101 χρόνια από τη γέννηση του Murray Bookchin. Από το ANF News, [2].

Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1921 στο εξαθλιωμένο Μπρονξ από μετανάστες γονείς από τη νότια Ρωσία, ο Murray Bookchin εντάχθηκε στους κομμουνιστές Νέους Πρωτοπόρους ως έφηβος, επηρεασμένος από την Εσέρα γιαγιά του κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι από κομμουνιστής σε τροτσκιστής κι έπειτα αναρχικός κι ελευθεριακός σοσιαλιστής προτού αναγνωρίσει ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί θεμελιακά η επαναστατική θεωρία του 19ου και του 20ού αιώνα. Προς τον σκοπό αυτόν, το 1998 είχε επίσης διαχωριστεί από τον αναρχισμό, και ξεκίνησε να ορίσει τι εννοούσε με τον “κομμουναλισμό” και να αναπτύσσει τη θεωρία του για την κοινωνική οικολογία και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για έναν επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας πέρα από το αδιέξοδο που βιώνουμε σήμερα.

Το magnum opus του ήταν η Οικολογία της Ελευθερίας (1982). “Η κυριαρχία της φύσης από τον άνθρωπο πηγάζει από την πραγματική κυριαρχία του ανθρώπου από τον άνθρωπο”, έγραψε. “Η μακροπρόθεσμη λύση στις οικολογικές κρίσεις είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, μιας νέας πολιτικής που βασίζεται στη δημοκρατία πρόσωπο με πρόσωπο, στις συνελεύσεις γειτονιάς και στη« διάλυση της ιεραρχίας”.

Murray Bookchin (από το Αναρχισμός, Μαρξισμός και το Μέλλον της Αριστεράς: Συνεντεύξεις και δοκίμια 1993 – 1998)

“Αυτό που με αναγκάζει να πολεμήσω αυτήν την κοινωνία είναι, φυσικά, η οργή για την αδικία, η αγάπη για την ελευθερία και το αίσθημα ευθύνης για τη διαιώνιση και τη διεύρυνση του ανθρώπινου πνεύματος – την ομορφιά, τη δημιουργικότητά του και την λανθάνουσα ικανότητα βελτίωσης του κόσμου. Δεν με νοιάζει να συμβιβαστώ με μια παράλογη κοινωνία που διαβρώνει όλα όσα είναι πολύτιμα στην ανθρωπότητα, που κατατρώει όλα όσα είναι όμορφα και ευγενή στην ανθρώπινη εμπειρία.

Ο καπιταλισμός μας καταβροχθίζει. Στο μοριακό επίπεδο της καθημερινής ζωής, μας αλλάζει προς το χειρότερο και υποχρεώνει τους ανθρώπους να κάνουν εξαιρετικά δυσάρεστες ορθολογικοποιήσεις γιατί πιστεύουν ότι πράγματα που ξέρουν –ή τουλάχιστον ήξεραν κάποτε– είναι ψεύτικα και για να κάνουν πράγματα που είναι ασήμαντα και απάνθρωπα.

Όταν αγωνιζόμαστε ενάντια στον καπιταλισμό, αγωνιζόμαστε στην πραγματικότητα ενάντια στη δική μας απανθρωποποίηση, και μόλις το καταλάβουμε πλήρως, τότε ο κίνδυνος παράδοσης στο σύστημα ενισχύει την αντίστασή μας. Ως επαναστάτες, αγωνιζόμαστε όχι μόνο για μια καλύτερη κοινωνία αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητά μας”.

Ο Murray Bookchin (1921-2006) επαναστατικοποίησε την οικολογία μετατρέποντάς τη σε κοινωνική οικολογία. Επαναστατικοποίησε επίσης την πολιτική με ένα όραμα και πρόγραμμα για μια νέα κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι πολίτες.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ