Σάμη Κεφαλλονιάς: Οι κάτοικοι διώχνουν τα ΜΑΤ και το ρίχνουν στον χορό!

Είχαμε γράψει πριν κάποιες μέρες σχετικά με το μπλόκο των κατοίκων της Κεφαλλονιάς στο λιμάνι της Σάμης. Εκεί οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται επί δυο εβδομάδες και σταματούν το ξεφόρτωμα των νέων ανεμογεννητριών, οι οποίες προορίζονται για το καινούριο αιολικό πάρκο, που κυβέρνηση και ιδιώτες θέλουν να εγκαταστήσουν στο νησί.

Το νησί της Κεφαλλονιάς όμως είναι ήδη επιβαρυμένο από την επέλαση της “πράσινης ανάπτυξης”, με τους κατοίκους να κατηγορούν ευθέως κράτος και εταιρίες για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα περιφερειακά των “πάρκων” αυτών, αφού τονίζουν πως επιβάρυναν την κατάσταση μετά και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και προκάλεσαν ουσιαστικά τις πλημμύρες.

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να αντιμετωπίσει τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς με τα ΜΑΤ, ώστε να προχωρήσει την επένδυση ανενόχλητα. Έτσι, αποβίβασε τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες προέβησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού της Σάμης από τους αγωνιζόμενους κατοίκους και μάλιστα προχώρησαν στην σύλληψη τοπικού συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ.

Το κράτος λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους ίδιους τους κατοίκους και την δυναμική που έχουν αναπτύξει (μαζεύονται κάθε πρωί κοντά στα 200 άτομα από πολιτικές συλλογικότητες και φορείς, αλλά και μη οργανωμένοι, με την στήριξη μάλιστα της τοπικής αυτοδιοίκησης). Οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς λοιπόν είχαν άλλα σχέδια. Έτσι, συνέχισαν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους και προχθές, αφού έδιωξαν κακήν κακώς τα ΜΑΤ -τα οποία επιβιβάστηκαν στην κλούβα τους και έφυγαν από το λιμάνι- στην συνέχεια το έριξαν στους παραδοσιακούς χορούς, για να γιορτάσουν την νίκη τους!

Το κουράγιο, η ενότητα και κυρίως η εορταστική διάθεση των κατοίκων της Κεφαλλονιάς είναι χαρακτηριστικά που μας θυμίζουν τις εποχές της δυναμικής αντίστασης των καταπιεσμένων απέναντι στην εξουσία. Περιόδους που η αντίσταση γίνεται καθήκον και η κάθε νίκη, μικρή ή μεγάλη, γιορτάζεται αναλόγως. Θα πρέπει λοιπόν η στάση των αγωνιζόμενων αυτών ανθρώπων να μας γίνει παράδειγμα. Να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον αγώνα τους, εν πολλοίς παραμελημένο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ λόγω συμφερόντων, αλλά τόσο σημαντικό γιατί, μεταξύ άλλων, προάγει και την αναβίωση του κλίματος και της αίσθησης της αντίστασης που τόσο πολύ χρειάζονται να ξαναθυμηθούν οι καταπιεσμένες τάξεις.

Ταυτόχρονα, να μην ξεχνάμε πως ο αγώνας των κατοίκων της Κεφαλλονιάς δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια στην λεηλασία της φύσης, ο οποίος αποτυπώνεται σε ένα τεράστιο ψηφιδωτό αντιστάσεων στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου με την μορφή της “πράσινης ανάπτυξης” και που εκτείνεται σε όλη την επικράτεια. Αγώνες που, αν κατορθώσουν να συντονιστούν και να οργανωθούν σε μια κοινή βάση, μπορούν να καταφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στους δυνάστες μας.

πηγές:

kefaloniapress.gr

drepani.gr

kefalonitikanea.gr