Επέκταση και μαζική έξωση: Το Ισραήλ «εκμεταλλεύεται» τις υπόλοιπες ημέρες του Τραμπ στην κυβέρνηση

Του Ramzy Baroud / 25 Νοεμβρίου 2020 στο dissidentvoice.org

Με λίγα λόγια, ένας στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνόψισε τη λογική πίσω από τη συνεχιζόμενη φρενίτιδα για την επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών στο Ισραήλ.

«Αυτές τις μέρες είναι μια αναντικατάστατη ευκαιρία να εδραιώσουμε τη Γη του Ισραήλ και είμαι βέβαιος ότι ο φίλος μας, ο Πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μπορούν να επωφεληθούν», Miki Zohar, μέλος του Το Likud Party σε συνέντευξη στο Christian Science Monitor.

Με «αυτές τις μέρες», ο Ζοχάρ αναφερόταν στις υπόλοιπες εβδομάδες της θητείας του Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου.

Η ήττα του Τραμπ πυροδότησε φόβους στο Τελ Αβίβ και έθεσε έντονες συζητήσεις στο Ισραηλινό Κνεσέτ ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις απρόσκοπτες πολιτικές επέκτασης του Ισραήλ.

Πράγματι, όχι μόνο επετράπη στο Ισραήλ να επεκτείνει παλιούς οικισμούς και να οικοδομήσει νέους καθ ‘όλη τη διάρκεια του Τραμπ, αλλά στην πραγματικότητα ενθαρρύνθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους να το πράξουν με μεγάλη αίσθηση του επείγοντος.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ταχείας επέκτασης και επιλέχθηκε για το ρόλο του, όχι λόγω της διπλωματικής του εμπειρίας – δεν έχει καμία – αλλά για να διευκολύνει τη στήριξη των ΗΠΑ για την αποικιακή επέκταση του Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ παραβίασαν τη διεθνή συναίνεση επί του θέματος και ανέστρεψαν προηγούμενες θέσεις των ΗΠΑ που θεωρούσαν τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ ως «εμπόδια στην ειρήνη».

Ο Φρίντμαν ανέλαβε να κοινοποιήσει τη δυσοίωνη αμερικανική ατζέντα σχετικά με την παράνομη δράση του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και επίσης στα συριακά υψήπεδα του Γκολάν. Τον Ιούνιο του 2019, ο Φρίντμαν, μάλλον αδέξια, διατύπωσε μια νέα αμερικανική θέση σχετικά με τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς όταν είπε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει μερικούς, αλλά είναι απίθανο όλους, στη Δυτική Όχθη».

Το πράσινο φως στο Νετανιάχου μεταφράστηκε, τον Ιανουάριο του 2020, σε ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σκοπεύει να επισυνάψει επισήμως σχεδόν το ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης μέσα σε λίγους μήνες.

Η παράνομη προσάρτηση είχε οριστεί να λάβει χώρα την 1η Ιουλίου Λίγο πριν από την ημερομηνία αυτή, ο Friedman ξαναήρθε στην επιφάνεια, αυτή τη φορά με ένα μικρότερο κωδικοποιημένο μήνυμα, ότι η προσάρτηση Νετανιάχου είχε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα, Israel Hayom , ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την ισραηλινή κίνηση για να εφαρμόσει την κυριαρχία στην «Ιουδαία και τη Σαμάρεια», χρησιμοποιώντας τη βιβλική αναφορά στη Δυτική Όχθη.

Η προσάρτηση δεν πραγματοποιήθηκε τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση Νετανιάχου επέλεξε να ενισχύσει την de facto προσάρτηση της παλαιστινιακής γης ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή περισσότερων οικισμών, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους αγρότες να φτάσουν στη γη τους και επιταχύνοντας την πολιτική κατεδάφισης των σπιτιών.

Μήνες πριν ο Μπάιντεν γίνει εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, το Ισραήλ φάνηκε να προετοιμάζεται για την πιθανότητα να μην επανεκλεγεί η κυβέρνηση Τραμπ. Βέβαια, ενώ η προεδρία του Μπάιντεν αναμένεται να παραμείνει υπέρ του Ισραήλ άνευ όρων, η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να επιστρέψει στις παλιές πολιτικές που αφορούν την «ειρηνευτική διαδικασία» και τη λύση των δύο κρατών. Ο Νετανιάχου ήταν από καιρό αντίθετος σε μια ρητορική, όπως, κατά την άποψή του, τέτοιες περιττές καθυστερήσεις θα κοστίσουν στο Ισραήλ πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να επενδύσει στην κατασκευή ακόμη περισσότερων οικισμών. Πολιτικά, η απλή συζήτηση για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε, ενδεχομένως, να διαλύσει την ισχυρή, αλλά ασταθή, δεξιά συμμαχία υπέρ του οικισμού.

Αμέσως ήταν σαφές ότι ο Τραμπ είχε χάσει τον αγώνα, ο Νετανιάχου συγχαίρει τον Μπάιντεν. Ακόμη και η καθυστερημένη αναγνώριση του ηγέτη του Ισραήλ για την ήττα του Τραμπ δεν τον έσωσε απο την πολιτική ενέδρα που τον περίμενε. Πολλά μέλη του Κνεσέτ επιτέθηκαν στον Νετανιάχου επειδή έχασαν τη διμερή υποστήριξη του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, ενώνοντας το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και την κυβέρνηση Τραμπ.

Επικεφαλής των κατηγοριών ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ από το Yesh Atid-Telem, Yair Lapid, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει την προσέγγιση του πρωθυπουργού για την πολιτική των ΗΠΑ. Τις απόψεις του μοιράστηκαν πολλοί Ισραηλινοί στο Knesset και στα μέσα ενημέρωσης.

Η αντιστροφή της πορείας στις τελευταίες εβδομάδες του Trump δεν είναι εύκολη επιλογή, ειδικά καθώς η κυβέρνηση Trump παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει το Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του μέχρι το τέλος.

Στις 19 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε έναν παράνομο εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατά την επίσκεψή του σε ένα οινοποιείο στον οικισμό του Ψαγότ, ο Πομπέο έδωσε στον Νετανιάχου ακόμα περισσότερα καλά νέα. Ανακοίνωσε ότι προϊόντα από παράνομους εβραϊκούς οικισμούς θα μπορούσαν πλέον να φέρουν την ένδειξη «Made in Israel» και ότι το παγκόσμιο κίνημα μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων (BDS) θα κηρυχθεί «αντισημιτικό» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η τελευταία ανακοίνωση θα δώσει στο Ισραήλ το νομικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη δίωξη και τη σιωπή οποιασδήποτε αντιπολίτευσης της κοινωνίας των πολιτών των ΗΠΑ κατά της παράνομης κατοχής του Ισραήλ. Το Ισραήλ βασίζεται στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να τολμήσει να αμφισβητήσει ή να αντιστρέψει τέτοιες πολιτικές λόγω της ευαισθησίας του θέματος του αντισημιτισμού – πραγματικό ή φερόμενο – στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει για τη φρενίτιδα του οικισμού σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Στις 20 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι 80 Παλαιστίνιες οικογένειες θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στη γειτονιά του Σέιχ Τζαρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτά τα σπίτια, με τη σειρά τους, θα παραδοθούν σε παράνομους Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους.

Τα νέα για τη μαζική έξωση ήρθαν μόνο λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι οι παράνομοι οικισμοί των Givat Hamatos και Ramat Shlomo , και οι δύο που βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, πρόκειται να επεκταθούν.

Η μαζική ανάπτυξη στο Givat Hamatos, σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα «Ειρήνη Τώρα», «θα παρεμποδίσει σοβαρά την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών επειδή τελικά θα εμποδίσει την πιθανότητα εδαφικής συνέχειας μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» και των μεγάλων αστικών κέντρων στη Δύση Όχθη.

Οι ανακοινώσεις έχουν χρονικά στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς φέρνουν ένα αναμφίβολο πολιτικό μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να αντιστρέψει τις πολιτικές του για τον διακανονισμό, ανεξάρτητα από το ποιος διαμένει στον Λευκό Οίκο.

Οι ερχόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες ακόμη πιο συντονισμένων κινήσεων Ισραήλ-ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει να εκπληρώσει τον πολιτικό κατάλογο επιθυμιών του Νετανιάχου, αφήνοντας τον Μπάιντεν με λίγο πολιτικό περιθώριο ελιγμών, στερώντας έτσι την κυβέρνησή του τον αυτοανακηρυγμένο, ανεπιθύμητο τίτλο του «ειλικρινή μεσίτη της ειρήνης».