Είναι ο καπιταλισμός χαζούλη

από | 25 Μαρ, 2020

σκίτσο της Μαρίας Λωρίτη

Δεν είναι χυδαίο ότι οι πλούσιοι, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, κάνουν το τεστ και έτσι προστατεύονται αυτοί και οι οικείοι τους από την περαιτέρω μετάδοση, την ίδια ώρα που για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για όσους έχουν συμπτώματα, για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που καθημερινά κινδυνέψουν, τα τεστ δεν περισσεύουν.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ το αντιδραστήριο με το οποίο γίνονται οι αναλύσεις είναι ένα κοινό ενζυμικό διάλυμα και ενώ ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να γίνουν οι αναλύσεις είναι κοινός σε όλα τα εργαστήρια, μέχρι σήμερα δεν γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό γιατί οι προμηθεύτριες εταιρείες βάζουν προσκόμματα αποκλειστικότητας και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν ούτε τολμούν να τους στερήσουν την κερδοφορία.

Δεν είναι χυδαίο που τα δείγματα των ιδιωτικών νοσοκομείων πάνε για ανάλυση στα δημόσια ερευνητικά κέντρα, εξαντλώντας τη δυνατότητα ανάλυσης αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη, και όταν τα αποτελέσματα γυρνούν πίσω στους ιδιώτες αυτοί χρεώνουν με τιμές δεκάδες φορές πάνω από το κόστος, κερδοσκοπώντας πάνω στην αγωνία των ανθρώπων.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ σήμερα πανεπιστήμια και δημόσια ερευνητικά κέντρα έχουν προσφερθεί να κάνουν αναλύσεις η κυβέρνηση αποφασίζει να δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ και να τα δώσει σε ιδιώτες αναλυτές με πενταπλάσιο τουλάχιστον κόστος.

Δεν είναι χυδαίο που δεν επιτάσσονται ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνονται νέοι γιατροί / υγειονομικοί (την ίδια ώρα που προσλαμβάνονται χωρίς ΑΣΕΠ, από το αφάν γκατέ του υποκόσμου, χιλιάδες ειδικοί φρουροί). Τρέμουν οι πλούσιοι μην αρρωστήσουν και πρέπει να περιμένουν και αυτοί στην ουρά.

Δεν είναι χυδαίο που η κυβέρνηση αποφάσισε να νοικιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων με αντιμίσθιο διπλάσιο εκείνου του ούτως ή άλλως πανάκριβου που οι ίδιοι χρεώνουν, το οποίο είναι πολλές φορές πολλαπλάσιο του κόστους μιας δημόσιας ΜΕΘ. Έτσι, όχι μόνο δεν επιτάσσονται οι ιδιωτικές ΜΕΘ αλλά καταλήγουν να κοστίζουν πολλαπλάσια των δημοσίων. Η κοινωνία επιτάσσεται από το κεφάλαιο.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να κατασκευάσουμε με ελάχιστο κόστος όλα τα εξαρτήματα και όλα τα φάρμακα που η ανθρώπινη εφευρετικότητα έχει δημιουργήσει, οι πατέντες των εταιρειών πολλαπλασιάζουν χιλιάδες φορές το κόστος, στερώντας εκατομμύρια ανθρώπους από αξιοπρεπή νοσηλεία και θεραπεία.

Δεν είναι χυδαίο που τα κράτη και οι μεγάλες εταιρίες, σαν κοινές μαφίες, ανταγωνίζονται με εκβιασμούς και υπόγειες πλειοδοσίες για το ποιος θα έχει πρώτος την πατέντα του νέου φαρμάκου, ποίος θα αποθηκεύσει μεγαλύτερο υλικό για να το πουλήσει πανάκριβα όταν ανέβει η ζήτηση.

Δεν είναι χυδαίο που οι φυλακισμένοι, οι μετανάστες και οι άστεγοι αφήνονται στην μοίρα τους να εξοντωθούν χωρίς καμία μέριμνα προστασίας.

Δεν είναι χυδαίο που ακόμα και στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στον πλανήτη, οι τεράστιες φάμπρικες συνεχίζουν να δουλεύουν, παράγοντας υπεραξία για τους βιομηχάνους πάνω στη ζωή των εργατών.

Δεν είναι χυδαίο που απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων μας για μια βόλτα στον καθαρό αέρα αλλά επιβάλετε οι εργαζόμενοι να συνωστίζονται κάθε πρωί σε μετρό / τραμ / λεωφορεία και μετά σε κλειστούς εργασιακούς χώρους για να παράγουν υπεραξία μέχρι να ψοφήσουν.

Δεν είναι χυδαίο που οι μισθοί πετσοκόβονται στο μισό, ή απολύονται με την αιτιολογία της πανδημίας.

Δεν είναι χυδαίο που με πρόσχημα της πανδημία ο ολοκληρωτικός έλεγχος με τεχνολογίες γεωεντοπισμού (GPS βραχιολάκια, κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ) εφαρμόζεται πάνω στο σύνολο του πληθυσμού, σαν άσκηση του επερχόμενου καρτικοκαπιταλιστικού ολοκληρωτισμού σε όλον τον πλανήτη.

Δεν είναι χυδαίο που η ελευθερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων χάνετε για απροσδιόριστο χρόνο με καθημερινά κυβερνητικά διατάγματα, που δεν τηρούν καν τα συνταγματικά προσχήματα, ενώ στρατός, αστυνομία, ελικόπτερα, drones και F-16, προετοιμάζουν ένα σκηνικό ολοκληρωτικής αποκάλυψης, μια πρόβα για την καταιγιστικά επερχόμενη κρίση και το πώς σκέφτονται να μας αντιμετωπίσουν.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ η ανθρωπότητα βιώνει μια παγκόσμια πανδημία, έναν ιό που δεν δίνει δεκάρα για σύνορα, έθνη, θρησκείας (και διάφορες τέτοιες ανοησίες), μια πανδημία που αποκαλύπτει σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, από την Κίνα, την Ιταλία, έως τη Νότια Αφρική, ποίος ακριβώς είναι ο εχθρός τους, ποίοι κερδοσκοπούν πάνω στο φόβο και στο θάνατο, δεν είναι χυδαίο που σε αυτή ακριβώς την συγκυρία πουλούν —περισσότεροι από ποτέ— την ιδεολογία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, της αντιμεταναστευτικής υστερίας, της ατομικής ευθύνης και την ιδιώτευσης.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ η παγκόσμια αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η συλλογικότητα γίνονται σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ, αυτοί επαναλαμβάνουν διαρκώς την φράση της Μάργκαρτ Θάτσερ «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο ιδιώτες».

Δεν είναι χυδαίο που ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι απολύονται, χάνουν τα σπίτια τους και πετιούνται στο δρόμο, αυτοί αγωνιούν / συνεδριάζουν / συσκέπτονται / αποφασίζουν για το πώς θα ξανασώσουν τις τράπεζες και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, για το πώς θα ξανακάνουν την κρίση ευκαιρία, για το πώς θα βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργατών.

Δεν είναι χυδαίο. Είναι ο καπιταλισμός χαζούλη. Ένα σύστημα που βάζει την καπιταλιστική ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ και το κέρδος της πάνω από τη ΖΩΗ και την ελευθερία. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει και τώρα.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα…

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Δεύτερη παρέμβαση στην κατασκευαστική Grey House

Ρουβίκωνας: Δεύτερη παρέμβαση στην κατασκευαστική Grey House, ιδιοκτησίας Β. Τσιμπράκη, στο Μετς. Η υπόθεση του Βασίλη Τσιμπράκη μας είχε αρχικά απασχολήσει με αφορμή την δημόσια καταγγελία του εργαζομένου Χ.Σ. αλλά και εξαιτίας μαρτυριών και άλλων εργαζομένων του που...

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου Την Πέμπτη 30/11, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου καλούν σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων, 19:00, στη...

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα Ύστερα από 7 χρόνια συνεχόμενη φυλάκιση (σύλληψη στις 5/1/2017), 8,5 χρόνια μαζί με την προφυλάκιση (σύλληψη στις 10/4/2010) και 13,5 χρόνια μικτά, ποινή που εξέτισα για τη συμμετοχή μου στον...

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...