Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη ήδη από την Κυριακή 15/11 όλη η περιοχή πέριξ των πανεπιστημίων ήταν αποκλεισμένη από πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις που στρατοπέδευαν εκεί επί 24ώρες καθημερινά. Την ημέρα του Πολυτεχνείου ο αστυνομικός κλοιός επεκτάθηκε και επί της Αγίου Δημητρίου και της Τσιμισκή. Η πόλη βρισκόταν ουσιαστικά υπό την κατοχή της αστυνομίας κατόπιν εντολών της κυβέρνησης. Συνεπώς, η πρόσβαση στο campus του Α.Π.Θ. και στο Πολυτεχνείο ήταν πλήρως αδύνατη.
Την Τρίτη 17/11 στις 11:00 πραγματοποιήθηκε με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας συγκέντρωση 70 ατόμων έξω από τις Α’ Φοιτητικές Εστίες με πολιτική πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό αγωνίζεται για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης στις εστίες και είχε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και καταλήψεις στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ. τις προηγούμενες μέρες. Τη συγκέντρωση στις εστίες στήριξαν αυτόνομα και ελευθεριακά σχήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου. Οι μπάτσοι άμεσα απέκλεισαν το μέρος από όλες τις πλευρές, ώστε να αποκοπεί η πρόσβαση κόσμου που ήθελε να στηρίξει το κάλεσμα. Πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ατόμων που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση.
Στις 14:00 μέλη του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το Προξενείο των ΗΠΑ επί της Τσιμισκή τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Αστυνομικές δυνάμεις περιόρισαν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι μετά το πέρας της συγκέντρωσης αποχώρησαν κανονικά.
Στις 15:30 300 αναρχικοί, κομμουνιστές και μέλη ταξικών σχημάτων συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή αιφνιδιάζοντας τους μπάτσους. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση λίγα μέτρα πριν το Προξενείο των ΗΠΑ και 200 περίπου μέτρα από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι αποστάσεις τηρήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Γρήγορα αμέτρητοι μπάτσοι όλων των ειδών προσέγγισαν το σημείο της συγκέντρωσης και απέκλεισαν τους διαδηλωτές από όλες τις πλευρές. Γύρω στις 16:15 ξεκίνησε αναίτια η κατασταλτική επέμβαση των μπάτσων, οι οποίοι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους από όλες τις πλευρές, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας κόσμο. Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε αμιγώς για πολιτικούς λόγους. Το υγειονομικό πρόσχημα της επέμβασής τους καταρρίφθηκε στην πράξη, διότι οι μπάτσοι σπρώχνοντας και πιέζοντας ασφυκτικά τον κόσμο κατάφεραν να προκαλέσουν συνωστισμό σε πολύ περιορισμένο χώρο, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να βρεθούν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί από τους μπάτσους, μάλιστα, δε φορούσαν καν μάσκες. Οι μπάτσοι πραγματοποίησαν τελικά 28 προσαγωγές, 6 συλλήψεις και έκοψαν πρόστιμο των 300 ευρών σε 94 άτομα συνολικά. Στις 17:45 οι εναπομείναντες διαδηλωτές που δε συνελήφθησαν από την αστυνομία μπόρεσαν τελικά να αποχωρήσουν συλλογικά ανά τριάδες και τετράδες.
Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Συκεών.
Πάτρα
Την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στην Πάτρα, αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες αλλά και αγωνιστές και αγωνίστριες του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος βρέθηκαν -πιστές και πιστοί στα ανακοινωμένα καλέσματα- στο Παράρτημα, στο χώρο δηλαδή στον οποίο οι φοιτητές εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα το ‘73.
Από το πρωί είχε στηθεί μικροφωνική και μαζευόταν σιγά σιγά κόσμος στην είσοδο της Κατάληψης Παραρτήματος επί της οδού Κορίνθου στο κέντρο της Πάτρας. Ωστόσο, γύρω στις 12μιση το μεσημέρι, λογής λογής μπάτσοι ( ΜΑΤ, μηχανές, ασφαλίτες κλπ) μαζεύτηκαν και εγκλώβισαν τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στο χώρο του Παραρτήματος κλείνοντας τους δύο κάθετους στην οδό Κορίνθου δρόμους. Στην ουσία οι πολυάριθμοι μπάτσοι έδρασαν ως ένας ιδιότυπος στρατός κατοχής αφ’ ενός αποκλείοντας τον αγωνιζόμενο κόσμο στο Παράρτημα, αφ’ ετέρου εμποδίζοντας όλον τον υπόλοιπο κόσμο από το να προσεγγίσει το χώρο. Η αστυνομοκρατία που επικράτησε σε όλη την πόλη ήταν πρωτοφανής, με οκτώ διμοιρίες, ΟΠΚΕ, μηχανές και μεγάλο αριθμό ασφαλιτών να έχουν αποκλείσει στην ουσία το κέντρο της πόλης και να σταματούν και να προσαγάγουν διάφορο κόσμο. Στις 5 το απόγευμα, ώρα στην οποία υπήρχε το κάλεσμα για την πορεία της 17Ν, διάφοροι αγωνιστές και αγωνίστριες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το περικυκλωμένο Παράρτημα. Ο κόσμος αυτός χτυπήθηκε και απωθήθηκε από τους μπάτσους με ρίψεις κρότου-λάμψης, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις στους πέριξ δρόμους. Έγιναν αρκετές προσαγωγές, όλες και όλοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο μεταξύ, για 8 ώρες καμιά 50αριά σύντροφοι και συντρόφισσες, κράτησαν και περιφρούρησαν με αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, συντροφικότητας, αντίστασης και αγώνα σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.
Στην ουσία, στην Πάτρα, είδαμε αφ΄ενός να ξεδιπλώνεται η αστυνομική καταστολή σε όλο της το εύρος, είδαμε επίσης ξεκάθαρα την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό του κράτους που επιχείρησε να επιβάλλει την τρομοκρατία στα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια.
Αφ’ ετέρου, είδαμε και αγωνιστές – αγωνίστριες που αψήφησαν τις κρατικές απαγορεύσεις και με συλλογικό τρόπο αλλά και με αλληλεγγύη έσπασαν το φόβο που επεχείρησε να επιβάλλει το κράτος και υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους αλλά και το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου ενάντια στην εξουσία, στην ουσία υπερασπιζόμενοι, -ες την κοινωνική και ταξική μνήμη.
Τα γεγονότα ανήμερα της 17ης Νοέμβη στην Πάτρα καταδεικνύουν με τον πιο εμβληματικό τρόπο ότι -μεσούσης της πανδημίας- το κράτος δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο παρά καταστολή, έλεγχο και πειθάρχηση για όσους αγωνίζονται και αμφισβητούν στην πράξη τον ολοκληρωτισμό του.
Το πνεύμα της εξέγερσης του Νοέμβρη όμως είναι ζωντανό, το πνεύμα της συλλογικής ανυπακοής και αντίστασης στις κρατικές πολιτικές, το πνεύμα της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης που μπορεί να σπάσει τον επιβαλλόμενο από την κυριαρχία φόβο, την υποταγή και τη σιωπή νεκροταφείου.
ΑΠ’ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ ‘73 ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ