"Επίταξη" κλινικών

“Επίταξη” κλινικών, με αποζημίωση (!)… μία ελληνική πατέντα

από | 20 Νοέ, 2020

“Επίταξη” κλινικών, με αποζημίωση (!)… μία ελληνική πατέντα

Τις τελευταίες μέρες πολλά γράφονται για την περίφημη «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, η οποία πλήττεται χειρότερα από κάθε άλλη πόλη από τον Covid-19, με τα ημερήσια κρούσματα πλέον να ξεπερνούν τα 700.

Μετά από την πολύμηνη απραξία της κυβέρνησης, η οποία εκμεταλλεύτηκε το πρώτο lockdown του Μαρτίου και τους μήνες που μεσολάβησαν ως το δεύτερο για να κάνει… απολύτως τίποτα (!) για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που όλοι γνώριζαν ότι θα έρθει το χειμώνα, βρεθήκαμε στην τραγική συνθήκη που όλοι γνώριζαν ότι θα βρεθούμε: τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 3.000, οι νεκροί φτάνουν τους 70 τη μέρα, το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να αντιμετωπίσει των όλο και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων (μιας και η «καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» αρνήθηκε να κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά προτίμησε τελευταία στιγμή και ενώ ήδη τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο να συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου με ιδιώτες ιατρούς στους οποίους θα δίνει 2.000 € το μήνα, αντί των 1.400 € που θα έδινε σε έναν μόνιμο ιατρό του ΕΣΥ), οι ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που πρέπει να διασωληνωθούν (μιας και η κυβερνησάρα μας δεν δημιούργησε απολύτως καμία ΜΕΘ, παρά μόνο επιδόθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια «χαρακτηρίζοντας» ως ΜΕΘ Covid της ήδη υπαρκτές ΜΕΘ που προορίζονταν για άλλα νοσήματα) και, φυσικά, μία σειρά αδιανόητης βλακείας λαθών της κυβέρνησης οδήγησαν σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού (άνοιγμα τουρισμού χωρίς τεστ στους τουρίστες, άνοιγμα σχολείων με «παγουρίνο» αντί για μέτρα προστασίας, προτροπές «να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με τα πόδια στη δουλειά» αντί για μέτρα αποσυμφόρησης των δημόσιων μεταφορών, καμία απαγόρευση της θείας κοινωνίας στους πιστούς, γιατί δε θέλαν να τα βάλουν με τους μουτζαχεντίν Χριστιανούς που επιμένουν ότι το να γλύφουν κατά εκατοντάδες το ίδιο κουτάλι, συνωστισμός 6.000 μπάτσων την 17η Νοέμβρη, ο ένας πάνω στον άλλο και πολλές φορές χωρίς καν μάσκα και άλλα πολλά).

Πάμε στην Κεντρική Μακεδονία συγκεκριμένα, όπου μία εβδομάδα μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου (26/10/2020),… όλως τυχαίως (!) και με τρόπο που δε σχετίζεται επ ουδενί με το γεγονός ότι εκατοντάδες ηλίθιοι στοιβάχτηκαν ο ένας πάνω στον άλλο στον ναό του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να κοινωνήσουν από τη mia λαβίδα loca (!) του Μητροπολίτη Λαγκαδά ο οποίος τελικά… πέθανε από κορονοϊό (!), τα κρούσματα εκτινάχτηκαν. Είναι εμφανές φυσικά ότι σε τίποτα δεν φταίει η εκκλησία αλλά το «ερωτικό καλοκαίρι των νέων» και το «μάζεμα της ελιάς». Ως αποτέλεσμα, τα κρούσματα κυμαίνονται πλέον στα 700+, ενώ οι ΜΕΘ βρέθηκαν ήδη από τις 6/11 στο 90% της πληρότητας τους. Ο λόγος φυσικά είναι ότι σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας υπάρχουν μόλις 98 ΜΕΘ για ασθενείς covid. Εχθές, 19/11, τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν είχαν ούτε μία διαθέσιμη ΜΕΘ και οι ασθενείς πλέον ξεκινάν να μεταφέρονται με τρένο στην Αθήνα.

Και ενώ κάθε λογικός άνθρωπος θα ανέμενε ότι πλέον η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει επιτέλους σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της πόλης, αντ’ αυτού είδαμε να προχωρά με παρακάλια στους μεγαλο-κλινικάρχες (!).

Επί μέρες του Υπουργείο Υγείας παρακαλούσε τους μεγαλο-καρχαρίες των ιδιωτικών κλινικών να δείξουν στοιχειώδη κοινωνική ευθύνη και να παραχωρήσουν 200 κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς covid. Αυτοί φυσικά… σφύριζαν αδιάφορα. Στις 19/11 το Υπουργείο Υγείας έστειλε το περίφημο πλέον «τελεσίγραφο» στους κλινικάρχες. Το «τελεσίγραφο» αυτό πιο πολύ έμοιαζε με… ικεσία και κατέληγε: «Η ανταπόκριση των μελών σας στην τελευταία αυτή προσπάθεια συνεννόησης αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας οφείλουν να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούν να συμπράξουν στην προστασία της δημόσια υγείας». Οι κλινάρχες… δεν απάντησαν καν!

Αντί απάντησης στο Υπουργείο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Σαραφιανός, βγήκε δημόσια όπου υπήρχε διαθέσιμο μικρόφωνο να μας εξηγήσει γιατί δεν πρόκειται να διαθέσουν κλίνες για ασθενείς με covid, αναμασώντας επιχειρήματα όπως ότι θα υπάρξει μετάδοση σε άλλους ασθενείς (κάτι που μάλλον δεν ισχύει στα δημόσια νοσοκομεία κατά τον ίδιο, ή για να το πούμε λίγο ορθότερα: κάτι που μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημα για τους μπιθουλαίους που νοσηλεύονται με άλλα νοσήματα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά μόνο για τους αγαπητούς κύριους και κυρίες που μπορούν να πληρώσουν για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές) και ότι το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών αλλά και οι ίδιες οι κλινικές εν γένει δεν έχουν την εμπειρία να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις covid (!). Δε νομίζω ότι υπήρχε ούτε ένα άνθρωπος που πίσω από αυτές τις γελοίες δικαιολογίες να μην έβλεπε ένα ξεκάθαρο εκβιασμό προς την κυβέρνηση να ανεβάσει το ήδη σκανδαλωδώς μεγάλο ποσό το οποίο δίνει στους κλινικάρχες για κάθε κλίνη ΜΕΘ που αυτοί προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα υγείας (που τονίζεται ότι ως και σήμερα εξυπηρετούσαν αυστηρά και μόνο ασθενείς με άλλα νοσήματα και όχι με covid). Οι κλινικάρχες, λοιπόν, βλέποντας του αριθμούς των νεκρών να ανεβαίνουν τρίβουν τα χέρια τους γιατί επιτέλους μπορούν να καταληστεύσουν ακόμα παραπάνω τα δημόσια ταμεία. Να θυμίσουμε εδώ ότι ένα από τα πρώτα «μέτρα» που πήρε η καλύτερη κυβέρνηση του γαλαξία (και βάλε…) ήταν… να αυξήσει το ποσό που δίνει για κάθε κλίνη ανά ημέρα από τα 800 € στο εξωφρενικό ποσό των 1.600 €/ μέρα. Ας το πούμε άλλη μία φορά μήπως κάποιος δεν το αντιλήφθηκε: για κάθε ασθενή (και όχι ασθενή με covid) που μπαίνει σε θέση ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής που έχει «προσφερθεί» στο δημόσιο σύστημα υγείας ο πολίτης πληρώνει 1.600 € τη μέρα!! Πρέπει να γίνει μία αναγκαία διευκρίνηση εδώ καθώς η λέξη «εκβιασμός» μπορεί και να δημιουργήσει λάθος εικόνα… όλοι καταλαβαίνουν πια -μετά τα εκατομμύρια που σκόρπισε η κυβέρνηση σε ΜΜΕ, μεγαλοεργολάβους, ΚΕΚ για τα σκόιλ ελικικού και τις λοιπές γελοιότητες, και μεγαλοκλινικάρχες- ότι η κυβέρνηση απλώς ψάχνει αφορμές να συνεχίσει να μοιράζει δωράκια εκατομμυρίων σε γνωστούς και φίλους: κανένας εκβιασμός δεν υπάρχει πραγματικά, μόνο μπίζνες μέιντ ιν γκρίς από τον Κούλη και την παρέα του με το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο «κύριος» Σαραφιανός αφού, λοιπόν, μας εξήγησε γιατί για να μην χάσει λεφτά ο ίδιος και η παρέα του προτιμά να αφήνει δεκάδες ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε μέρα εκτός ΜΕΘ, κατέληξε και με μία απειλή «Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη, θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο»…

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, είδαμε τα εξαιρετικά αυτά δημοσιεύματα για την υποτιθέμενη «επίταξη» δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη: της Γενικής Κλινικής ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και της ΕUROMEDICA Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης. Και εκεί που σκεφτήκαμε ότι επιτέλους η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε όντως ουσιαστικό για την προστασία της ζωής των συμπολιτών μας… διαβάσαμε το πλήρες άρθρο! Ας εστιάσουμε στην τελευταία παράγραφο: «Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.»

Ας δούμε πρώτα τον ορισμό του όρου «επίταξη»: επίταξη είναι «η οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας καθώς και προσωπικών υπηρεσιών, που γίνεται από το κράτος για στρατιωτικούς σκοπούς σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης ή για δημόσια ωφέλεια». Άλλο είναι, αγαπητέ κύριε Κικίλια, η επίταξη, και άλλο είναι η ενοικίαση των ΜΕΘ, λοιπόν, ακόμα και αν η ενοικίαση γίνεται υποχρεωτικά. Δε θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι (!)…. Πιθανόν ο κύριος Κικίλιας να μη γνώριζε (!) τον ορισμό της λέξης «επίταξης»! Ίσως δεν είδε ότι σε όλο τον κόσμο ακόμα και οι πιο σκληρά φιλελεύθερες κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επιτάξεις (κανονικές επιτάξεις, χωρίς αποζημίωση φυσικά!) των ιδιωτικών δομών υγείας με όλο τους το προσωπικό και τον υγειονομικό τους εξοπλισμό… ίσως να έπαιζε μπάσκετ όσο ο πλανήτης μαστιζόταν από το πρώτο κύμα της πανδημίας και έχασε επεισόδια!

Η υποτιθέμενη «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από αναγκαστική μεν, ενοικίαση με τεράστιο αντίτιμο δε. Ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, εκεί που δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη μάχη με τον ιό κάθε μέρα, ακόμα και τώρα που η διαλογή ασθενών έχει ξεκινήσει, ακόμα και τώρα που το 50% των ηλικιωμένων ανθρώπων ήδη δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ παρότι τις έχουν ανάγκη και πεθαίνουν χωρίς καν διασωλήνωση σε απλές κλίνες covid… ακόμα και τώρα ο Κούλης και η εγκληματική συμμορία του συνεχίζουν να βάζουν ως προτεραιότητα την τσέπη των μεγαλο-καρχαριών των ιδιωτικών κλινικών και όχι την ζωή των πολιτών.

Και εδώ ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι…. Με τι ποσό θα αποζημιωθούν οι κλινικάρχες ανά μέρα ανά κλίνη για τις «επιταγμένες» (γελάει ο κόσμος) κλίνες ΜΕΘ; Το ποσό «θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας»… εκ των υστέρων δηλαδή! Δεν υπάρχει καν εξασφάλιση ότι το ποσό αυτό δε θα είναι μεγαλύτερο από το ήδη εξωφρενικό 1.600 €/ μέρα που οι ίδια η ΝΔ σκανδαλωδώς θέσπισε. Ας μην πέσουμε από τα σύννεφα, λοιπόν, αν σε κάποιες μέρες δούμε το ποσό αυτό να είναι ακόμα πιο χυδαία φουσκωμένο… ας μην πέσουμε από τα σύννεφα, με άλλα λόγια, αν όλο αυτό το τσίρκο με τις υποτιθέμενες «επιτάξεις» κλινικών δεν ήταν τίποτα άλλο από μία επικοινωνιακή τρίπλα της κυβέρνησης προκειμένου στη πραγματικότητα να «ενδώσει» στους «εκβιασμούς» των μεγαλο-καρχαριών τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ο «κύριος» Σαραφιανός για αύξηση του ποσού που πάει στην τσέπες τους… από τις δικές μας τσέπες.

ΥΓ. Κύριε Σαραφιανέ, είμαστε όντως σε πόλεμο.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...