Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

από | 27 Ιαν, 2025

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ].

Η 26η Γενάρη 2025 περνάει πλέον στην ιστορία ως η μέρα που ολόκληρη η Ελλάδα έζησε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας απαίτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα του κρατικού εγκλήματος των Τεμπών. Την Τετάρτη 22 Γενάρη το βράδυ ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών απηύθυνε κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και από τότε οι εξελίξεις μοιάζουν με μια χιονοστιβάδα αγανάκτησης και οργής που απλά περίμενε μια αφορμή για να ξεσπάσει. Τα καλέσματα για συγκεντρώσεις άρχισαν να βγαίνουν το ένα μετά το άλλο με καταιγιστικό ρυθμό σε έναν αυθόρμητο ξεσηκωμό που είχαμε αρκετά χρόνια να ζήσουμε. Καλέσματα σε πάνω από 190 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά από άκρο σε άκρο της Ελλάδας αλλά και όχι μόνο καθώς πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης αλλά και στην Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Τορόντο. Πρακτικά σε όποιο μέρος της Ελλάδας υπάρχει κάποια οργανωμένη συλλογικότητα ή φορέας ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης μια συγκέντρωσης για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι και σχήματα, πολιτιστικοί σύλλογοι ή σύλλογοι πολυτέκνων, ακόμη και σύνδεσμοι οπαδών διαμόρφωσαν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που το μεσημέρι της Κυριακής πλημμύρισε όλη τη χώρα με ένα τεράστιο “ΩΣ ΕΔΩ”.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πλήρως από αυτή την εξέλιξη. Δε θα μπορούσε να φανταστεί πως μέσα σε λίγες μέρες θα βρει τρόπο τόσο μαζικής έκφρασης στον δρόμο η λαϊκή οργή για το ζήτημα των Τεμπών αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που εξαθλιώνουν την κοινωνική βάση όπως η στεγαστική κρίση, η ακρίβεια, η όξυνση της στεγαστικής κρίσης, η καταστολή, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Τις προηγούμενες μέρες το πιο χυδαίο κομμάτι της εξουσίας, δηλαδή ο φασίστας Άδωνης, τα εμετικά τρολ του μηχανισμού της ΝΔ στο twitter και τα πληρωμένα καθάρματα που καμώνονται τους δημοσιογράφους επιδόθηκαν σε διαγωνισμού ανθρώπινου ξεπεσμού εκτοξεύοντας άθλιες ύβρεις απέναντι στους χαροκαμμένους γονείς και όσους τους στηρίζουν. Από κοντά και το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ που υποβάθμισαν όσο μπορούσαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τόσο τις προηγούμενες μέρες όσο και την Κυριακή, με αποκορύφωμα την ΕΡΤ που δεν τόλμησε να δείξει καν εικόνα από τους συγκεντρωμένους. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη στάση της δημόσιας τηλεόρασης:

“Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό υποβαθμίστηκαν με ακραίο τρόπο από την ΕΡΤ.

Στο δελτίο ειδήσεων στις 12 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η μαζικότερη διαδήλωση των πολλών τελευταίων χρόνων στο κέντρο της Αθήνας, η είδηση παρουσιάστηκε 37 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου, συνοπτικά και χωρίς ούτε μια εικόνα από το Σύνταγμα. Στα επόμενα δελτία ειδήσεων της ημέρας και ενώ πολλές χιλιάδες πολίτες στο κέντρο της Αθήνας, σε γειτονιές της πόλης, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό απαίτησαν δικαίωση για τα 57 θύματα των Τεμπών με μαζικό παρόν στις ειρηνικές διαδηλώσεις, η ιεραρχία του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ «έπνιξε» τη φωνή τους μεταφέροντας διεκπεραιωτικά την είδηση που δεν μπορούσε πλέον να αγνοηθεί.

Το έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας όμως ήταν προμελετημένο. Ο σχεδιασμός για την κάλυψη μιας τέτοιας συγκέντρωσης από ένα κανάλι που υποτίθεται ότι παρέχει συνεχή ενημέρωση, περιελάμβανε μόλις ένα τηλεοπτικό συνεργείο και έναν ρεπόρτερ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό και καλλιτεχνικό προσωπικό, διαχωρίζουμε τη θέση μας από αυτές τις ντροπιαστικές για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τακτικές και απαιτούμε η ΕΡΤ να επιτελεί χωρίς εξαρτήσεις και κυβερνητικές παρωπίδες την αποστολή της για ενημέρωση.

Η υποχρέωση για πλουραλιστική και ανεξάρτητη ενημέρωση δεν επιτελείται ούτε με ένα κατ’ όνομα ενημερωτικό κανάλι το οποίο ανακυκλώνει τις ίδιες ειδήσεις, ούτε με κλειστά «ακριβά» συμβόλαια σε παρουσιαστές. Χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνεύσει.

Γιάννης Δάρρας

Μανώλης Παπανικήτας

Εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ”

Αθήνα

Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν στο Σύνταγμα. Ήδη από τις 12, την ανακοινωμένη ώρα συγκέντρωσης η πλατεία ήταν γεμάτη και ο κόσμος πύκνωνε με γρήγορους ρυθμούς τους γύρω δρόμους. Στο τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία με τον κόσμο να συνεχίζει στην οδό Σταδίου. Τα ΜΑΤ έκαναν ευρεία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, μία εκ των οποίων τραυμάτισε τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο στο κεφάλι.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τα γεγονότα:

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταδικάζει τον τραυματισμό του συναδέλφου μας φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, από τις δυνάμεις καταστολής, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα μετά το τέλος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης για το έγκλημα των Τεμπών. Ταυτόχρονα, φτάνουν και νέες καταγγελίες συναδέλφων μας οι οποίοι δέχτηκαν και οι ίδιοι επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Η κυβέρνηση επέλεξε να πνίξει στα χημικά τη συγκέντρωση και να ασκήσει αδικαιολόγητη βία και καταστολή, από την οποία, πέρα από τους απλούς διαδηλωτές, δεν γλίτωσαν ούτε οι συνάδελφοι μας.

Το σημερινό περιστατικό, που δεν είναι το πρώτο, αλλά ούτε και το τελευταίο, είναι άλλη μία απόδειξη ότι όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες για τoυς εργαζόμενους και συνολικά για τον λαό και δυναμώνουν οι διεκδικήσεις, τόσο θα επιστρατεύεται η κρατική καταστολή.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η συγκλονιστική παρουσία και ο παλμός στα σημερινά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι μια υπόσχεση, ότι δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη αυτό καθ’ αυτό, αλλά και για την συγκάλυψή του.

Δυναμώνουμε παράλληλα, τον αγώνα, απέναντι στην κρατική βία, την καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους, που αντιμετωπίζει τον λαό και τη νεολαία που αγωνίζονται ως εχθρούς και στρέφεται ενάντια ακόμα και στους συναδέλφους μας, που καλύπτουν τις μεγάλες αυτές κινητοποιήσεις για ένα μεροκάματο.

Ως διοικητικό συμβούλιο δηλώνουμε πως το οξυγόνο της υπομονής και της αναμονής τελειώνει, και θα σταθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων μας.

Ζητάμε από της ενώσεις του τύπου καθώς και από άλλες ενώσεις και σωματεία εργαζομένων να λάβουν αποφάσεις καταδίκης των σημερινών περιστατικών βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Θεσσαλονίκη

Ένα ανθρώπινο ποτάμι δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης στη μεγαλύτερη πορεία της τελευταίας εικοσαετίας. Πάνω από 80 χιλιάδες (ίσως ο αριθμός να πλησιάζει τις 100 χιλιάδες) διαδήλωσε για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών βάζοντας την ταφόπλακα στην οποία κοινωνική νομιμοποίηση είχε ακόμη η κυβέρνηση. Ενδεικτικό του μεγέθους της διαδήλωσης ήταν πως η κορυφή της πορείας είχε φτάσει στον ΟΣΕ ενώ η ουρά της δεν είχε ξεκινήσει από το Συντριβάνι.

Στις 11 το πρωί δεκάδες γονείς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη το 2023 συγκεντρώθηκαν στην πλακέτα μνήμης που έχει τοποθετηθεί στον υπαίθριο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από Φοιτητικούς Συλλόγους. Πραγματοποιήθηκε κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των θυμάτων, με φίλους θύματος να τονίζουν την εγκληματική φύση του δυστυχήματος.

Λίγο μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ οι οποίες όμως δεν επεκτάθηκαν. Σποραδικές εντάσεις σημειώθηκαν αργότερα στην Αγ. Δημητρίου και στην Καμάρα.

Ωστόσο λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας συνέβη ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό. Αστυνομικοί της ομάδας Ζ εισέβαλαν σε συνεργατικό καφενείο στην περιοχή της Ροτόντας, έβγαλαν δια της βίας όλα τα άτομα που ήταν μέσα στο μαγαζί απειλώντας τους πως αν δε βγουν θα ρίξουν χειροβομβίδες κρότου -λαμψης κι έκαναν περίπου 15 προσαγωγές με αφορμή μερικές πέτρες που είχαν πέσει νωρίτερα στην Καμάρα. Η συντριπτική πολιτική ήττα που υπέστη σήμερα η κυβέρνηση αλλά και η αστυνομία μέχρι εκείνη την ώρα υπαγόρευσε αυτή την κίνηση πανικού. Όταν όμως γίνονται έφοδοι στα καφενεία και τους σινεμάδες τους η αστική δημοκρατία ρίχνει τα τελευταία προσωπεία της.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν επίσης κάθε σημείο συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα απαιτώντας το ελάχιστο για το κρατικό έγκλημα των Τεμπών: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία. Είναι αδίστακτοι (Βίντεο)

Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία. Είναι αδίστακτοι (Βίντεο) Να φοβάσαι αυτούς που καταδικάζουν τη βία στα λόγια, ενώ στην πράξη την ασκούν, την καλύπτουν ή την αιτιολογούν ως απαραίτητο κρατικό μονοπώλιο. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν τη ζωή ενός αυτιστικού...

Παρέμβαση – καταπέλτης του ΟΗΕ ενάντια στο πλάνο εκκένωσης των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας

Παρέμβαση - καταπέλτης του ΟΗΕ ενάντια στο πλάνο εκκένωσης των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ξεκίνησε με μια απαραίτητη και κρίσιμη...

Στάση εργασίας από τους διανομείς κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ

Στάση εργασίας από τους διανομείς κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ. Στάση εργασία έχει προκηρύξει τα Σωματείο Εργαζομένων Efood και τα Σωματεία Εργαζομένων Wolt σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ και ζητούν από τους καταναλωτές...

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παύει τη λειτουργία της

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παύει τη λειτουργία της. ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! «Οδοιπόρε, δεν υπάρχει δρόμος· ο δρόμος χαράζεται περπατώντας» Antonio Machado Τον Ιανουάριο του 2013 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα...

Οι ένοικοι του χθεσινού κόσμου: Το μακρύ απόγευμα των ’90s

Οι ένοικοι του χθεσινού κόσμου: Το μακρύ απόγευμα των '90s. Ο θαυμασμός του Θοδωρή Αθερίδη προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν είναι τυχαίος. Είναι ο ναρκισσιστικός αυτοθαυμασμός μιας παρακμασμένης αυτοεικόνας, μιας αποτυχημένης μετριότητας που υπήρξε απολύτως επιτυχημένη...

Η παρακμή της ελληνικής επαρχίας

Η παρακμή της ελληνικής επαρχίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Άργους και η δημόσια στήριξη στους δύο δολοφόνους του 20χρονου μας λένε πολλά και είναι χρησιμότατες γιατί αποκαλύπτουν αυτό που πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν: Μιλάω για την ευρύτερη εικόνα που...

FIFA: Η αποθέωση της διαφθοράς

FIFA: Η αποθέωση της διαφθοράς. Αναδημοσίευση από Ουλτρας - 𝐒𝐜𝐨𝐮𝐭 - 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐀𝐧𝐚𝐥𝐲𝐬𝐭. Ο Γάλλος ερευνητικός δημοσιογράφος Ρομέν Μολίνα, ένα όνομα με τεράστια αξιοπιστία στη χώρα του, έριξε μια πραγματική "βόμβα" στα θεμέλια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο αντίκτυπος της...

Λευκός τρόμος, ή μια σύντομη ιστορία της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Λευκός τρόμος, ή μια σύντομη ιστορία της μεταμνημονιακής ελλάδας “Ο μνημονιακός κύκλος που άνοιξε για την χώρα το 2010 φτάνει σήμερα στο επέκεινα της αναπόφευκτης παρακμής του. Μία χώρα που πηγαίνει προς τις εκλογές με υπουργούς, δημοσιογράφους και αντιπολίτευση...

Νέες απολύσεις, λογοκρισία και τρομοκρατία στην Εφημερίδα των Συντακτών – Κήρυξη απεργίας ζητούν οι εργαζόμενοι

Νέες απολύσεις, λογοκρισία και τρομοκρατία στην Εφημερίδα των Συντακτών – Κήρυξη απεργίας ζητούν οι εργαζόμενοι. Αναταραχή επικρατεί και πάλι στην Εφημερίδα των Συντακτών, έπειτα από δύο νέες απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τον...

Καταγγελία της πλατφόρμας Χαρδαλιά για το φακέλωμα των Προσφυγικών

Καταγγελία της πλατφόρμας Χαρδαλιά για το φακέλωμα των Προσφυγικών. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ Μετά το μεγάλο φιάσκο του υποτιθέμενου σχεδίου εκκένωσης για «ανάπλαση» των...