Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία: Οι καταστροφικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης

Tο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση Οι καταστροφικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων  από τη  Δικτύωση Κινημάτων για Γη & Ελευθερία.

Στην εκδήλωση αυτή είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις μια πληθώρας πρωτοβουλιών, τοπικού κυρίως χαρακτήρα, αλλά και πολιτικών ομάδων, σχεδόν από ολόκληρη την χώρα. Πρωτοβουλίες που αγωνίζονται ενάντια στην λεηλασία της φύσης, την επέλαση της βιομηχανίας και του κεφαλαίου στον τόπο τους, αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια. Παρακολουθήσαμε τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους των επιμέρους αγώνων,  καθώς και τον τρόπο που οι αγωνιζόμενοι οργανώθηκαν και πάλεψαν ενάντια στα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Γουμένισσας άνοιξε τον κύκλο τοποθετήσεων και μας μίλησε για τον αγώνα ενάντια στα Υδροηλετρικά Φράγματα, η  Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης για τον αγώνα στις Σταγιάτες Πηλίου μίλησε μέσω τηλεφώνου για την υπεράσπιση του νερού, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση έκανε και ο  Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στη Καύση Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι σύντροφοι της Πρωτοβουλίας ενάντια στα ΕΛ.ΠΕ. από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και ακολούθησε η Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού.  Η Συνέλευση Γη & Ελευθερία Σερρών τοποθετήθηκε επάνω στην δράση της ενάντια στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή, ενώ στην συνέχεια η Κατάληψη Terra Incognita ανέλυσε την σύνδεση ανάμεσα στην ενεργειακή ανάπτυξη και την πολεμική προετοιμασία. Τέλος, οι σύντροφοι από το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας τοποθετήθηκαν σχετικά με την περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και την επίπτωση που έχει στην ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ακολούθησαν ατομικές τοποθετήσεις.

Η δικτύωση Κινημάτων για Γη κι Ελευθερία περιέγραψε την εκδήλωση ως:

Μια εκδήλωση με τη συμμετοχή κοινοτήτων αγώνα στα πλαίσια της διεξαγωγής της 2ης πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 17-18 Οκτώβρη.

Η επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό διακύβευμα ύψιστης εθνικής σημασίας κατά τα λεγόμενα του ίδιου του πολιτικού προσωπικού, των ντόπιων και ξένων επενδυτών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών που καθορίζουν την ενιαία στρατηγική της ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης και ενέργειας. Ο δρόμος για την ένταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, την αποψίλωση κάθε κορυφογραμμής προς εγκατάσταση ΑΠΕ, για την αποστράγγιση κάθε πηγής από την δημιουργία υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, για την εξόρυξη όλου του θαλάσσιου ορίζοντα για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο, ανοίγει και οδηγεί τις ζωές μας προς την απόλυτη δυστοπία.

Ο αγώνας ενάντια στις ενεργειακές επενδύσεις και τους πολέμους που γεννούν, παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Να μπλοκάρουμε στην πράξη την επενδυτική πολιτική του ελληνικού κράτους. Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, τη γη και την ελευθερία μας, στηρίζοντας τους τοπικούς αγώνες ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη. Από τις Σταγιάτες και τον Βόλο μέχρι τη Νάξο και από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική, την Ξάνθη και τη Σαμοθράκη έχουμε δίκιο και θα νικήσουμε.

Μπορεί η δικτύωση αυτή να παράξει κάτι μεγάλο;

Έχοντας παρακολουθήσει όλη την εκδήλωση, θεωρώ πως ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για την γνωριμία διάφορων πρωτοβουλιών μεταξύ τους, πέρα από αυτές που συμμετέχουν πιο τακτικά σε αυτή την Δικτύωση, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα για την δημιουργία και ανάπτυξη ενός ακόμη μεγαλύτερου και πιο δυνατού πόλου, ο οποίος θα θέσει σε αμφισβήτηση το καπιταλιστικό ιδεολόγημα της αέναης “ανάπτυξης”, αλλά θα βάλει στην άκρη και τις θετικιστικές προσεγγίσεις σε σχέση με τον ρόλο της τεχνοβιομηχανίας στην ζωή μας.

Ένα δεύτερο βήμα θα ήταν πιθανότατα η ανεύρεση των κοινών τόπων πάνω στους οποίους θα μπορέσουν να συμπράξουν και να συνδιαμορφώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες και οι αγώνες. Μπορεί σε πρώτο χρόνο να φαντάζει δύσκολη στο σύνολό της αυτή η συνύπαρξη, καθώς αποτελείται από ένα ετερόκλητο μείγμα πολιτικών ομάδων, τοπικών συλλόγων και πρωτοβουλιών, αυτό  όμως είναι κάτι που μπορεί εν τέλει να γίνει και η δύναμή τους, το αβαντάζ τους, καθώς μπορούν να απευθυνθούν σε ένα εξίσου ετερόκλητο κοινό, σε μια τεράστια κοινωνική δεξαμενή.

Γιατί δυστυχώς η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση ήταν μη ικανοποιητική, δεδομένης της σημασίας της και των πληροφοριών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Τουλάχιστον, απ’ ότι μαθαίνουμε, υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή από απόσταση, μέσω της αναμετάδοσης από το 1431 am.

Ακολουθούν τα link των Video με τις διάφορες τοποθετήσεις των πρωτοβουλιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

(Τα video είναι προϊόν της  σπουδαίας δουλειάς που έκαναν οι σύντροφοι του Ελεύθερου Κοινωνικού Ραδιοφώνου 1431 ΑΜ, τόσο στην κάλυψη της εκδήλωσης, όσο και στην επεξεργασία πραγματικά τεράστιου όγκου του υλικού)

 

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

δικτύωση

δικτύωση

δικτύωση


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ