Φυσικού

Κατάληψη ΣΦ Φυσικού ΑΠΘ ενάντια στον νόμο Κεραμέως

από | 6 Φεβ, 2021

Κατάληψη ΣΦ Φυσικού ΑΠΘ ενάντια στον νόμο Κεραμέως

Είδηση που μας στάλθηκε από τους φοιτητές του ΣΦ Φυσικού ΑΠΘ: Οι φοιτητές του τμήματος, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/2, αποφάσισαν και προχώρησαν σε κατάληψη, από Παρασκευή 5/2 έως Πέμπτη 11/2. Παραθέτουμε το κείμενο του συντονιστικού της κατάληψης, καθώς και δυο ψηφίσματα του συλλόγου.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ

Την Πέμπτη 4/2 ο σύλλογος φοιτητ(ρι)ών Φυσικού πραγματοποίησε εξ αναβολής Γενική Συνέλευση. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως για την παιδεία. Στο πνεύμα της εναντίωσής μας στο νομοσχέδιο αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη της σχολής, από την Παρασκευή 5/2 έως Πέμπτη 11/2, με παράλληλη αναβολή των εξετάσεων των μαθημάτων και διακοπή της ερευνητικής δραστηριότητας τις αντίστοιχες ημέρες και να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση της Τετάρτης, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη 10/2, επιτίθεται στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση και στις πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, ενώ παράλληλα προσαρμόζει το πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού, η ανεργία εκτινάσσεται στο τρομακτικό 25%, οι σχολές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο, διανύουμε εξεταστική περίοδο, ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει: θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελεγχόμενη είσοδο και πειθαρχικά συμβούλια.

Κάθε σχολή θα θεσπίζει κάθε χρόνο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ) ,ενώ παράλληλα θα θεσπίζει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Η ΕΒΕ θα προκύπτει από το μέσο όρων των βαθμών των πανελλαδικών μαθημάτων, που δίνουν οι μαθητές, επί έναν συντελεστή, που θα επιλέγει κάθε μάθημα. Το μέτρο αυτό πετάει εκτός χιλιάδες παιδιά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση(γεγονός το οποίο εντείνεται και με τον περιορισμό επιλογών στο μηχανογραφικό).

Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 για τις υπόλοιπες.

Οδηγούν μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Οι φοιτητ(ρι)ες θα σπουδάζουν σε μία ακόμη πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα και δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλα πέρα από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, όπως την κοινωνικοποίηση και την πολιτικοποίηση τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κ.α.

Συγκρότηση πειθαρχικού δικαίου και πειθαρχικών συμβουλίων

Ποινικοποιείται όποια δράση εντός του πανεπιστημίου , δεν εγκρίνεται από τις πρυτανικές αρχές ή την διοίκηση της εκάστοτε σχολής, βαραίνουν οι ποινές για τους παραβάτες , ενδεικτικά απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ,οριστική διαγραφή των φοιτητ(ρι)ών και επιβολή μέχρι 3ετούς φυλάκισης. Επίσης, ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία που θα στελεχώνεται από 1000 ειδικούς φρουρούς το οποίο μεταξύ άλλων θα ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου. Επιχειρούν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης του πανεπιστημιακού χώρου από όσα άτομα δραστηριοποιούνται και σπουδάζουν σε αυτό, ενώ θα καταστέλλουν οποιαδήποτε δράση και αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Ζούμε σε μία συγκυρία υποτίμισης των όρων διαβίωσης μας. Οι φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα) είναι όλο και πιο μειωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Ιδίως εν μέσω της πανδημίας η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Οι εστιακές θέσεις είναι ελάχιστες , κόσμος που έχει ανάγκη αποκλείεται από εστίες. Οι εστίες δεν συντηρούνται ποτέ αν δεν αγωνιστούν οι οικότροφοι (εστίες ΑΠΘ, εστίες ΕΚΠΑ). Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά , οι διοικήσεις των εστιών πανελλαδικά , εκβιάζουν τους αγωνιζόμενων με διακοπή των αυτονόητων παροχών.

Δράσεις:

  • 1) Συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή, για την ακύρωση προστίμων-διώξεων το Σάββατο 6/2 , 12:00 η ώρα , Πλατεία Αριστοτέλους, και δημιουργία πανό στις 10:00 την ίδια μέρα
  • 2) Συζήτηση για τις συλλογικές διαδικασίες την Κυριακή 14:00
  • 3) Παρέμβαση στη λέσχη Κυριακή 7/2 , 13:30 η ώρα
  • 4) Επόμενη συντονιστική επιτροπή , Δευτέρα 8/2 , 11:00 η ώρα
  • 5) Συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως, Δευτέρα στις 14:00 η ώρα
  • 6) Επόμενη συνέλευση Σ.Φ. Πέμπτη , 11/2 , 13:00 η ώρα στα σκαλιά της ΣΘΕ
  • 7) Συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Ψηφίσματα ΣΦ Φυσικού ΑΠΘ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΤΙΣ 8 ΔΙΟΚΩΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΕΣ. ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ

Στις 23 και 24 Δεκεμβρίου 8 αγωνιζόμενοι/ες φοιτητ(ρι)ές λάβανε κλήσεις για να παρουσιαστούνε στον ανακριτή στις 30/12, με τις εξής κατηγορίες: σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, φθορά ξένης περιουσίας και διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Στις κλήσεις δεν υπήρχε καμία πληροφορία σχετικά με το περιστατικό στο οποίο αφορούσαν οι παραπάνω κατηγορίες. Αφού παραλάβανε την δικογραφία αντιληφθήκανε ότι η κρατική ασφάλεια με τα πιο χυδαία μέσα και με ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο επιχειρούσε να τους/τις συνδέσει με γνωστή παρέμβαση που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ στις 29/10 από την ομάδα ” Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης”. Η σκευωρία που στήθηκε εναντίων των αγωνιστ(ρι)ών μόνο τυχαία δεν είναι.

Βασικό αφήγημα στησίματος αυτού του κατηγορητηρίου είναι το “τί δουλειά είχαν οι φοιτητές στην σχολή”. Πέρα από την αντικειμενική σαθρότητα του ίδιου του επιχειρήματος της κρατικής ασφάλειας, διότι γραμματείες και σίτιση λειτουργούσαν κανονικά, είναι καταφανές ότι το κατηγορητήριο αυτό είανι χτισμένο για να επιτεθεί τόσο στα πρόσωπα των αγωνισ(ρι)ών αλλά και συνολικότερα σε όσα κομμάτια αντιστέκονται στην απονέκρωση και την αποστέιρωση του πανεπιστημιακού χώρου. Για όσους και όσες παρά τις επιταγές των εργολάβων και της διοίκησης επιμένουν να κρατάν ζωντανούς τους χώρους που αγωνίζονται, τα στέκια τους και τους δημόσιους χώρους, για όσους και όσες συνδέουν την αυτοοργάνωσή τους με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, για όσους και όσες δεν ξεχνάν τους αποκλεισμένους και στέκονται δίπλα τους, το κράτος πλέον έχει απολέσει κάθε πρόσχημα δημοκρατικότητας. Επιφυλάσσει τα πιο ισχυρά κατασταλτικά του εργαλεία (από απαγορεύσεις συναθροίσεων μέχρι νόμο 187).

Όσον αφορά τα πολύ ειδικά της υπόθεσης και την στοχοποίηση του στεκιού της ΑΣΟΕΕ εξ’αρχής υπάρχουν μια σειρά από γελοίους χαρακτηρισμούς και τραγελαφικές καταθέσεις που αντικρούονται από την ίδια την πραγματικότητα από δύο μάρτυρες ρουφιάνους της ασφάλειας. Έναν φύλακα και ενός διοικητικού στελέχους.
Όταν οι αγωνιστ(ρι)ές πέρασαν ανακριτή και εισαγγελέα 8/1 επιβλήθηκε ως περιοριστικός όρος σε όλους τους υποχρεωτική λήψη DNA και στους 4 από αυτούς χρηματική εγγύηση 3000 ευρώ ο καθένας. Έρχεται να καλύψει δηλαδή η απόφαση των δικαστικών την σκευωρία θέτοντας τους φοιτητές σε δικαστική ομηρία με υπέρογκα ποσά και δημιουργώντας ένα ασταθές πεδίο ελέγχου με το κατ’εξοχήν εργαλείο μεθοδέυσεων και στησίματος κατηγορητηρίων από την μεριά της αστυνομίας που είναι το DNA.

Η αλληλεγγύη μας στους/τις διωκόμενους/ες και στο πληττόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ είναι κομμάτι του αγώνα μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθωση, έναντια σε ένα πανεπιστήμιο όλο και πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, είναι κομμάτι του αγώνας μας για τις ανάγκες μας, είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στην κατασταλτική λαίλαπα που μας ετοιμάζουν με πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικά. Το ίδιο το κράτος πέταξε στην άκρη όλα τα προσχήματα, δικιά μας σειρά να βάλουμε μπροστά την αλληλεγγύη.

Ενάντια στη βιοπολιτική της χαρτογράφησης αγωνιστών με προσχηματικές δικογραφίες

Άρση όλων των περιοριστικών όρων-αναίρεση της διάταξης για την εξαναγκαστική λήψη DNA και αποτυπωμάτων-άμεση απόσυρση όλων των ασταθών κατηγοριών!

*μεγάλα κομμάτια του κειμένου όσον αφορά το ενημερωτικό κομμάτι πάρθηκαν από το κείμενο των 8 δικόμενων.

Η γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών φυσικού


 

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Σε μία πρωτοφανή νομοθετική κίνηση επινοήθηκε ιδιωνυμικός φωτογραφικός νόμος για το πτρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα όπου επιβάλλει πλαίσιο τέτοιο ώστε ο Δ. Κουφοντίνας να είναι πάντα στον Κορυδαλλό. Δηλαδή στην ήδη ιδιωνυμική “υψίστης ασφαλείας”, προκλητικά κατασκευασμένη, πτέρυγα για την 17Ν στο υπόγειο του Κορυδαλλού. Ο Δ.Κουφοντίνας απαγάγεται χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να πάρει τα πράγματά του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας και τον στέλνουν στις φυλακές Δομοκού.

Ο επαναστάτης Δ.Κουφοντίνας προχωράει σε μία κίνηση αξιοπρέπειας και εκκινώντας απεργία πείνας από 8/1 απαιτεί να εφαρμοστεί τουλάχιστον ο εκδικητικός αυτός νόμος και να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, ο απεργός διανύει την 27η ημέρα απεργίας πείνας με την υγεία του σε σοβαρή επιβάρυνση. Σε μία κίνηση ρεβανσισμού η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τον δικό της πρόσφατο νόμο, παίζει ένα Θαρτσερικό παιχνίδι θανάτου το οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί.

Για τις αρχές ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι σύμβολο που αφού δεν λυγίζει με τίποτα πρέπει να τον σπάσουν. Στο πρόσωπο του δε θέλουν να εκδικηθούν μόνο για τις ενέργειες της οργάνωσής του, θέλουν να τρομοκρατήσουν όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, επιτίθενται στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες στους οποίους ο Δ.Κουφοντίνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Γ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, Ν.ΜΑΖΙΩΤΗ, Β.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, Π.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΟΤΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού Α.Π.Θ.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...