Λέσβος.  Μια ανοιχτή επιστολή από την Μόρια Νο2 προς όλους τους Ευρωπαίους.

Αγαπητοί Ευρωπαίοι,
αγαπητή κυρία von der Leyen

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα από το νέο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο. Ελπίζουμε να μπορείτε να γιορτάσετε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι λόγω της πανδημικής κρίσης του Κορωνοίού.

Πριν από τρεις μήνες αφότου κάηκε το παλιό στρατόπεδο στην Μόρια, μετακινηθήκαμε σε ένα νέο στρατόπεδο και τώρα ζούμε εδώ 7000 πρόσφυγες. Τον Σεπτέμβριο μας υποσχέθηκαν πολύ καλύτερες συνθήκες σε αυτό το νέο στρατόπεδο και ήμασταν στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε αυτές τις υποσχέσεις και περιμέναμε να τις δούμε να πληρούνται.

Δυστυχώς δεν συνέβη τίποτα. Ακόμα περιμένουμε ζεστό νερό στα ντούζ, όταν βρέχει όλο το στρατόπεδο πλημμυρίζει και πολλές σκηνές βρέχονται, δεν έχουμε θερμαντήρες για να διατηρήσουμε ζεστούς εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς σχολεία ή νηπιαγωγεία. Εάν αρρωστήσουμε, περιμένουμε ώρες για ιατρική περίθαλψη και παρόλο που η τροφή που λαμβάνουμε είναι αρκετή, δεν είναι πολύ υγιεινή.
Επίσης υποσχεθήκατε ότι η διαδικασία ασύλου μας θα επιταχυνθεί επιτέλους, αλλά ακόμα πολλοί από εμάς περιμένουμε, μερικοί περισσότερο από ένα χρόνο για μια συνέντευξη. Αντ ‘αυτού, καθόμαστε εδώ στη γωνία και δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.
Από πολλές απόψεις, η κατάσταση είναι κάπως χειρότερη από ό, τι πριν από τη μεγάλη φωτιά. Μόνο η ασφάλεια βελτιώθηκε, αλλά ακόμα το βράδυ δεν υπάρχουν φώτα στο στρατόπεδο. Στην παλιά Μόρια καταφέραμε να οργανώσουμε τον εαυτό μας, διαχειριστήκαμε μικρά σχολεία, καταστήματα και πολλές άλλες δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι δυνατό στο νέο στρατόπεδο.

Συμφωνούμε με τον Γερμανό Υπουργό κ. Mueller, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση σε αυτό το στρατόπεδο είναι χειρότερη από ό, τι σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τα καθαρά λόγια του, αλλά αναρωτιόμαστε: Πώς έρχονται μετά από τρεις μήνες και τόσα εκατομμύρια χρήματα που δωρίστηκαν από κυβερνήσεις και συλλέχθηκαν από ΜΚΟ, να εξακολουθούμε να καθόμαστε σε ένα μέρος χωρίς τρεχούμενο νερό, ζεστά ντους και ένα λειτουργικό σύστημα αποχέτευσης; Γιατί τα παιδιά μας εξακολουθούν να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και γιατί εξαρτώνται από την καλή θέληση ορισμένων οργανισμών που μας διανέμουν μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια.

Δεν έχουμε απλά δικαιώματα ως άνθρωποι και πρόσφυγες στην Ευρώπη που καλύπτουν βασικές υπηρεσίες για όλους. Διαβάζουμε και ακούμε ότι πρέπει να ζούμε σαν ζώα σε αυτά τα στρατόπεδα, αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Μελετήσαμε τους νόμους για την προστασία των ζώων στην Ευρώπη και ανακαλύψαμε ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς.

Κάθε ζώο πρέπει να έχει αυτά τα δικαιώματα:
– Ελευθερία από πείνα ή δίψα
– Ελευθερία από δυσφορία παρέχοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως καταφύγιο και έναν άνετο χώρο ανάπαυσης
– Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό ή ασθένεια με πρόληψη ή ταχεία διάγνωση και θεραπεία
– Ελευθερία έκφρασης (τα περισσότερα ) φυσιολογική συμπεριφορά παρέχοντας επαρκή χώρο και, κατάλληλες εγκαταστάσεις και παρέα
– Ελευθερία από φόβο και αγωνία, διασφαλίζοντας συνθήκες και θεραπεία που αποφεύγουν την ψυχική δυστυχία. “

Έχουμε κάτι από αυτά τα δικαιώματα εδώ στην Μόρια; Συγγνώμη αλλα : Όχι. Ίσως δεν είμαστε πολύ πεινασμένοι, αλλά δεν ζούμε σε ένα «κατάλληλο περιβάλλον». Δεν έχουμε ελευθερία από τον πόνο και την αγωνία. Κανείς από εμάς δεν είναι σε θέση να ζήσει κανονικά, γιατί όλη μέρα αγωνιζόμαστε για να καθαρίσουμε λίγο νερό, φαγητό και ένα ζεστό μέρος και όλοι ζούμε με φόβο και αγωνία. Μια νέα μελέτη ανέφερε ότι οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι τόσο καταθλιπτικοί, οτι ένα κάθε τρία άτομα σκέφτεται την αυτοκτονία.
Σας ρωτάμε ειλικρινά: Θα μας φέρονταν έτσι εάν ήμασταν ζώα; Σας ζητάμε λοιπόν να μας παραχωρήσετε απλά δικαιώματα που έχουν τα ζώα. Θα χαρούμε να τα λάβουμε και να υποσχεθούμε ότι δεν θα ακούσετε παράπονα από εμάς.

Αλλά επίσης δεν θέλουμε να ακούσουμε πια ότι «η κατάστασή μας δεν είναι τόσο κακή». Καλούμε όλους όσους το πιστεύουν να μείνουν ακόμη και μία νύχτα στο στρατόπεδο μας.
Έτσι, μετά από μια φοβερή χρονιά έπρεπε να ζήσουμε εδώ, αυτή είναι η επιθυμία μας για τα Χριστούγεννα. Είναι απλό και πιστεύουμε ότι χρειάζονται όχι περισσότερο από τρεις ή εβδομάδες για να γίνει πραγματικότητα.
Δεν ζητάμε περισσότερες δωρεές ή χρήματα για τη διόρθωση της υποδομής, διαβάζουμε σε εφημερίδες πόσα εκατομμύρια έχουν ήδη δαπανηθεί και εμείς πολλοί από εμάς είμαστε μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα για να διορθωθεί ένα τέτοιο στρατόπεδο .

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, ρωτήστε: Πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν έφτασαν σε εμάς.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να εργαστούμε σκληρά, αν μας αφήσετε και μας εμπιστευτείτε για να κάνουμε αυτό το μέρος καλύτερο. Το αποδείξαμε στο παρελθόν και ακόμη και τώρα η περισσότερη δουλειά εδώ γίνεται είτε από πρόσφυγες που προσφέρονται εθελοντικά στις ΜΚΟ είτε από οργανώσεις αυτοβοήθειας προσφύγων. Πάντα θέλουμε να δείξουμε οτι η εικόνα που πολλοί άνθρωποι έχουν για εμάς είναι λάθος: Ήρθαμε στην Ευρώπη για να ζητήσουμε άσυλο και να γίνουμε πολίτες και χρήσιμα μέρη των κοινωνιών σας.
Θεωρούμε αυτό το στρατόπεδο δικό μας και θέλουμε να έχουμε την υποστήριξη για να το διορθώσουμε. Χρειαζόμαστε μόνο επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι πολλοί εθελοντές γεμάτοι καλή θέληση, αλλά χωρίς τις δεξιότητες για την αποστράγγιση, τα καταφύγια και την παροχή νερού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τους εταίρους και να γνωρίζουμε τι σχεδιάζεται και πόσα χρήματα δίνονται.

Βλέπουμε πολλές εκκλήσεις για δωρεές και υποσχέσεις και όταν βλέπουμε ότι τόσο λίγα έχουν αλλάξει εδώ, ακόμη και μετά από δωρεά όλων αυτών των εκατομμυρίων, αυτό μας κάνει απογοητευμένους και θυμωμένους.
Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι: Όλοι δεν μπορούμε να αντέξουμε την ιδέα ενός ακόμη έτους ξεκινώντας με τις ίδιες συνθήκες στη Σάμο και τη Χίο.

Σας ζητάμε να μην το αφήσετε να συμβεί. Ζητάμε μερικά πολύ απλά βήματα:
Να διορθώσετε την παροχή νερού και ντους,
να διορθώσετε τις εγκαταστάσεις υγιεινής,
να βάλετε μια σωστή αποστράγγιση, εγγύηση ότι το στρατόπεδό μας δεν θα πλημμυρίζει μετά από κάθε βροχή,
να παρέχετε την κατάλληλη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση και σωστές σκηνές για το χειμώνα,
να δημιουργηθούν χώροι για παιδιά,
να μας παρέχετε αρκετές σκηνές για σχολεία, τάξεις και εργαστήρια,
να φωτίσετε τους κύριους δρόμους της κατασκήνωσης,
να βελτιώσετε τις ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες,
να δημιουργηθούν χώροι για συναντήσεις και αναψυχή

Εάν θέλετε να μας βοηθήσετε κάντε το αυτό δυνατό. Την άνοιξη έγιναν πολλές συζητήσεις για την εκκένωση, αλλά ακόμη και αυτά τα Χριστούγεννα ζητάμε απλώς να διορθώσουμε αυτό το προσωρινό στρατόπεδο και να μην αφήσετε να υποφέρουμε τον υπόλοιπο χειμώνα σε αυτό το μέρος.

Όλες οι καλύτερες ευχές μας
Omid Deen Mohammed για την ομάδα ευαισθητοποίησης Moria Corona (MCAT)
Raed al Obeed για Moria White Helmets (MWH)

Αυτή η ανοιχτή επιστολή υποστηρίζεται από πολλούς πρόσφυγες στο στρατόπεδο στη Μόρια, έχουμε τα ονόματά τους και συμφωνούν με το περιεχόμενο.

πηγή:enoughisenough14.org


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ