Από τις 18/1 το «πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση» έγινε και επίσημα «απαγόρευση κάθε πολιτικής δράσης».

Από τις 18/1 το «πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση» έγινε και επίσημα «απαγόρευση κάθε πολιτικής δράσης».

από | 19 Ιαν, 2021

Από τις 18/1 το «πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση» έγινε και επίσημα «απαγόρευση κάθε πολιτικής δράσης».

Τον Μάρτιο του 2020 μπήκαμε στην πρώτη καραντίνα και για πρώτη φορά μπήκε το 13033 στη ζωή μας. Από τότε η κυβέρνηση κράτησε σταθερά τη γραμμή: κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο, καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά μόνο καταστολή- περιορισμός- κλείσιμο μέσα. Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα φάνηκε ότι η γραμμή άρχισε να αλλάζει. Ουσιαστικά ήταν η προτεραιότητα που άλλαξε: στο ματς δημόσια υγεία – οικονομία, το σκορ ήρθε 2. Και ξεκίνησε η χυδαιότητα της συνεχούς μείωσης των ημερησίων τεστ. Την περίοδο που οι ειδήσεις μας μιλούσαν για 2.000+ κρούσματα ανά μέρα, γίνονταν πάνω από 20.000 τεστ ημερησίως. Όσο πλησιάζαμε στα Χριστούγεννα και τα κρούσματα δεν έπεφταν για να κάνουν το χατίρι στην κυβέρνηση να πάμε να ψωνίσουμε σαν καλοί καταναλωτές που είμαστε επιτέλους, τα τεστ έπεσαν σταδιακά στις 12.000 τη μέρα και στη συνέχεια ακόμα και στις 6.000 την ημέρα! Λιγότερα τεστ = λιγότερα κρούσματα, άρα όλα καλά, η αγορά μπορούσε να ανοίξει για τα Χριστούγεννα με διάφορες καινοτόμες ιδέες όπως το “click away” ή το “click in shop”, που μας προσέφεραν κύματα γέλιου με τις εικόνες καταναλωτών να δοκιμάζουν ρούχα και παπούτσια στο πεζοδρόμιο έξω από τα καταστήματα. Και τα τεστ συνέχισαν να πέφτουν μέχρι που φτάσαμε στο αδιανόητο πλέον αριθμό των 3.000 και κάτι τεστ ανά μέρα. Άρα τα κρούσματα παραμένουν -με το ζόρι- σε πολύ χαμηλούς αριθμούς και η κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει την αγορά για να «προστατεύσει την οικονομία» γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη δημόσια υγεία. Όπως είπε και ο ίδιος ο Κούλης στη Βουλή στις 15/1 «ήρθε η ώρα να πάρουμε το ρίσκο του ανοίγματος της οικονομίας». Βέβαια μάλλον το ρίσκο το παίρνουμε εμείς, ενώ το κέρδος τα αφεντικά μας.

Από τις 18/1 λοιπόν, πήραμε το ρίσκο να ανοίξουν οι εξής κομβικές υπηρεσίες: Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών, ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες Διαιτολογίας, Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων! Έχουν ήδη ανοίξει τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, αποκλειστικά και μόνο για να μη χρειάζεται πλέον οι εργοδότες να δίνουν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς – για καθαρα υγειονομικούς λόγους και πάλι δηλαδή! Δημοσιεύματα, μάλιστα, αναφέρουν ότι εξετάζεται και το άνοιγμα της εστίασης. Την ίδια στιγμή, βέβαια, χωρίς απολύτως καμία λογική συνεχίζει να είναι εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, η νυχτερινή απαγόρευση και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των νομών!

Άρα για να το πούμε απλά: μπορείς να βγεις από το σπίτι για να δουλέψεις, να πας στο σχολείο, για άσκηση ή βόλτα, για να ψωνίσεις, για να κόψεις τα μαλλιά σου, να κάνεις τα νύχια ή να γυαλίσεις τα παπούτσια σου. Τα αντίστοιχα sms για ψώνια έχουν ισχύ δύο ωρών. Μπορείς λοιπόν να στείλεις sms και να πας στην πραγματικότητα όπου θέλεις. Το ίδιο ήδη ίσχυε και με τα αρχικά sms φυσικά. Μπορούσες πάντα να στείλεις 4 ή 6 και να πας σε οποιοδήποτε σπίτι θέλεις, να κάνει οτιδήποτε θέλεις. Άρα για να το πούμε απλά: αν στείλεις sms όπου και αν είσαι σε πιθανό έλεγχο, δε θα φας πρόστιμο, εκτός και αν αγχωθείς και τα μπερδέψεις. Αν κάποιος το βρίσκει εξυπνακίστικό αυτό, θυμίζουμε την αμίμητη δήλωση Πέτσα που όχι απλά αποδεχόταν αλλά προέτρεπε τους πολίτες να στείλουν ψευδές sms για να παν στην εκκλησία: «δεν υπάρχει πρόβλεψη στο 13033, αλλά μπορείς να βγεις για φαρμακείο και στο γυρισμό να περάσεις και μια βόλτα και από την εκκλησία για ατομική λατρεία».

Γιατί λοιπόν, με το άνοιγμα της οικονομίας συνεχίζει γελοιωδώς να ισχύει η υποτιθέμενη «απαγόρευση της κυκλοφορίας» παρότι όλοι γνωρίζουν ότι καμία απαγόρευση δεν ισχύει στην πράξη; Ποια είναι αυτή η δραστηριότητα που δεν επιτρέπεται να γίνει με το νέο πλαίσιο που τέθηκε εν ισχύ από 18/1 και παραμένει το πρόστιμο;

Όσο και να ψάχνουμε στην πράξη βρίσκουμε μόνο μία δραστηριότητα που συνεχίζει να είναι όντως απαγορευμένη: η πολιτική δράση! Αυτή είναι η μία και μοναδική πλέον ουσία της απαγόρευσης κυκλοφορίας: η απαγόρευση κάθε αντίδρασης, κάθε κινητοποίησης.

Πόσο πιο σαφής θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αυτή η πραγματικότητα από την αντιπαραβολή της εικόνας 9 φεμινιστριών που έβγαλαν ένα πανό για τη διεθνή μέρα κατά της βίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες σύρθηκαν στα κρατητήρια, δέχθηκαν ποινικές διώξεις και πρόστιμο, με την εικόνα κυριολεκτικά εκατοντάδων ανθρώπων λίγες μέρες μετά να συρρέουν στο ίδιο ακριβώς σημείο για να «βγουν selfie με το δέντρο»; Το Σάββατο 17 Γενάρη 4 σύντροφοι/ισσες προσέγγισαν τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων που δέχθηκε προ ημερών φασιστική επίθεση προκειμένου να αναρτήσουν πανό και να δώσουν είδη στα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτή σε ένδειξη αλληλεγγύης και φυσικά έφαγαν πρόστιμο. Τέσσερα άτομα, με μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας. Λίγες μέρες πριν είδαμε την απόλυτη κρατική γελοιοποίηση σε όλο της το μεγαλείο όταν τη μέρα των Θεοφανίων χιλιάδες σκοταδιστές χριστιανοί συρρεύσανε στις εκκλησίες και σε πολλές περιπτώσεις κοινώνησαν από την ίδια λαβίδα, εν μέσω της πανδημίας. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν: μηδέν.

Το πρόστιμο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πλέον, ειδικά με το άνοιγμα της οικονομίας από χθες, δεν μπορεί πια να ισχυριστεί κανείς ότι έχει οποιαδήποτε άλλο σκοπό από την αναστολή της κινηματικής δράσης. Η κυβέρνηση βρήκε μια χρυσή ευκαιρία να προσθέσει ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της καταστολής απέναντι σε όσους τολμoύν ακόμα να μιλούν, τολμούν ακόμα να αντιδρούν. Και αυτό το εργαλείο δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι απλά να χαθεί, ακόμα και όταν από υγειονομικής σκοπιάς δεν μπορεί να βρει κανένα απολύτως επιχείρημα για να παραταθεί η ισχύς του.

Μάλιστα δια στόματος Μητσοτάκη ακούσαμε στις 15/1 στη Βούλη τα εξής: «το πρόστιμο για τους παραβάτες, για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα, θα αυξηθεί, από τα 300 ευρώ στα 500, ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας». Ίσως σημειολογικά το ύφος αυταρέσκειας και εκδικητικότητας προς την κοινωνική βάση που απέπνεαν τα μούτρα του Μητσοτάκη καθώς ανακοίνωνε την αύξηση του προστίμου να έχει πιο μεγάλη σημασία και από όσα είπε, παρότι για να είμαστε ειλικρινείς μας προκαλεί πραγματική απορία ποιος φωτεινός εγκέφαλος σκέφτηκε ότι είναι λογικό το πρόστιμο για «άσκοπη μετακίνηση» να είναι σχεδόν στο ύψος του βασικού μισθού μίας χώρας. Ποιοι είναι αυτοί που επιμένουν να παραβιάζουν τα μέτρα» λοιπόν; Σε ποιους αναφερόταν; Και κυρίως σε ποια μέτρα αναφερόταν; Με ποιον τρόπο το να ανοίξουν καταστήματα λιανικού εμπορίου, ακόμα και τα πολυκαταστήματα αποτελεί «μέτρο» προστασίας της δημόσια υγείας; Και τι μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς να κάνει για να κάνει μεγαλύτερο κακό από αυτό στη δημόσια υγεία, ίσως με εξαίρεση πιθανόν να βγαίνει και να γλείφει πόμολα τυχαία; Η όλη γελοιότητα πλέον είναι απολύτως έκδηλη με νομικά πλαίσια τόσο αναντίστοιχα μεταξύ τους που είναι σαν να αποφασίστηκαν από άλλους ανθρώπους.

Στην πράξη το μήνυμα είναι απλό: καμία απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει ουσιαστικά πριν τις 21:00 τουλάχιστον, παρά μόνο απαγόρευση πολιτικής δράσης. Αν τολμήσεις όχι να καλέσεις πορεία ή συγκέντρωση αλλά απλά να κρεμάσεις ένα πανό, να μοιράσεις κείμενα με γάντια και όλα τα μέτρα προστασίας, να πετάξεις τρικάκια, να φωνάξεις συνθήματα, εκεί και μόνο εκεί πρέπει να ξέρεις ότι θα φας και ένα ωραιότατο 300αράκι για να μάθεις να μην το ξανακάνεις. Η τακτική οικονομικής αφαίμαξης των ανθρώπων του κινήματος, άλλωστε, έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές και από πολλές κυβερνήσεις: στο ίδιο πλαίσιο ήταν οι αδιανόητες εγγυήσεις 30.000 € στους συντρόφους του Ρουβίκωνα που συνελήφθησαν για τη δράση στη Βουλή, η δίωξη των 51 συντρόφων της αντιφασιστικής παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη με κακουργηματικού επιπέδου κατηγορίες, και μία πολύ μεγάλη σειρά αντίστοιχων πολιτικών και διόλου δικαστικών αποφάσεων.

Ας το πούμε ακόμα πιο απλά: Αν καθώς κάνεις βόλτα ή πας για ψώνια ή για μαλλιά ή για νύχια, αυτό είναι νόμιμο. Τη στιγμή όμως που καθώς περπατάς, σηκώσεις το χέρι σου και πετάξεις μια χούφτα τρικάκια, πάραυτα γίνεσαι παράνομος. Υπάρχει άραγε κάποιος που πραγματικά μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε υγειονομική λογική πίσω από αυτό; Ακόμα και αν κάποιοι πίστευαν ότι ο λόγος που επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν όντως υγειονομικός, μπορεί άραγε να συνεχίσει να το πιστεύει μετά τις 18/1; Σταδιακά η οικονομία αρχίζει να ανοίγει. Υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για άνοιγμα της μετακίνησης ανάμεσα στους νομούς για να πάμε.. για σκι! Ακόμα και για άνοιγμα του επισιτισμού- δραστηριότητας που, από όσο θυμόμαστε τουλάχιστον γιατί έχουν περάσει και μήνες, γίνεται χωρίς μάσκα. Αλλά με τον Κούλη στο τιμόνι της χώρας όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε καλοκαίρι και την ίδια στιγμή που θα μπορούμε να κάνουμε κυριολεκτικά τα πάντα, θα συνεχίσει να απαγορεύεται η πολιτική δράση.

Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η εφευρετικότητα της εξουσίας στο πως το επιβάλει ολοκληρωτισμό με κουκούλι αστικής δημοκρατίας, δεν παύει να μας εκπλήσσει…

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...