Περού: Οι ιθαγενείς καταστρέφουν το τοξικό χρυσωρυχείο Aruntani

από | 7 Νοέ, 2021

Οι ιθαγενείς καταστρέφουν το τοξικό χρυσωρυχείο Aruntani καθώς οι γενικές απεργίες για τον πλανήτη εξαπλώνονται στο Περού με ένα κύμα άμεσης δράσης και αποκλεισμούς δρόμων.

Ο καπιταλισμός κυνηγάει τα τελευταία μέρη του πλανήτη που δεν έχουν ακόμη καταστραφεί οικολογικά, εδώ δηλητηριάζει τις πηγές των ποταμών του Περού στη λαγνεία τους για χρυσό. Αλλά οι αυτόχθονες λαοί αντεπιτίθενται αφού οι συνομιλίες δεν πήγαν πουθενά, με ένα κύμα Άμεσης Δράσης, τοπικές Γενικές Απεργίες και αποκλεισμούς δρόμων

Οι διαδηλωτές ανέτρεψαν την αστυνομική καταστολή, καταστρέφοντας μια επιχείρηση εξόρυξης χρυσού 70 εκατομμυρίων δολαρίων, την Minera Aruntani SAC Apumayo , και δημιουργώντας ένα προηγούμενο που θα κάνει τους Γύπες να σκεφτούν δύο φορές!
Η Αρουντάνι έχει 6 ορυχεία χρυσού στο Περού, αρκετά έχουν κλείσει προσωρινά από την αστυνομία μετά από σοβαρή δηλητηρίαση ποταμών και άρνηση να υπακούσει σε περιοριστικές εντολές.
****

Η εισβολή και το κάψιμο του χρυσωρυχείου Apumayo στο Ayacucho

«Οι κοινωνικές συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αλλά αυτό που συνέβη χθες, γύρω στις 11 το πρωί, στο Ayacucho, ήταν ένα υπέροχο γεγονός.

Έγινε γνωστό ότι η αστυνομία προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση με δακρυγόνα. ωστόσο αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς κατακλύζονταν από τον μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Apumayo Aruntani. Αυτό, αφού την περασμένη Πέμπτη οι κάτοικοι των επαρχιών Lucanas, Parinacochas και Páucar del Sara Sara ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον για να απαιτήσουν την απόσυρση των εταιρειών εξόρυξης από τα εδάφη τους.

Ανάμεσα στα καμένα περιουσιακά στοιχεία είναι διοικητικά γραφεία, οχήματα, η βρύση, η τραπεζαρία και το εργοστάσιο επεξεργασίας. Επιπλέον, κόπηκε το ρεύμα και εκλάπησαν εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων και εκρηκτικά.

Σε μια δήλωση, η Apumayo είπε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έπρεπε να υποχωρήσουν για να φροντίσουν τη ζωή τους.

Ώρες αργότερα, γύρω στις 2 το μεσημέρι, διαδηλωτές από το Frente de Defense του Chumpi μπήκαν στη μονάδα εξόρυξης Breapampa και έκαψαν ένα εργαστήριο μηχανικής συντήρησης. Μέχρι χθες στις 9 το βράδυ η μονάδα αυτή βρισκόταν στα χέρια των διαδηλωτών. Στη συνέχεια αποσύρθηκαν στους κοινόχρηστους χώρους τους».

«Η καταστολή των δίκαιων διαδηλώσεων στις κοινότητες του νότιου Ayacucho έχει τραυματίσει δέκα άτομα από σφαιρίδια, σύμφωνα με το δίκτυο υγείας Cora Cora. Για άλλη μια φορά η Πολιτεία απαντά με βία στο αίτημα για δικαιώματα που καταπατούνται με την επιβολή της εξόρυξης.

Από την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, οι επαρχίες Ayacuchan Parinacochas, Paucar del Sarasara και Lucanas πραγματοποίησαν απεργία επ’ αόριστον κατά της μόλυνσης των ορυχείων στις πηγές της λεκάνης, ένα μέτρο που εγκρίθηκε δημοκρατικά στις συνελεύσεις των βάσεων».

«Η Κεντρική Επιτροπή Καταπολέμησης της μόλυνσης των εξορυκτικών ορυχείων στο Headwaters of the Southern Ayacucho Water Basin ανέφερε ότι η απεργία συμφωνήθηκε επειδή «το περουβιανό κράτος και οι ρυπογόνες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία της Στρογγυλής Τράπεζας για την εξόρυξη στο Headwaters of Watersheds, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021 στην πόλη Puquio, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η απαγόρευση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις πηγές της υδάτινης λεκάνης».

Οι εταιρείες εξόρυξης που καταστρέφουν τις λεκάνες νερού, ζωτικής σημασίας για την κατανάλωση και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κοινοτήτων, είναι η Apumayo SAC και η Ares SAC.

Αυτές οι «εταιρίες που μολύνουν επί του παρόντος τα ποτάμια και τις πηγές που γεννιούνται ακριβώς στο ίδιο μέρος όπου εκμεταλλεύονται κοιτάσματα ορυκτών, θα πρέπει (σύμφωνα με τη συμφωνία του πίνακα που πραγματοποιήθηκε στο Puquio) να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδά τους», λέει η Επιτροπή Μάχης.

Διευκρινίζει ότι η εν λόγω συμφωνία «υπογράφηκε από τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων, από εκπρόσωπο της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές από το Ayacucho, τον πρόεδρο της περιοχής Ayacucho, δήμαρχους επαρχιών και περιφερειών, ηγέτες των οργανώσεων της γεωργίας παραγωγούς και κοινωνικούς και πολιτιστικούς συλλόγους».

Από την ONAMIAP εκφράζουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στους λαούς των Ayacucho, απαιτούμε τον τερματισμό της καταστολής και την εκπλήρωση των συμφωνιών. Και προειδοποιούμε ότι μόνο η αναπόσπαστη αλλαγή του εξορυκιστικού μοντέλου θα εγγυηθεί την άσκηση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών και της Μητέρας Φύσης και με αυτό θα βάλει τέλος στις κοινωνικές συγκρούσεις».

Οι κοινότητες του Ayacucho συνεχίζουν την απεργία επ’ αόριστον: “Ο κόσμος αισθάνεται κοροϊδία”

Ο πληθυσμός διαμαρτύρεται για τη μόλυνση του νερού από τις μεταλλευτικές εταιρείες.

O 29 Οκτωβρίου 2021 Comunidades de Ayacucho acatan paro indefinido: “El pueblo se siente burlado”
Προσοχή. Οι κοινότητες του Ayacucho βρίσκονται σε απεργία επ’ αόριστον, ενάντια στην παρουσία εταιρειών εξόρυξης που βρίσκονται στις κορυφές της νότιας λεκάνης, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, μολύνουν τα νερά της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού.

«Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την εκτελεστική εξουσία και αυτό κάνει τον κόσμο να αντιδρά. Όλοι έχουν μείνει έκπληκτοι, οι εκπρόσωποι της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών [προηγούμενων κυβερνήσεων] ήταν εκεί και ο κόσμος αισθάνεται ουσιαστικά κοροϊδία », εξήγησε ο Alberto Navarro, συνεργάτης της Exitosa στο Ayacucho.

Να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες έχουν καταγραφεί από το 2018. Σύμφωνα με τον Ναβάρο, οι αρχές, κατά τη διάρκεια εκείνης της κυβερνητικής περιόδου, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πληθυσμού κατά της εταιρείας εξόρυξης Apumayo και άλλων.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτές οι εταιρείες εξόρυξης δραστηριοποιούνται στις κορυγές της λεκάνης, γεωτρήσεις και εξορύξεις για την εξόρυξη του χρυσού. ο πληθυσμός υπερασπίζεται το νερό γιατί, όταν ανοίγουν τρύπες στα κεφαλάρια της λεκάνης, αυτά τα νερά τρέχουν και μολύνουν το φράγμα Ancascocha», εξήγησε.

Οι αξιώσεις του πληθυσμού δίνονται στο πλαίσιο της προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Σύμφωνα με τον Ναβάρο, ο πληθυσμός ζητά την έξοδο αυτών των εταιρειών εξόρυξης επειδή λειτουργούν κοντά στις πηγές νερού, μολύνοντας έτσι αυτόν τον πόρο.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χλωρίδα και η πανίδα εξαφανίζονται ήδη, όπως η πέστροφα. Μιλάμε για τα ποτάμια της δικαιοδοσίας του συνταγματάρχη Καστανέντα, των οποίων τα νερά δεν έχουν πλέον ό,τι πολυτιμότερο είχαν οι άνθρωποι: την πέστροφα τους», πρόσθεσε.

Το Apumayo SAC στις φλόγες

«Οι εφημερεύουσες αρχές δεν επιβάλλουν τα πρωτόκολλα υγείας, υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η παρέμβαση του ΠΣΜ», είπε.

Ιστορικό

Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων ανέπτυξαν δύο ιστορικές απεργίες το 2019 και το 2020. Στη συνέχεια έγιναν πέντε στρογγυλές τράπεζες με το PCM και άλλους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

https://exitosanoticias.pe/v1/wp-content/uploads/2021/10/ayacucho-paro-indefinido-Exitosa.jpg

Υπάρχουν επίσης απεργίες αόριστης διάρκειας στο Áncash, το Loreto και νότια του Ayacucho
Eli_PradoDelizabeth.prado@glr.pe 28 Οκτωβρίου 2021 Ενημερώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021 https://larepublica.pe/politica….
Η αγροτική κοινότητα Aquia, στην επαρχία Ancash του Bolognesi, έχει μπλοκάρει τον δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο εξόρυξης Antamina.

Και στον Αμαζόνιο, κάτοικοι διαφόρων εθνοτήτων καταλαμβάνουν τον Σταθμό 5 και τα πετρελαϊκά τετράγωνα 95, 192, 8 και 67, από τις 4 Οκτωβρίου.

Aquia. Por quinto día, bloquean ruta hacia Antamina. Foto: difusión

Για πέμπτη μέρα αποκλείουν το δρομολόγιο για την Αντάμηνα.

Οι επ’ αόριστον στάσεις δεν είναι μόνο στον Νότιο Μεταλλευτικό Διάδρομο. Εδώ και πέντε ημέρες, η αγροτική κοινότητα της Aquia, στην επαρχία Ancash του Bolognesi, έχει αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο εξόρυξης Antamina ζητώντας πληρωμή για την υπηρεσία χρήσης γης που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τον αγωγό της.

«Έχουμε τον έλεγχο των 50 χιλιομέτρων του δρόμου από τον οποίο διέρχεται ο αγωγός, από το Yanashallash στο Mojón. Δεν υπάρχει πάσο, αλλά υπάρχει μια εναλλακτική διαδρομή με κανονική κίνηση: Huaraz-Hallanca και Huallanca-La Unión. Ο αποκλεισμός είναι μόνο για την Ανταμίνα», δήλωσε ο αρχηγός Adán Damián.

Είπε ότι η Aquia δεν θεωρείται περιοχή επιρροής, δεν έχει συμφωνία πλαίσιο και δεν γίνονται σεβαστά από την εταιρεία, γι’ αυτό ζήτησε την αποχώρησή τους.

Ανέφερε ότι προστίθενται περισσότερες πόλεις και ότι η απεργία θα ενισχυθεί. «Έχουμε τα logistics, προβάλλουμε την απεργία για μήνες», είπε.

Χθες έλαβαν την υποστήριξη του προέδρου της Ένωσης Δήμων Κατοικημένων Κέντρων της Επαρχίας Huari (Amuceph), η οποία συγκεντρώνει 52 δήμους.

This image has an empty alt attribute; its file name is signal-2021-10-30-10-52-35-518.jpg

Το Apumayo SAC στις φλόγες

Σε δήλωσή της, η Antamina αρνήθηκε τις κατηγορίες. Επεσήμανε ότι υπάρχει διαδικασία διαλόγου και ότι είναι πρόθυμη να την επαναλάβει.

Και στον Αμαζόνιο, οι λαοί Awajún, Achuar, Kichwa, Kukama και Arabela έχουν καταλάβει τον Σταθμό 5 και τα πετρελαϊκά τετράγωνα 95, 192, 8 και 67, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ηγέτης του, José Fachín, δήλωσε ότι απαιτούν μια λύση στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό χρέος που έχουν για πενήντα χρόνια δραστηριότητας υδρογονανθράκων. Επιπλέον, ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των πετρελαϊκών συμβολαίων και τη συζήτηση ενός σχεδίου ζωής μετά το πετρέλαιο.

«Σήμερα (χθες) ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων μας είπε ότι μετά το Las Bambas θα έχουν συνάντηση με τη Βολιβία και μετά θα εισέλθουν στον Αμαζόνιο», είπε ο Fachín.

Τρεις επαρχίες του Ayacucho (Lucanas, Parinacochas και Páucar del Sara Sara) ένωσαν επίσης τις δυνάμεις τους για να απαιτήσουν την απόσυρση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις πηγές τους.

«Κατά την τελευταία επίβλεψη που διενεργήθηκε από την OEFA στις 11 Νοεμβρίου 2019, ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικής καταγγελίας από τον Gonzalo Velásquez, δήμαρχο της περιοχής Haquira, παρατηρήθηκε ότι η φάση 04 του στρώματος έκπλυσης παρουσίαζε αστάθεια και ότι ως αποτέλεσμα Το ορυκτό, το οποίο περιέχει ίχνη κυανίου, έχει μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση των μη σφραγισμένων περιοχών του εδάφους στη φάση 03, γεγονός που συνιστά «άμεσο κίνδυνο και υψηλό κίνδυνο βλάβης στην ποιότητα του εδάφους, επηρεάζοντας πιθανώς την ποιότητα του εδάφους. έδαφος, υπόγεια ύδατα, το οικοσύστημα του υγροτόπου και η ποιότητα του νερού του ρέματος Huayllani, το οποίο βρίσκεται κοντά στο στρώμα έκπλυσης».

πηγή: https://thefreeonline.wordpress.com/2021/11/05/indigenous-burn-down-toxic-gold-mine-as-general-strikes-for-the-planet-spread-in-peru/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...