H πρωτοβουλία για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας “Ortus” εκδίδει το βιβλίο: “Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία (1919-1920) | Το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων & καταλήψεων στην Ιταλία και η συμβολή των αναρχικών”

Πριν από 100 χρόνια, την διετία 1919-1920, ξέσπασαν μεγάλες απεργιακές-εργοστασιακές αναταραχές στην Ιταλία, κυρίως στον Βιομηχανικό Βορρά, οι οποίες έφεραν την εργατική τάξη της χώρας ένα βήμα από το γενικευμένο επαναστατικό ξέσπασμα, με την ηγεσία του κινήματος να αποτελείται από Αναρχοσυνδικαλιστές και Αριστερούς Σοσιαλιστές/Κομμουνιστές.

Το βιβλίο περιγράφει την εξέλιξη των γεγονότων, τις συνθήκες στο αναρχικό και επαναστατικό κίνημα της χώρας, αλλά και μέσα στην κοινωνία και την εργατική τάξη, πριν και κατά την εποχή εκείνη, φτάνοντας μέχρι και την προδοσία του κινήματος από την ρεφορμιστική ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, την οποία ακολούθησε η άνοδος του Φασιστικού Κινήματος του Μουσολίνι

Επιπλέον, παρουσιάζονται μερικά από τα συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε ως αναρχικοί, έναν αιώνα αργότερα, από ένα κίνημα που έφερε στις τάξεις των Αναρχοσυνδικαλιστών της USI 800.000 εργάτες, ενώ αρκετές χιλιάδες από αυτούς οργανώθηκαν και στις αναρχικές ομάδες της χώρας

Το βιβλίο “Biennio Rosso-Η Κόκκινη Διετία (1919-1920)” αποτελεί αυτο-έκδοση της Ortus, σε 500 αντίτυπα. Μέχρι το σημείο της κάλυψης του κόστους της έκδοσης, θα διατίθεται με μικρό αντίτιμο, σε στέκια, καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους. Μετά την κάλυψη αυτού του ποσού θα διατίθεται πλέον με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ το επιπλέον κέρδος θα πάει για την κάλυψη εξόδων κινηματικού μέσου αντιπληροφόρησης.

(Ortus είναι μια υπογραφή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας από τα τέλη του 2019, προερχόμενη από Θεσσαλονίκη μεριά. Στόχος είναι, όπως άλλωστε αναφέρεται κάτω από το όνομα, η ενδυνάμωση της ταξικής μας συνείδησης, σε συνδυασμό πάντα με τα αναρχικά προτάγματα, τα δυο βασικά στοιχεία που μπορούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επαναστατική προοπτική)

Για επικοινωνία με την πρωτοβουλία Ortus σχετικά με το βιβλίο και οτιδήποτε άλλο: ortus@riseup.net


Ανακοίνωση του site:

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά το Alerta.gr είναι να προμηθευτείτε το βιβλίο “Biennio Rosso – Η Κόκκινη Διετία (1919-1920) | Το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων & καταλήψεων στην Ιταλία και η συμβολή των αναρχικών”, της πρωτοβουλίας για την παραγωγή και διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας “Ortus”.

Όλα τα έσοδα από το βιβλίο, από το σημείο αυτό και έπειτα, διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση του site.

Το βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε στα εξής σταθερά σημεία:

Α. Στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Σχολείο”, Βασ. Όλγας με Μπιζανίου

Β. Στο Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ “Ακυβέρνητες Πολιτείες”, Αλεξάνδρου Σβώλου 28

Γ. Στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Καφέ “Ποέτα”, Αριστοτέλους 34

Οποιοσδήποτε άλλος χώρος ή βιβλιοπωλείο θέλει να φιλοξενήσει το βιβλίο, αλλά και αν βρίσκεστε σε κάποια άλλη πόλη πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με την Ortus στο άρθρο παρακάτω ή να επικοινωνήσετε απευθείας με το site μας.

Η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του Alerta συνεχίζεται κι υπό τη μορφή donation. Μπορείτε να συμβάλλετε στη φόρμα παρακάτω:


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ