Ημερολόγιο πολέμου (μέρος ενδέκατο), του Δήμου Βοσινάκη

Παρασκευή 20/5/2022: Το κοντέρ του πολέμου στην Ουκρανία έφτασε πλέον τις 86 μέρες και τίποτα δεν δείχνει ότι οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα σταματήσουν σύντομα. Η Ρωσία κυριαρχεί στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, ελέγχει σχεδόν το 90% της περιφέρειας του Λουχάνσκ και επιδιώκει να επεκτείνει τον έλεγχό της σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. Από την άλλη μεριά, τα σύγχρονα όπλα που στέλνει η Δύση σε σεβαστές ποσότητες, θα προκαλέσουν τη μακροημέρευση, αν όχι την κλιμάκωση, του πολέμου και θα ισχυροποιήσουν αφάνταστα την ουκρανική αντίσταση. Ο Πούτιν θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα στείλει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό για να πετύχει άμεσα τους στόχους του ή αν είναι προετοιμασμένος να αφεθεί σε ένα μεγάλο πόλεμο φθοράς που θα κρατήσει πολλούς μήνες με αβέβαια αποτελέσματα. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, ο ρωσικός στρατός επιλέγει να προχωράει μεθοδικά, αξιοποιώντας πλήρως τα πλεονεκτήματά του σε δύναμη πυρός και διαμορφώνοντας προσεκτικά το πεδίο της μάχης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν αργά στο μέτωπο της Ανατολής και να βομβαρδίζουν σταθερά τη δυτική Ουκρανία και ειδικότερα τις πόλεις από όπου εκτιμούν ότι εισέρχεται ο δυτικός οπλισμός. Τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκε σειρά επιθέσεων στην Οδησσό, κάποιες από αυτές με πυραύλους Kinzhal. Στις 12/5/2022 οι δυνάμεις των φιλορώσων πήραν τον έλεγχο της Vojevodivka μεταξύ Rubizhne και Severodonetsk, βρέθηκαν στη Zorya και στα νότια της Rubizhne. Με έκπληξη παρατήρησα ότι όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν με το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο (που προφανώς διοχετεύεται από τα ανώτερα επικοινωνιακά κλιμάκια των ΗΠΑ) ότι η Μαριούπολη «έπεσε» στα χέρια της Μόσχας λίγες μέρες πριν, επειδή τότε παραδόθηκαν οι τελευταίοι εξαθλιωμένοι άντρες των Αζόφ που είχαν απομείνει, πλήρως αποκομμένοι και απομονωμένοι, στα υπόγεια ενός τεράστιου εργοστασίου! Υπενθυμίζω ότι η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 28/3/2022, όταν ο δήμαρχος της πόλης Vadim Boychenko δήλωνε «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» και έκανε λόγο για επιθέσεις που έχουν ισοπεδώσει την πόλη και άφησαν πολλούς τραυματίες αλλά και άγνωστο αριθμό νεκρών.

Η Ουκρανία χάνει διαρκώς άντρες και εδάφη στην Ανατολή αλλά την ίδια ώρα προξενεί στον εχθρό μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Μάλιστα, σημείωσε και μία μεγάλη νίκη που της έδωσε κουράγιο τις προηγούμενες μέρες, όταν το ουκρανικό πυροβολικό εντόπισε εγκαίρως την αποτυχημένη απόπειρα των Ρώσων να διασχίσουν τον ποταμό Severskyi Donets υπό το φως της ημέρας, κοντά στον οικισμό Bilohorivka. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν εκατοντάδες Ρώσοι (η Ουκρανία μιλάει για 500 στρατιώτες αλλά δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί το νούμερο) και να καταστραφούν περίπου 70 τεθωρακισμένα οχήματα της Ρωσίας. Επιπλέον, οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι τα δυτικά όπλα θα συνεχίσουν να φτάνουν από ΗΠΑ και Ευρώπη και θα έχουν τη δυνατότητα να πολεμήσουν σκληρά τον εχθρό χωρίς να χρειαστεί να παραδοθούν. Όσο για την πόλη της Μαριούπολης, οι πάντες ήξεραν εδώ και εβδομάδες ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή που είχαν όσοι απέμειναν στο Αζοφστάλ ήταν ο θάνατος ή η παράδοση και ορθώς επέλεξαν το δεύτερο. Μιλάμε για μία πόλη που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και δεν βλέπω τον τρόπο να ξαναπερνάει στα χέρια της Ουκρανίας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Εκτός από τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, τους θανάτους, τις καταστροφές, τους πρόσφυγες και τον αβάστακτο πόνο του πολέμου, γίνεται χαμός και σε διπλωματικό επίπεδο με τον επικοινωνιακό πόλεμο να έχει αγγίξει αστρονομικά επίπεδα και τη Δύση να αποδεικνύεται πρωταθλήτρια προπαγάνδας αφήνοντας τους Ρώσους έτη φωτός πίσω. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί στην έναρξη του πολέμου ότι ο επιτιθέμενος (Ρωσία), που κατευθύνεται από έναν εμφανώς απολυταρχικό άνθρωπο (Πούτιν) με επεκτατικές τάσεις, θα χρησιμοποιούσε λιγότερες λεκτικές υπερβολές από τον αμυνόμενο (Ουκρανία-δηλαδή ΝΑΤΟ) που μοιάζει αποφασισμένος να εγκαταλείψει κάθε επαφή με την πραγματικότητα για να γράψει την ιστορία όπως θέλει; Τι εννοώ; Ο αμερικανός βουλευτής Σεθ Μούλτον δηλώνει «Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε πόλεμο, αν και μέσω πληρεξουσίου, με τη Ρωσία και είναι σημαντικό να κερδίσουμε» και μετά διαβάζεις άρθρα έγκυρων πανεπιστημιακών που αμφισβητούν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία. Γάλλος διαπραγματευτής που ήταν ενεργός στην πρώτη στρατιωτική διεύρυνση του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι συνάδελφοί του έλεγαν ότι αυτό ήταν, από τότε, μία αντιρωσική κίνηση και η δήλωση περνάει στα ψιλά. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Röpcke γράφει σε tweet «οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής προχωρούν αργά αλλά σταθερά σε πολλά μέτωπα» και προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό.

Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έκανε μία δήλωση με νόημα: «Η Δύση κήρυξε έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας• είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει, αλλά οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από όλους ανεξαιρέτως». Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία ετοίμαζε μεθοδικά και σε κάθε επίπεδο (γεωπολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό) αυτόν τον πόλεμο εδώ και καιρό και είναι πρόθυμη να παίξει ένα μακρύ και ζόρικο παιχνίδι. Οι χώρες της Δύσης, και κυρίως οι χώρες της Ευρώπης, σύντομα θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι ο μόνος τρόπος να «ματώσει» η Ρωσία είναι να πέσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων και να συνηθίσουν απότομα σε ένα νέο τρόπο ζωής. ΟΙ τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν και η ακρίβεια θα γίνει αισθητή ακόμα και στα ανώτερα οικονομικά στρώματα. Ήδη, πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για προκλητικά λάθος χειρισμούς της Ευρώπης και προβλέπουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε μερικούς μήνες που θα φέρουν ισχυρές αναταράξεις μέχρι και στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκές οικονομίας.

ΥΓ: Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι μία ιστορική στιγμή για την εμετική δυτική προπαγάνδα και την ενημέρωση που προσφέρουν τα ΜΜΕ της. Μέχρι σήμερα, ξέραμε ότι οι στρατιώτες μπορούν να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, να τραυματίσουν και να τραυματιστούν, να λιποτακτήσουν ή να παραδοθούν. Οι λίγες εκατοντάδες Ουκρανών μαχητών που είχαν μείνει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ παραδόθηκαν στο ρωσικό στρατό για να σώσουν τις ζωές τους και πολύ καλά έκαναν. Για την πολιτισμένη Δύση όμως αυτό δεν ήταν ανεκτό. Κάπως έτσι, μάθαμε ότι οι Ουκρανοί μαχητές απλά «απομακρύνθηκαν» και το εργοστάσιο εκκενώθηκε δια μαγείας. Πάλι καλά. Θα μπορούσαν να γράψουν ότι ήρθε το αμερικανικό ιππικό και τους πήρε με την πολύτιμη βοήθεια του Σούπερμαν και του Μπάτμαν.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ