Επίθεση παραστρατιωτικών σε κοινότητα των Ζαπατίστας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ORCAO ΣΤΗ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΪΣΕΣ ΓΚΑΝΤΙ, ΤΣΙΑΠΑΣ, ΜΕΞΙΚΟ

Από τη δημόσια εμφάνιση του EZLN τον Ιανουάριο του 1994, η μεξικανική κυβέρνηση στα τρία επίπεδα της (ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό) έχει προωθήσει, οργανώσει, χρηματοδοτήσει και ενθαρρύνει διαφορετικές παραστρατιωτικές ομάδες να επιτεθούν στον άμαχο πληθυσμό των Ζαπατίστας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινότητα Moisés Gandhi (Μοϊσές Γκάντι), που βρίσκεται στη διασταύρωση Cuxuljá, στον αυτόνομο δήμο Lucio Cabañas (του επίσημου, κρατικού, δήμου Ocosingo) έχει δεχθεί πρόσφατα αρκετές επιθέσεις από την παραστρατιωτική ομάδα ORCAO (Περιφερειακή Οργάνωση Καλλιεργητών Καφέ του Ocosingo).

Στις 22 Αυγούστου, η ORCAO επιτέθηκε με όπλα υψηλού διαμετρήματος, έκαψε και λεηλάτησε τις αποθήκες καφέ του Κέντρου Ειδών Εμπορίου «Νέα Αυγή του Ουράνιου Τόξου», που βρίσκεται στη διασταύρωση της Cuxuljá.

Στις 8 Νοεμβρίου, η ORCAO απήγαγε τον Félix López Hernández, μέλος βάσης υποστήριξης των Ζαπατίστας, από την κοινότητα Moisés Gandhi, τον οποίον χτύπησαν, έδεσαν και φυλάκισαν χωρίς νερό και τροφή έως τις 11 Νοεμβρίου, όταν απελευθερώθηκε.

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, η ORCAO πυροβόλησε ενάντια στην κοινότητα Moisés Gandhi (Μωυσή Γκάντι). Η επίθεση ξεκίνησε στις 15:30 (ώρα Μεξικού) και μέχρι τις 18:00 έπεφταν πυροβολισμοί στα σπίτια της κοινότητας. 170 βολές από όπλα υψηλού διαμετρήματος και 80 χαμηλού.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 16.00., νέα ένοπλη επίθεση στην κοινότητα, με όπλα υψηλού διαμετρήματος και χαμηλού. Στις 22:30η νέα επίθεση με πυροβόλα.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, νέες επιθέσεις με πυροβολισμούς στα σπίτια της κοινότητας Moisés Gandhi. Πρώτα στις 00:30 και στη συνέχεια από τις 02:10 έως τις 02:55.

Ο αριθμός των επιτιθέμενων ατόμων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20 άτομα. Όλα ανήκουν στην παραστρατιωτική οργάνωση ORCAO των κοινοτήτων San Antonio, Cuxuljá, Σαν Φρανσίσκο και 7 defebrero.

(Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Fray Bartolomé delas Casa, Τσιάπας, Μεξικό*).

Για όλα τα παραπάνω, καταγγέλλουμε την παραστρατιωτική κλιμάκωση κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων, καθώς και τη συνενοχή της ομοσπονδιακής, πολιτειακής και δημοτικής κυβέρνησης.

Ό,τι κι αν λένε, ό,τι και να δηλώνουν, όσα έγγραφα και αν υπογράφουν, οι κακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν, προωθούν και υποστηρίζουν τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων, όπως η ORCAO, ενάντια σε πολίτες / άμαχο πληθυσμό. Είναι εγκληματίες, λοιπόν, ακόμη και αν δεν το πιστεύουν, λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που ζουν ειρηνικά σε όλες αυτές τις κοινότητες που δέχονται επιθέσεις από τους παραστρατιωτικούς.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Πηγή: Ομάδες Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας (Αθήνα)


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ