24 Μαρτίου 2021: Την ώρα που οι ανέμελοι, αλαζονικοί και ανάλγητοι «τιμούσαν» την Τέχνη πίσω από τις κλειστές, για τους πολλούς, πόρτες της Εθνικής Πινακοθήκης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «ξεπλύνουν» από πάνω τους τη δυσώδη οσμή των σκανδάλων, της αστυνομικής βαρβαρότητας και της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, την ίδια στιγμή, 1 χιλιόμετρο μακριά από τη «βιτρίνα» της Εθνικής Πινακοθήκης, στην πλατεία Συντάγματος, έδειχναν πώς πραγματικά αντιμετωπίζουν την Τέχνη και τους καλλιτέχνες του σήμερα και του αύριο, με δεκάδες ΜΑΤ και χημικά εναντίον σιωπηρής διαμαρτυρίας σπουδαστριών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών.

Λίγες ώρες μετά και αφότου είχαν στείλει εναντίον τους τόσες δεκάδες αστυνομικών για να τους επιτεθούν στο Σύνταγμα, αποπειράθηκαν να μετακυλήσουν την ευθύνη των εντολών που οι ίδιοι έδωσαν, ανακοινώνοντας ΕΔΕ εναντίον ενός και μόνο αστυνομικού, ο οποίος έκανε αυτό για το οποίο τον προσέλαβαν, τον εκπαίδευσαν και τον έστειλαν στο πεδίο. Δηλαδή, να ασκεί «νόμιμη» βία.

Δείτε φωτογραφίες που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τι προηγήθηκε πριν την επιδρομή των ΜΑΤ:
(Φωτογραφίες και βίντεο από τη Maria Chourdari)

Ακολουθεί το κείμενο των σπουδαστριών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών για την εν λόγω συμβολική δράση:

“Η δική μας Πινακοθήκη

24 Μαρτίου του 2021, Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος

Ενώ “αποδίδεται με λαμπρότητα η νέα Εθνική Πινακοθήκη”, σπουδαστές και σπουδάστριες των δραματικών σχολών της Αθήνας συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα και φτιάξαμε τη δική μας Εθνική Πινακοθήκη της Πλατείας. Μεταμφιεσμένοι σε γνωστούς πίνακες και γλυπτά αναρωτηθήκαμε απευθυνόμενοι στο ΥΠΠΟΑ “Αν το θέατρο χωρούσε στην πινακοθήκη, θα του δίνατε μεγαλύτερη σημασία;”

Δημιουργώντας μία ζωντανή πινακοθήκη, εκτεθήκαμε στους περαστικούς προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε τα όσα παράλογα βιώνουμε εδώ και σχεδόν 5 μήνες. Τελικά, από την πλευρά του το κράτος μόνο την αστυνομία μας έστειλε για να «επικοινωνήσει» μαζί μας με αποτέλεσμα τη βίαιη απώθησή μας με τις ασπίδες και τα δακρυγόνα τους, καθώς ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης, ήταν απασχολημένος με τα εγκαίνια.

Εμείς, απαντήσαμε, απαντάμε και θα απαντάμε με Τέχνη, με την Τέχνη μας.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να είναι κάτι παραπάνω από ένα θεματικό πάρκο περασμένων πολιτισμών και μεγαλείων, αν θέλουμε να είναι ένα έδαφος γόνιμο που δημιουργεί και εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό, η Πολιτεία οφείλει την έμπρακτη και άμεση υποστήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας. Απαιτούμε την κρατική μέριμνα που μας οφείλεται. Απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε επανειλημμένα θέσει στην ηγεσία του Υπουργείου.

Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, ο πολιτισμός κατακτάται από κάθε γενιά εκ νέου.

Οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές Δραματικών Σχολών”


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ