνικής οργάνωσης της Παρισινής Κομμούνας, 140 χρόνια μετά την γέννησή της. Όλα τα παραπάνω στην θεματική της Ελευθεριακής Παράδοσης.

Την Κυριακή 3/10 θα υπάρχουν δυο θεματικές: Η Parwana Amiri και άλλες προσφύγισσες θα μας μιλήσουν για Σπασμένα Σύνορα, ενώ στην συνέχεια θα λάβουμε λίγες σταγόνες από το μεθυστικό ποτό της Λογοτεχνίας της Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με μουσική, φαγητό (με την συμμετοχή της Room 39) και άλλες δραστηριότητες, ενώ φυσικά οι πάγκοι των διάφορων εκδοτικών και όχι μόνο, θα έχουν την τιμητική τους σε αυτή την γιορτή του βιβλίου. To παρόν θα δώσει βέβαια και η ΒΙΟΜΕ με τα προϊόντα της.

Το Αlerta.gr θα βρίσκεται στο 10ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου και τις τρεις ημέρες, ενώ, όπως έχουμε ενημερώσει και σε άλλες περιπτώσεις, τα έσοδα από το βιβλίο Biennio Rosso, που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 16:00, πηγαίνουν στην οικονομική ενίσχυση του site.

(H σελίδα του 10ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Facebook )


ANΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/10 – Θεματική 1: «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΔΑΦΗ»

17.00 Συναντήσεις στην αυλή της Rosa Nera: Αποσπάσματα από τη σπορά της Κατάληψης «Μαύρο Ρόδο», συλλογικό, εκδόσεις των ξένων

18.00 -Μαθαίνουμε ακούγοντας
Αυτονομία, εκπαίδευση και αντάρτικο σε Τσιάπας και Κουρδιστάν, συλλογικό, εκδόσεις Ευτοπία–Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;
Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί Cocaleros, Λ. Οικονομάκης,
Ακυβέρνητες Πολιτείες

-ΣΑΒΒΑΤΟ 2/10 – Θεματική 2: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

14.00-16.00 Πολιτικό & λαϊκό τραγούδι

16.00 Biennio Rosso – Η Κόκκινη Διετία (1919-1920), Το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων & καταλήψεων στην Ιταλία & η συμβολή των αναρχικών, εκδόσεις Ortus

17.00 Προμηθέας εναντίον Λεβιάθαν, Θεωρίες για το κράτος. Από τον
φιλελευθερισμό στον αναρχισμό, Κ. Δεσποινιάδης, εκδ. Πανοπτικόν

18.00 Κοινοτική πολυτέλεια, το πολιτικό φαντασιακό της Παρισινής Κομμούνας, K. Ross, εκδόσεις των ξένων

-ΚΥΡΙΑΚΗ 3/10 – Θεματική 3: «ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ»

13.00 Συντροφική κουζίνα & δραστηριότητες πέρα από τα σύνορα

16.00 Η πένα μου δεν σπάει, τα σύνορα είναι που θα σπάσουν. Γράμματα στον κόσμο από τη Μόρια, Parwana Amiri, Ακυβέρνητες Πολιτείες. Συζήτηση με τη συγγραφέα και με άλλες προσφύγισσες.

Θεματική 4: «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

17.00 Τα ιογενή, Γιώτα Τεμπρίδου, Ακυβέρνητες Πολιτείες

18.00 Η αναγέννηση ενός επαναστάτη, D. Danvers, εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες

Κάθε μέρα: πάγκοι με βιβλία, vegan μεταναστευτική κουζίνα από το Room 39, γωνιά παιδικού βιβλίου, διάθεση προϊόντων της ΒΙΟΜΕ


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ