1 χρόνος Alerta.gr | 1 χρόνος στις γραμμές της ριζοσπαστικής ειδησεογραφίας

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την απόφαση έναρξης λειτουργίας του πολιτικού ειδησεογραφικού μας Portal. Κοντά ένας χρόνος συμπληρώνεται και από το λοκντάουν το οποίο κήρυξε η κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στο δικό μας σημείο του χάρτη. Μια ιδέα -απότοκο πολιτικών διεργασιών- απέκτησε σάρκα και οστά, σε μια πρωτόγνωρη για όλους μας συνθήκη που αναδιαμόρφωσε με σαρωτικό τρόπο όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Το ξέσπασμα της πανδημίας και η επακόλουθη παγκόσμια υγειονομική κρίση μας έκανε να επισπεύσουμε την υλοποίηση της συλλογικής μας απόφασης και να μπούμε γρήγορα σε αχαρτογράφητα μέχρι τότε μονοπάτια.

Η νεοεμφανιζόμενη υγειονομική κρίση βάθυνε την ήδη υπάρχουσα δομική κρίση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής και ώθησε τα κατώτερα στρώματα της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας σε δυσμενέστερη θέση. Εν καιρώ πανδημίας, η αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού σχηματισμού σε όλους τους τομείς, συντελείται σε συνάρτηση με έναν αμείωτο ιδεολογικό πόλεμο εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα γενικευμένα λοκντάουν και η εναπόθεση της υγειονομικής μας προστασίας στις δικές μας πλάτες, ως κεντρική στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας από το κράτος, δε θα μπορούσε να εμπεδωθεί από το κοινωνικό σώμα χωρίς τις ακριβοπληρωμένες καμπάνιες του Μένουμε Σπίτι. Η κυρίαρχη αφήγηση ότι είναι αποκλειστικά δική μας ατομική ευθύνη η διασπορά του ιού, ότι οι χιλιάδες νεκροί της πανδημίας και η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι απότοκο της δικής μας ανευθυνότητας, δεν θα μπορούσε να εμπεδωθεί από την κοινωνική βάση, χωρίς τα υπέρογκα ποσά που γέμισαν τις τσέπες των καναλαρχών, χωρίς την λίστα Πέτσα και τους τόνους μελάνης που χύθηκε σε πληρωμένα άρθρα και fake news του αστικού Τύπου.

Σε μια συνθήκη παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις, για την διάσωση της οικονομίας της αγοράς, εφαρμόζοντας θατσερικού τύπου πολιτικές, πιστές στο δόγμα ” Νόμος και Τάξη”, είδαμε να συντελείται μια πλήρη ευθυγράμμιση των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης (site, MME, εφημερίδες) με τα non papers της κυβέρνησης. Στο χώρο των ΜΜΕ, η αλλοίωση πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού (βλέπε γεγονότα Νέας Σμύρνης) και η στρεβλή αναπαράσταση των γεγονότων από τα πάνελ των καθεστωτικών καναλιών, καταδεικνύουν το πέρασμα σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Η διάχυση της καθεστωτικής προπαγάνδας από τις συχνότητες του αστικού μπλοκ κυριαρχίας και ο ιδεολογικός πόλεμος συνολικά, διεξάγονται με μεγαλύτερη ένταση, στην προσπάθεια τους να απορροφήσουν τους εσωτερικούς τριγμούς που έχει υποστεί το κοινωνικό συμβόλαιο λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Παράλληλα, ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος της κοινωνικής βάσης -κυρίως νέοι- βλέπουμε να γυρνούν την πλάτη τους στα αστικά ΜΜΕ, αρνούμενοι να δεχθούν την καθημερινή εξόφθαλμη εξαπάτηση τους από τα δελτία ειδήσεων. Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της τάξης μας βλέπουμε να στρέφεται στην ψηφιακή ενημέρωση των site και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ενημέρωση σε άμεσο χρόνο, η κατάργηση της παγιωμένης σχέσης πομπού – δέκτη που ξέραμε μέχρι πρότινος και η κατάργηση των χωροταξικών εμποδίων σε επίπεδο ενημέρωσης και επικοινωνίας, είναι κάποιοι εκ των βασικών λόγων, που έχουν ωθήσει αυτά τα κομμάτια σε τέτοιου τύπου μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδικτυακές αντικαθεστωτικές καμπάνιες, η ριζοσπαστική αρθρογραφία, οι χιλιάδες δημοσιεύσεις και κοινοποιήσεις ”επίμαχου” οπτικοακουστικού υλικού, οι πολιτικοί σχολιασμοί και τα #χάσταγκς (βλέπε κίνημα #metoo), ενάντια στα ”κακώς κείμενα” της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αποτέλεσαν ένα αντίπαλο δέος απέναντι στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, που διεκδικούν το μονοπώλιο στην ενημέρωση. Ο αντίλογος που εκφράστηκε με μαζικούς όρους στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα, με αφορμή το φαγοπότι της ΝΔ στην Ικαρία, την υπόθαλψη του παιδοβιαστή Λιγνάδη από την κυβέρνηση, τους ξυλοδαρμούς ανθρώπων από δυνάμεις της αστυνομίας, την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και τον θάνατο του 23χρονου Ιάσωνα έξω από τη Βουλή, συντέλεσε στο να απογυμνωθεί αρκετές φορές ο βασιλιάς και να υπονομευτεί η επίπλαστη εικόνα καπιταλιστικής ομαλότητας που επιχειρούν να μας παρουσιάσουν.

Η απάντηση των κρατικοδίαιτων κεφαλαιοκρατικών μέσων ενημέρωσης και των εταιρικών κολοσσών του διαδικτύου, ήταν ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών, η οριοθέτηση των κινήσεων τους και η αλλοίωση πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού. Τους τελευταίους μήνες βιώσαμε μια πρωτόγνωρη συνθήκη λογοκρισίας στην πλατφόρμα του Facebook, με αφορμή την απεργία πείνας του αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα. Σελίδες πολιτικών οργανώσεων και πολιτικών – κινηματικών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης είτε διαγράφηκαν επ’ αόριστων, είτε έπεσαν για κάποιους μήνες, ενώ δεκάδες δημοσιεύσεις και σχόλια κρίθηκαν ακατάλληλα και διαγράφηκαν. Ορισμένες σελίδες κινηματικών ειδησεογραφικών μέσων έλαβαν κυρώσεις περιοριστικών όρων λειτουργίας, με το κίνδυνο επ’ αόριστου διαγραφής, όπως συνέβη και με τη δική μας περίπτωση. Η σύμπλευση του Facebook με τις ευρύτερες πολιτικές αυταρχισμού που εφαρμόζονται στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ελευθερία του λόγου είναι κενή περιεχομένου στις σύγχρονες αστικές δημοκρατίες, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή επαπειλείται το κυρίαρχο status quo.

Οι θετικές κριτικές που αποσπούμε από τον κόσμο που μας παρακολουθεί και οι οικειοθελείς ανταποκρίσεις τους από κινηματικά γεγονότα, με πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό και ανακοινώσεις, μας χαροποιούν και μας ενδυναμώνουν ως εγχείρημα. Η τομή οικουμενικών διαστάσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία στο πέρασμα της, έκανε την αναγκαιότητα συμμετοχής, εμπλοκής και παρέμβασης στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα ακόμα μεγαλύτερη. Η ενίσχυση και στήριξη των ήδη υπάρχοντων πολιτικών portal και η πύκνωση των γραμμών της κινηματικής αντιπληροφόρησης με νέα εγχειρήματα κρίνεται απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Με βάση τις νέες προκλήσεις και αναγκαιότητες που μας θέτει η τρέχουσα συγκυρία, η αρχική μας απόφαση να προβούμε σε μια πιο επιστάμενη και συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση στην ψηφιακή σφαίρα της ενημέρωσης αποδεικνύεται ορθή. Ο πολλαπλασιασμός των μέσων αντιπληροφόρησης και των ειδησεογραφικών κινηματικών portal και η στήριξη των ήδη υπαρχόντων εγχειρημάτων, κρίνεται απαραίτητη στα πλαίσια της όξυνσης της ιδεολογικής μας διαπάλης με το αστικό μπλοκ κυριαρχίας. Το πολιτικό μας portal, όντας εργαλείο για τις ανάγκες της κοινωνικής βάσης και των ταξικών αγώνων συνολικά, στελεχώνεται αποκλειστικά από ανθρώπους του κινήματος και της τάξης μας. Πρόκειται εν ολίγοις, για ένα αυτοοργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο μέσο, που δεν ενισχύεται οικονομικά από «χορηγίες», διαφημίσεις, επιχειρηματικά συμφέροντα ή κομματικούς μηχανισμούς. Ενώ το συνολικό του υλικού που παράγουμε είναι και θα παραμείνει ελεύθερα διαθέσιμο και προσβάσιμο για κάθε άνθρωπο της τάξης μας. Στην κατεύθυνση αυτή, εδώ και κάποιο διάστημα έχουμε απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στους αναγνώστες μας, τους ανθρώπους της τάξης μας, τους συντρόφους και τους συναγωνιστές μας, να ενισχύσουν το εγχείρημα στο μέτρο της αναγνώρισης της αξίας του και των δυνατοτήτων τους, για να συνεχίσει το εγχείρημα τη λειτουργία του με όλο και πιο μαζικούς και δυναμικούς όρους. Όποιος/α θέλει να συνεισφέρει οικονομικά μπορεί να το κάνει παρακάτω.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ