Σάμη Κεφαλλονιάς: Κάτοικοι μπλοκάρουν πλοίο που μεταφέρει ανεμογεννήτριες

Σε επιφυλακή βρέθηκαν σήμερα το πρωί αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ώστε να σταματήσουν πλοίο που μετέφερε τον εξοπλισμό των νέων αιολικών πάρκων, που Κυβέρνηση και εταιρίες θέλουν να εγκαταστήσουν στο νησί.

Συγκεκριμένα στη Σάμη, όπου βρίσκεται και το λιμάνι που θα ξεφορτώνονταν οι ανεμογεννήτριες, αγωνιζόμενοι κάτοικοι, σύντροφοι, αλλά και η Δημοτική Αρχή, προχώρησαν σε μπλόκο, αναρτώντας πανό, αλλά και χρησιμοποιώντας οχήματα του Δήμου ώστε να  κλείσει ο λιμενοβραχίονας και να μην γίνει εφικτή η μεταφορά. Την ίδια ώρα, φορτηγά της εταιρίας περίμεναν να παραλάβουν της ανεμογεννήτριες.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη μέρα που οι κάτοικοι περνούν στη Σάμη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους, τουλάχιστον τις τελευταίες 4-5 μέρες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συσπειρώνουν μια δυναμική που ξεπερνάει τα 200 άτομα. Αντιδρούν στην περαιτέρω “αξιοποίηση” του νησιού τους ως βάση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, καθώς υπάρχουν ήδη πολλά παρόμοια “πάρκα” στην Κεφαλλονιά.

Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, πως οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς δηλώνουν ευθέως ότι για αρκετές από τις πλημμύρες και καταστροφές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του Ιανού στο Νησί ευθύνονται τα αντιπλημμυρικά έργα, που ΔΕΝ έγιναν ποτέ στις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες. Φυσικά αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά κρατάει χρόνια, με τους κατοίκους να έχουν τοποθετηθεί ξανά περί αυτού στον τοπικό τύπο. Είναι ένα μοτίβο που δυστυχώς το συναντάμε πολύ συχνά σε περιοχές που πλήττονται από την “Πράσινη Ανάπτυξη”.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα των κατοίκων της Κεφαλλονιάς ενάντια στα αιολικά πάρκα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ στην σελίδα που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.)

Από μεριάς μας να τονίσουμε πως η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι παρά η τελευταία “μόδα” του κεφαλαίου.Μια προσπάθεια να περισώσει τον εαυτό του, να απομυζήσει κέρδος με νέους τρόπους, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και ένα “οικολογικό” προσωπείο. Φυσικά, η οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη επέκταση της “Πράσινης Ανάπτυξης” είναι πολλαπλάσια από τα πλεονεκτήματα που το κεφάλαιο και τα κράτη του θέλουν να μας περάσουν πως υπάρχουν, το αποτύπωμα αυτών των έργων σε χλωρίδα και πανίδα είναι καταστροφικό. Ταυτόχρονα, οι εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται είναι πολλές φορές οι ίδιες που εμπλέκονται στην πιο “συμβατική” μόλυνση του πλανήτη, μέσω των άλλων μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Ήδη σε όλη την Ελλάδα, από τα Άγραφα ως την Σάμη Κεφαλλονιάς, ο αγώνας ενάντια στα Αιολικά Πάρκα έχει φουντώσει για τα καλά και οφείλουμε να σταθούμε όλοι μας αλληλέγγυοι, δίπλα στους κατοίκους των περιοχών αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην μετατροπή των τόπων τους σε γιγάντια Αιολικά Πάρκα.

Φωτορεπορτάζ (από σύντροφο που βρέθηκε σήμερα στη Σάμη, πλάι στον αγώνα των κατοίκων):

Σάμη

Πανό τοποθετημένο επάνω στο πλοίο που μεταφέρει τις ανεμογεννήτριες

Σάμη

Τα φορτηγά της εταιρίας που περιμένουν να παραλάβουν τις ανεμογεννήτριες

Σάμη

Όχι στη λεηλασία της φύσης, όχι στο ψέμα της πράσινης ανάπτυξης

Το πλοίο που μεταφέρει της ανεμογεννήτριες

Σάμη

Το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες στον μπλοκαρισμένο λιμενοβραχίονα

Φωτογραφίες από τοπικό site

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Από την παρέμβαση κατοίκων του νησιού στο λιμάνι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Από την παρέμβαση κατοίκων του νησιού στο λιμάνι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι κάτοικοι παρεμποδίζουν την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών στο λιμάνι.

Φωτογραφίες από συντρόφους του νησιού

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όχι στη λεηλασία της φύσης. Όχι στο ψέμα της πράσινης ανάπτυξης. Ούτε βήμα πίσω.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πανό από συντρόφους/ισσες του νησιού.

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ