Αστυνομία στα πανεπιστήμια

H μνήμη είναι περίεργο πράγμα. Πολλοί ξεχνούν. Κάποιοι άλλοι πάλι όχι.

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που μεταξύ άλλων προβλέπει αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια, στελεχωμένα από 1.000 τουλάχιστον αστυνομικούς, κάμερες, αστυνομικές περιπολίες, ελεγχόμενη είσοδο, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, περιφράξεις δημόσιων χώρων και άλλα πολλά μέτρα που αποτελούν περιγραφή ενός στρατοπέδου και σίγουρα όχι ενός πανεπιστημίου, ας θυμηθούμε δύο πρόσφατα γεγονότα από επεμβάσεις ή την παρουσία της αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους επί ΝΔ, μετά την κατάργηση του ασύλου, τι ακριβώς συνέβη, τις επιθέσεις κατά των φοιτητών και το απόλυτο χάος που δημιούργησε στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ας πάρουμε μια ελάχιστη γεύση από όσα πρόκειται να συμβούν, πολλαπλασιάζοντας τα με τις δυνάμεις καταστολής, μηχανοκίνητες και μη, που θα καταστέλλουν κάθε φορά τον “εσωτερικό εχθρό”, εντός των πανεπιστημίων, όπως και στα παρακάτω δύο βίντεο.

ΥΓ. Το ζήτημα του αποκλεισμού και της περίφραξης των δημόσιων πανεπιστημιακών χώρων, όπως για παράδειγμα, της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια και της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στα παραπάνω, καθώς αποτελούν και το μοναδικό χώρο πρασίνου μιας τεράστιας περιοχής πηγμένης στο τσιμέντο, από τους οποίους και θα αποκλειστούν χιλιάδες κάτοικοι που τους επισκέπτονται καθημερινά. Και οι δύο τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν, η Πανεπιστημιούπολη, η Πολυτεχνειούπολη και οι εστίες μέσα σε αυτές, έχουν παραχωρηθεί στα πανεπιστήμια από το Δήμο Ζωγράφου και ως εκ τούτου θα απαγορευθεί η πρόσβαση των κατοίκων στους ίδιους τους χώρους του Δήμου αλλά και οποιωνδήποτε θέλουν να τους επισκεφθούν από άλλες περιοχές της τσιμεντούπολης.

Τέλη Φλεβάρη 2020


Νοέμβριος 2019

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ