Φυλακές Κολαστήρια και κορωνοϊός

Φυλακές Κολαστήρια και κορωνοϊός

Φυλακές Κολαστήρια και κορωνοϊός. Κάθε φορά που σκέφτομαι να γράψω μια μακροσκελή ανάλυση, σταματώ. Ο λόγος είναι γιατί νιώθω πηγαία την ανάγκη να εκφράσω σκέψεις ,ανησυχίες αλλά και την πραγματικότητα για ένα κόσμο που ζει μια ζωή που για πολλούς δεν περνάει ούτε κατά διάνοια από το μυαλό τους. Όπως ,σε κάθε κρίση έτσι και τώρα αυτοί που πραγματικά πλήττονται είναι οι καταπιεσμένοι .Είναι οι μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι άστεγοι που περιφέρονται στους δρόμους , οι τοξικοεξαρτημένοι στις άδειες πλατείες, οι έγκλειστοι πίσω από κάθε μορφής σίδερα. Θα με ακούσεις να μιλώ κυρίως για ανθρώπους που συναντάς στο πεζοδρόμιο. Είμαι ερωτευμένος με αυτό. Αν έχεις ζήσει έστω και λίγο στο δρόμο ξέρεις ότι από την μια στιγμή στην άλλη μπορείς να βρεθείς έγκλειστος σε αυτό που για την αστική δημοκρατία λέγεται φυλακή σωφρονισμού. Για εμένα είναι απλά ένα σύγχρονο κολαστήριο.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήδη έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε φυλακή, όσο και αν θέλουν τα καθεστωτικά μίντια να κάνουν λόγο για «απόρθητα φρούρια». Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες και κυρίως προκύπτουν από συντρόφους που βγάζουν στο φως της δημοσιότητας την αθέατη πλευρά των φυλακών. Κρούσματα κορωνοϊού έχουμε στις φυλακές Κορίνθου, Πάτρας, Άμφισσας, Θήβας, ΚΑΤΚ Ελαιώνα Θήβας, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης (Διαβατών), Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού, Χανίων. Όπως διαβεβαίωναν πολλοί ειδικοί, οι κρατούμενοι/ες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω των συνθηκών ζωής τους: χώροι που συνωστίζονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι, χώροι-ψυγεία χωρίς ή με ελάχιστη θέρμανση, χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθούν οι άνθρωποι στην αρρώστια με την κατάλληλη διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-αγωγή. Τα πιθανά κρούσματα κόβιντ μεταφέρονται μέσα σε ασφυκτικά κλειστά δωμάτια χωρίς μέτρα προστασίας. Αποτέλεσμα φυσικά είναι η ταχύτατη μετάδοση της ασθένειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φυλακή Διαβατών και Λάρισας όπου έχουν νοσήσει εκατοντάδες κρατούμενοι ,ενώ υπάρχουν και πολλοί θάνατοι. Τόσο τα κελιά των φυλακών όσο και τα κρατητήρια (κελιά προσωρινής κράτησης) βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες. Το καλύτερο μέτρο προστασίας που έχει δώσει το κράτος είναι στην καλύτερη ένα μικρό μπουκαλάκι χλωρίνης. Ενδιαφέρον ε;

Βασικό όπλο της κυβέρνησης απέναντι στο Covid-19 αποτελούν από την πρώτη στιγμή τα ελεγχόμενα ΜΜΕ .Όλοι γνωρίζουμε για τα υπέρογκα πόσα που δίνονται στους καναλάρχες προκειμένου να δημιουργήσουν μια ψευδή και στρεβλή πραγματικότητα. Την ίδια ώρα που κρατούμενοι στιβάζονται σαν μελλοθάνατοι μέσα σε κελιά και θαλάμους φέρετρα, την ίδια ώρα οι ειδήσεις των 20:00 κάνουν λόγο για πρωτοχρονιάτικο γλέντι. Φυσικά αυτή η επικοινωνιακή εκστρατεία έχει ως στόχο την σταδιακή κατάργηση δικαιωμάτων των κρατουμένων και την δημιουργία ενός ακραίου ασφυκτικού πλαισίου εντός των φυλακών. Όπως σε όλη την κοινωνία, έτσι και εντός των φυλακών η μικρή βελτιστοποίηση των συνθηκών κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες, βασανιστήρια, θανάτους, απεργίες πείνας-δίψας, εξεγέρσεις. Μπορούμε να πούμε πως η ανάγκη για υγειονομικά μέτρα προστασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Παρόλα αυτά το μόνο που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να κάνει πιο δύσκολη την ζωή των κρατουμένων. Ο προαυλισμός σε πολλά ιδρύματα έχει σταματήσει, όλες οι άδειες έχουν κοπεί, τα ελεύθερα επισκεπτήρια έχουν καταργηθεί, ενώ τα κλειστά επισκεπτήρια έχουν μειωθεί αντί να αυξηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συγγενών και φίλων στους χώρους αναμονής. Το παράδειγμα των φυλακών της Κέρκυρας είναι απόλυτα ενδεικτικό. Αντί να παρθούν υγειονομικά μέτρα οι αρχές προτίμησαν να κλειδώσουν ως μελλοθάνατους τους κρατούμενους περιμένοντας τον ΕΟΔΥ για μια βδομάδα μπας και ξυπνήσει από το λήθαργό του και να κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Είναι γεγονός πως ακόμη και τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα έχουν προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών. Στην Ελλάδα όχι μόνο αποσυμφόρηση φυλακών δεν έχει γίνει αλλά σε φυλακές χωρητικότητας 8.000 κρατουμένων, έχουν βάλει 12.000 ανθρώπους κυριολεκτικά τον έναν πάνω στον άλλον. Μέσα στις φυλακές, υπάρχουν άτομα με ασθένειες, γυναίκες που κυοφορούν, υπερήλικες, μητέρες με τα μωρά τους. Όσα μέτρα και αν ληφθούν αν δεν γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των φυλακών, θα υπάρχει κόσμος που θα χάνει καθημερινά την ζωή του. Ο μόνος τρόπος για να ελεγχτεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλικτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη.

Κανένας κράτος δεν θα νοιαστεί ποτέ πραγματικά για την ανθρώπινη ζωή. Μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα ότι βρίσκεται μακριά από την παραγωγική διαδικασία θεωρείται άχρηστο και μπορεί να πεθάνει. Καθημερινά ακούμε πόσο πολύ πρέπει να προσέχουμε και πόσο σημαντικό είναι να περιορίσουμε τις απώλειες. Σίγουρα μεταξύ θεωρίας και πράξης υπάρχει μεγάλη απόσταση. Μια βόλτα από τα καμπ, τις δομές φιλοξενίας, τις φυλακές θα μας καταδείξει την ωμή αλήθεια. Απέναντι σε αυτές τις εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες υπάρχει η αναγκαιότητα μέσα και έξω από τα κολαστήρια, να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που θα απαιτήσει την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, την επίσκεψη γιατρών στις φυλακές που θα εξετάσουν οι ίδιοι (και όχι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) τα μέτρα υγειονομικής προστασίας των κρατουμένων, τη διενέργεια μαζικών τεστ, τη δωρεάν χορήγηση αντισηπτικών και μασκών, την άμεση απόσυρση των κατασταλτικών μέτρων και την αντικατάστασή τους με πραγματικά υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία.

«Είμαστε σε μια φυλακή μέσα στην φυλακή, σε καραντίνα μέσα στην καραντίνα, σε απομόνωση μέσα στην απομόνωση, όμως ακόμα στεκόμαστε όρθιοι!

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η αντίσταση είναι μονόδρομος!

Προσωπική μας και πολιτική μας ευθύνη είναι ο αγώνας

Ορέστης Αρσενίου

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ