Είναι ο καπιταλισμός χαζούλη

από | 25 Μαρ, 2020

σκίτσο της Μαρίας Λωρίτη

Δεν είναι χυδαίο ότι οι πλούσιοι, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, κάνουν το τεστ και έτσι προστατεύονται αυτοί και οι οικείοι τους από την περαιτέρω μετάδοση, την ίδια ώρα που για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για όσους έχουν συμπτώματα, για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που καθημερινά κινδυνέψουν, τα τεστ δεν περισσεύουν.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ το αντιδραστήριο με το οποίο γίνονται οι αναλύσεις είναι ένα κοινό ενζυμικό διάλυμα και ενώ ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να γίνουν οι αναλύσεις είναι κοινός σε όλα τα εργαστήρια, μέχρι σήμερα δεν γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό γιατί οι προμηθεύτριες εταιρείες βάζουν προσκόμματα αποκλειστικότητας και οι κυβερνήσεις δεν θέλουν ούτε τολμούν να τους στερήσουν την κερδοφορία.

Δεν είναι χυδαίο που τα δείγματα των ιδιωτικών νοσοκομείων πάνε για ανάλυση στα δημόσια ερευνητικά κέντρα, εξαντλώντας τη δυνατότητα ανάλυσης αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη, και όταν τα αποτελέσματα γυρνούν πίσω στους ιδιώτες αυτοί χρεώνουν με τιμές δεκάδες φορές πάνω από το κόστος, κερδοσκοπώντας πάνω στην αγωνία των ανθρώπων.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ σήμερα πανεπιστήμια και δημόσια ερευνητικά κέντρα έχουν προσφερθεί να κάνουν αναλύσεις η κυβέρνηση αποφασίζει να δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ και να τα δώσει σε ιδιώτες αναλυτές με πενταπλάσιο τουλάχιστον κόστος.

Δεν είναι χυδαίο που δεν επιτάσσονται ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνονται νέοι γιατροί / υγειονομικοί (την ίδια ώρα που προσλαμβάνονται χωρίς ΑΣΕΠ, από το αφάν γκατέ του υποκόσμου, χιλιάδες ειδικοί φρουροί). Τρέμουν οι πλούσιοι μην αρρωστήσουν και πρέπει να περιμένουν και αυτοί στην ουρά.

Δεν είναι χυδαίο που η κυβέρνηση αποφάσισε να νοικιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων με αντιμίσθιο διπλάσιο εκείνου του ούτως ή άλλως πανάκριβου που οι ίδιοι χρεώνουν, το οποίο είναι πολλές φορές πολλαπλάσιο του κόστους μιας δημόσιας ΜΕΘ. Έτσι, όχι μόνο δεν επιτάσσονται οι ιδιωτικές ΜΕΘ αλλά καταλήγουν να κοστίζουν πολλαπλάσια των δημοσίων. Η κοινωνία επιτάσσεται από το κεφάλαιο.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να κατασκευάσουμε με ελάχιστο κόστος όλα τα εξαρτήματα και όλα τα φάρμακα που η ανθρώπινη εφευρετικότητα έχει δημιουργήσει, οι πατέντες των εταιρειών πολλαπλασιάζουν χιλιάδες φορές το κόστος, στερώντας εκατομμύρια ανθρώπους από αξιοπρεπή νοσηλεία και θεραπεία.

Δεν είναι χυδαίο που τα κράτη και οι μεγάλες εταιρίες, σαν κοινές μαφίες, ανταγωνίζονται με εκβιασμούς και υπόγειες πλειοδοσίες για το ποιος θα έχει πρώτος την πατέντα του νέου φαρμάκου, ποίος θα αποθηκεύσει μεγαλύτερο υλικό για να το πουλήσει πανάκριβα όταν ανέβει η ζήτηση.

Δεν είναι χυδαίο που οι φυλακισμένοι, οι μετανάστες και οι άστεγοι αφήνονται στην μοίρα τους να εξοντωθούν χωρίς καμία μέριμνα προστασίας.

Δεν είναι χυδαίο που ακόμα και στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού στον πλανήτη, οι τεράστιες φάμπρικες συνεχίζουν να δουλεύουν, παράγοντας υπεραξία για τους βιομηχάνους πάνω στη ζωή των εργατών.

Δεν είναι χυδαίο που απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων μας για μια βόλτα στον καθαρό αέρα αλλά επιβάλετε οι εργαζόμενοι να συνωστίζονται κάθε πρωί σε μετρό / τραμ / λεωφορεία και μετά σε κλειστούς εργασιακούς χώρους για να παράγουν υπεραξία μέχρι να ψοφήσουν.

Δεν είναι χυδαίο που οι μισθοί πετσοκόβονται στο μισό, ή απολύονται με την αιτιολογία της πανδημίας.

Δεν είναι χυδαίο που με πρόσχημα της πανδημία ο ολοκληρωτικός έλεγχος με τεχνολογίες γεωεντοπισμού (GPS βραχιολάκια, κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ) εφαρμόζεται πάνω στο σύνολο του πληθυσμού, σαν άσκηση του επερχόμενου καρτικοκαπιταλιστικού ολοκληρωτισμού σε όλον τον πλανήτη.

Δεν είναι χυδαίο που η ελευθερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων χάνετε για απροσδιόριστο χρόνο με καθημερινά κυβερνητικά διατάγματα, που δεν τηρούν καν τα συνταγματικά προσχήματα, ενώ στρατός, αστυνομία, ελικόπτερα, drones και F-16, προετοιμάζουν ένα σκηνικό ολοκληρωτικής αποκάλυψης, μια πρόβα για την καταιγιστικά επερχόμενη κρίση και το πώς σκέφτονται να μας αντιμετωπίσουν.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ η ανθρωπότητα βιώνει μια παγκόσμια πανδημία, έναν ιό που δεν δίνει δεκάρα για σύνορα, έθνη, θρησκείας (και διάφορες τέτοιες ανοησίες), μια πανδημία που αποκαλύπτει σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη, από την Κίνα, την Ιταλία, έως τη Νότια Αφρική, ποίος ακριβώς είναι ο εχθρός τους, ποίοι κερδοσκοπούν πάνω στο φόβο και στο θάνατο, δεν είναι χυδαίο που σε αυτή ακριβώς την συγκυρία πουλούν —περισσότεροι από ποτέ— την ιδεολογία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, της αντιμεταναστευτικής υστερίας, της ατομικής ευθύνης και την ιδιώτευσης.

Δεν είναι χυδαίο που ενώ η παγκόσμια αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η συλλογικότητα γίνονται σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ, αυτοί επαναλαμβάνουν διαρκώς την φράση της Μάργκαρτ Θάτσερ «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο ιδιώτες».

Δεν είναι χυδαίο που ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι απολύονται, χάνουν τα σπίτια τους και πετιούνται στο δρόμο, αυτοί αγωνιούν / συνεδριάζουν / συσκέπτονται / αποφασίζουν για το πώς θα ξανασώσουν τις τράπεζες και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, για το πώς θα ξανακάνουν την κρίση ευκαιρία, για το πώς θα βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργατών.

Δεν είναι χυδαίο. Είναι ο καπιταλισμός χαζούλη. Ένα σύστημα που βάζει την καπιταλιστική ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ και το κέρδος της πάνω από τη ΖΩΗ και την ελευθερία. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει και τώρα.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα…

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...