Ενημέρωση από την αντιφασιστική πορεία “No Nazis On Our Streets” στη Σόφια της Βουλγαρίας | Σάββατο 22/2/2020

από | 16 Μαρ, 2020

Το Σάββατο 22/2/2020 περίπου 300 αντιφασίστες από όλα τα Βαλκάνια πραγματοποίησαν αντιφασιστική διαδήλωση, η οποία επονομάζεται No Nazis On Our Streets, στους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας. Ήδη από την προσυγκέντρωση η παρουσία των μπάτσων ήταν ιδιαίτερα έντονη, προκλητική και παρεμβατική. Οι μπάτσοι βρισκόντουσαν σε διαρκή εγρήγορση, ενώ ασφαλίτες και καθεστωτικά βουλγαρικά media αλώνιζαν αρχικά στη συγκέντρωση και μετέπειτα στην πορεία καταγράφοντας λεπτομερώς τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι αντιφασίστες διαδηλωτές φώναζαν αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα στα βουλγαρικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα ελληνικά. Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες πραγματοποίησαν στάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του  Βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος (VMRO), το οποίο αποτελεί τον βασικό πολιτικό, αλλά και κοινοβουλευτικό, εκπρόσωπο του βουλγαρικού εθνικισμού. Το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα συμμετέχει στην παρούσα συγκυβέρνηση μέσα από τον σχηματισμό των Ενωμένων Πατριωτών κατέχοντας αυτήν τη στιγμή 6 υπουργεία. Προς το τέλος της πορείας οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες πραγματοποίησαν στάση έξω από το δημαρχείο της Σόφιας, διαμαρτυρόμενοι/ες για τις πλάτες που κάνουν στους φασίστες οι δημοτικές αρχές.

 

Περίπου 50 σύντροφοι και συντρόφισσες από τον ελλαδικό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο στήριξαν την αντιφασιστική διαδήλωση. Με δικό τους κάλεσμα στήριξαν την πορεία η Αναρχική Ομοσπονδία, ο Ε.Κ.Χ. Σχολείο και η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση (Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων). Η τελευταία σχημάτισε δικό της μπλοκ στην πορεία, ενώ οι υπόλοιποι/ες σύντροφοι/ισσες στήριξαν το κεντρικό μπλοκ της αντιφασιστικής συνέλευσης Antifa Sofia. Αγγλόγλωσσα αντιφασιστικά κείμενα της Αναρχικής Ομοσπονδίας μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας σε παρακείμενο κόσμο και περαστικούς, τονίζοντας την αναγκαιότητα του ταξικού, διεθνιστικού, αντιφασιστικού αγώνα.

 

Η συγκεκριμένη αντιφασιστική πορεία έγινε ως ανταπάντηση στα καλέσματα διάφορων φασιστικών οργανώσεων τόσο από τη Βουλγαρία, όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, στην πορεία που γίνεται εις μνήμην των πεσόντων εθνικιστών-συνεργατών των ναζί, η οποία συμβολικά αποκαλείται Lukovmarsh.

 

Ο Χρίστο Λούκοφ ήταν ένας Βούλγαρος εθνικιστής στρατηγός, ηγέτης της σοβινιστικής, φασιστικής οργάνωσης ονόματι Ένωση Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων. Ο ίδιος διετέλεσε υπουργός πολέμου της Βουλγαρίας κατά τα έτη 1935-1938, όποτε σύναψε προσωπικώς ιδιαίτερα στενές σχέσεις συνεργασίας με υψηλόβαθμους ναζί διοικητές του 3ου Ράιχ. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Λούκοφ και η οργάνωσή του υπήρξαν στενοί συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας και βασικοί εκφραστές της εθνικιστικής και φασιστικής αντίδρασης στη Βουλγαρία. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1943 ο φασίστας Χρίστο Λούκοφ ήρθε αντιμέτωπος με την προλεταριακή δικαιοσύνη και δολοφονήθηκε από δύο μέλη της βουλγαρικής, παρτιζάνικης αντιφασιστικής αντίστασης, τη Βιολέτα Γιάκοβα και τον Ιβάν Μπουρουτζίεφ.

 

Στις μέρες μας η νεοναζιστική οργάνωση του Βουλγαρικού Εθνικού Μετώπου, η οποία καμώνεται πως είναι η διάδοχος οργάνωση της Ένωσης Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων, διοργανώνει σε ετήσια βάση, από το 2003, πορεία εις μνήμην των πεσόντων εθνικιστών-συνεργατών των ναζί, η οποία συμβολικά αποκαλείται Lukovmarsh. Τη συγκεκριμένη πορεία στηρίζουν, επίσης, το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα, η Εθνική Αντίσταση, το Λευκό Μέτωπο, νεοναζί χούλιγκαν, το βουλγαρικό τμήμα της φασιστικής οργάνωσης Blood and Honor, καθώς και άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις εκτός Βουλγαρίας.

 

Με πρωτοβουλία των Βούλγαρων αναρχικών και αντιεξουσιαστών συντρόφων της αντιφασιστικής συνέλευσης Antifa Sofia, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ορθώθηκε και φέτος ένα δυναμικό, παμβαλκανικό, αντιφασιστικό ανάχωμα απέναντι στην επέλαση του εθνικισμού και της πιο μαύρης αστικής αντίδρασης. Τελικά, γύρω στους 200 φασίστες πραγματοποίησαν πολιτικό μνημόσυνο κάτω από την οικεία του Χρίστο Λούκοφ -και όχι διαδήλωση όπως ήταν προγραμματισμένο- για τους στενούς πολιτικούς προγόνους τους, περιφρουρούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Είναι επιτακτικό καθήκον των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων να συσπειρωθούν με γνώμονα τα κοινά τους ταξικά συμφέροντα, τα οποία απορρέουν από τη θέση που κατέχουν στην αλυσίδα παραγωγής και κατ’ επέκταση στην κοινωνική διαστρωμάτωση, για να αναχαιτίσουν την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που υποτιμά τους όρους εργασίας τους και υπονομεύει το βιοτικό τους επίπεδο.

 

Σε αυτόν τον αντικαπιταλιστικό, αντικρατικό αγώνα η πάλη ενάντια στον φασισμό αποτελεί βασικό κόμβο της επαναστατικής στρατηγικής. Για την αναχαίτιση της αστικής αντίδρασης και τον θρίαμβο της κοινωνικής επανάστασης είναι απαραίτητο να συντριβούν οι ίδιοι οι στυλοβάτες και οι υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος. Ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, είναι η πιο επιθετική του εφεδρεία, ο πιο προωθημένος μοχλός της αστικής αντεπανάστασης. Ο φασισμός είναι το μαντρόσκυλο του καπιταλισμού, το οποίο καλείται να αναλάβει για λογαριασμό του κεφαλαίου το έργο της καταστολής και της επίθεσης στην αγωνιζόμενη κοινωνική βάση, στη μαχητική εργατική τάξη.

 

Αφού, λοιπόν, ο φασισμός εξυπηρετεί τα καπιταλιστικά συμφέροντα, είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να τσακιστεί στα κοινοβούλια ή στα δικαστήρια, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στη δούλεψη της άρχουσας τάξης. Συνεπώς, μόνο η οργανωμένη αντιφασιστική δράση των εργατικών και λαϊκών μαζών μπορεί να αντιμετωπίσει μαχητικά και αποτελεσματικά τον φασισμό. Η αντιφασιστική δράση οφείλει να εξαπλωθεί σε κάθε δημόσιο χώρο, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές, στηριζόμενη παράλληλα από την ταξική οργάνωση και την πολιτική συγκρότηση του προλεταριάτου. Ο κόσμος της κοινωνικής βάσης θα πρέπει να οξύνει τα αντιφασιστικά του αντανακλαστικά και να πυκνώσει τις τάξεις των μαχητικών αντιφασιστικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπερασπιστεί τα υλικά συμφέροντα της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκει. Επιπλέον, η αντιφασιστική αντι-βία είναι ένα αναγκαίο μέσο κοινωνικής και ταξικής αυτοάμυνας, για να αποτραπούν συνθήκες γενικευμένης βίας και επιβολής, αλλά και για να υποχωρήσουν και να συρρικνωθούν οι φασιστικές δυνάμεις. Τέλος, η διεθνοποίηση του αντιφασιστικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότηση ενός συνεκτικού και μαχητικού μετώπου ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που αυτός υπηρετεί, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η απάντηση στην παγκόσμιας κλίμακας δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να είναι μονάχα η παγκόσμια κοινωνική επανάσταση.

 

Στέλνουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της αντιφασιστικής συνέλευσης Antifa Sofia, στους συντρόφους και της συντρόφισσες της Ομοσπονδίας Αναρχικών στη Βουλγαρία (FAB), σε όλους τους αντιφασίστες συντρόφους και συντρόφισσες από κάθε γωνιά των Βαλκανίων.

 

Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα συνεχίζονται. Πάνω στα συντρίμμια του καπιταλιστικού συστήματος θα ανεγείρουμε τις βάσεις για τη νέα εποχή της ανθρωπότητας, για την αταξική κοινωνία των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών, για τον κόσμο της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυτοδιεύθυνσης. Ελευθεριακός Κομμουνισμός ή Κρατική και Καπιταλιστική Βαρβαρότητα είναι το επιτακτικό δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει σήμερα η παγκόσμια εργατική τάξη.

 

Καλούμε κάθε καταπιεσμένο/η και εκμεταλλευόμενο/η να συστρατευτεί στον κοινό μας σκοπό, την αναρχία, πυκνώνοντας τις τάξεις των κοινωνικών-ταξικών οργανισμών βάσης, των πρωτοβουλιών λαϊκής αυτενέργειας και των αναρχικών πολιτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, στηρίζοντας την επόμενη κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση στη Σόφια, δεσμευόμενοι/ες να κάνουμε τον προλεταριακό διεθνισμό πράξη. Σκεπτόμαστε πάντοτε διεθνώς και δρούμε τοπικά, και όχι μόνο! Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες μαχητικού αντιφασισμού σε όλον τον ελλαδικό χώρο, δεν αφήνουμε ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες.

 

Ευριπίδης Καλτσάς

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Δεύτερη παρέμβαση στην κατασκευαστική Grey House

Ρουβίκωνας: Δεύτερη παρέμβαση στην κατασκευαστική Grey House, ιδιοκτησίας Β. Τσιμπράκη, στο Μετς. Η υπόθεση του Βασίλη Τσιμπράκη μας είχε αρχικά απασχολήσει με αφορμή την δημόσια καταγγελία του εργαζομένου Χ.Σ. αλλά και εξαιτίας μαρτυριών και άλλων εργαζομένων του που...

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου Την Πέμπτη 30/11, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου καλούν σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων, 19:00, στη...

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα Ύστερα από 7 χρόνια συνεχόμενη φυλάκιση (σύλληψη στις 5/1/2017), 8,5 χρόνια μαζί με την προφυλάκιση (σύλληψη στις 10/4/2010) και 13,5 χρόνια μικτά, ποινή που εξέτισα για τη συμμετοχή μου στον...

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...