Η κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν | Σπάνιο Βίντεο – ντοκουμέντο

Σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του 1921, πέθανε ο αναρχικός και επιστήμονας Πιότρ Κρόποτκιν. Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια στάλθηκε σε στρατιωτική σχολή, στην οποία σπούδασε γεωγράφος, υπηρετώντας σε μια αποστολή στη Σιβηρία.

Αρχικά, ο Κροπότκιν ήταν δημοκρατικός, αν και από το 1872 θα αυτοπροσδιοριζόταν ως αναρχικός. Εντάχθηκε στη Διεθνή, και όσο χρόνο παρέμενε στην Ελβετία, πέρασε χρόνο μελετώντας μαζί με τους μιουτουαλιστές της Ομοσπονδίας Jura, δηλαδή με μέλη της αναρχικής – μπακουνικής τάσης της Ά Διεθνούς. Μέχρι το τέλος του χρόνου, είχε επιστρέψει στη Ρωσία και συνελήφθη αμέσως και φυλακίστηκε.

Πέρασε το χρόνο του μελετώντας και γράφοντας επιστημονικές μελέτες.

Το 1876 δραπέτευσε στο Λονδίνο. Από εκεί επέστρεψε στην Ελβετία, για να περάσει περισσότερο χρόνο με τους συντρόφους του της Ομοσπονδίας Jura, πριν απελαθεί λόγω του ότι ήταν επαναστάτης και υποστηρικτής της Παρισινής Κομμούνας. Εν συνεχεία, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κροπότκιν βοήθησε στη δημιουργία της εφημερίδας Ελευθερία (Freedom) με έδρα το Λονδίνο, η οποία εξακολουθεί να δημοσιεύεται ακόμα και σήμερα.

Το 1917, μετά την πτώση του Τσάρου, ο Κροπότκιν επέστρεψε στη Ρωσία και υποστηρίξε την προσωρινή κυβέρνηση κατά τα πρώτα στάδια της Ρωσικής Επανάστασης, αν και αμφιταλαντευόταν για το αν θα υποστηρίξει τον αγώνα των Σοβιέτ και της εργατικής τάξης. Θα στήριζε αρχικά τους Μπολσεβίκους, αλλά μέχρι το τέλος της ζωής του έγραψε πως «η Ρωσία μας διδάσκει πώς να μην εισάγουμε τον κομμουνισμό». Τα δύο πιο γνωστά γραπτά του από αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν μια επιστολή προς τον Λένιν και μια δήλωση προς τους εργαζόμενους του κόσμου να μην υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη τυραννία στην πατρίδα του τη Ρωσία.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1921, ο Κρόποτκιν πέθανε από πνευμονία. Ο Λένιν έδωσε άδεια για δημόσια κηδεία , στην οποία συμμετέιχε πλήθος κόσμου. Η κηδεία του έγινε στο κοιμητήριο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας. Οι φυλακισμένοι αναρχικοί αφέθηκαν ελεύθεροι για την ημέρα, με την προϋπόθεση ότι θα επέστρεψαν στα κελιά τους μετά την κηδεία. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που αναρχικοί θα έκαναν δημόσια διαδήλωση στη Ρωσία μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Ο Κροπότκιν άφησε πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο που αποτελείται από βιβλία, δοκίμια, επιστημονικά συγγράμματα, μελέτες, άρθρα, διαλέξεις, επιστολές κλπ.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

• Η κατάκτηση του ψωμιού
• Αναρχική Ηθική
• Αναρχία, η φιλοσοφία της και το ιδανικό της
• Αλληλοβοήθεια
• Το κράτος και ο ιστορικός του ρόλος
• Αναμνήσεις ενός επαναστάτη
• Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση
• Αγροί, εργοστάσια, εργαστήρια
• Η Παρισινή Κομμούνα
• Σύγχρονη Επιστήμη και Αναρχισμός
• Νόμος και Εξουσία

Βιβλία για διάβασμα : https://www.scribd.com/collections/14…​

———————————————————————————————————————————————-


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ