Χαλκιδική | Πρωτοβουλία Ταξιαρχιωτών για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση/αφίσα από την Πρωτοβουλία Ταξιαρχιωτών για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση.

Η Πρωτοβουλία Ταξιαρχιωτών, σύμφωνα με την σελίδα της στο facebook, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: “Η αγάπη για τον τόπο μας αποτέλεσε οδηγό για τη δημιουργία της συλλογικής αυτής δράσης, η οποία στοχεύει: (α) στην ανάδειξη και την προβολή του φυσικού περιβάλλοντος της Βόρειας Χαλκιδικής, (β) την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και (γ) την προβολή και προώθηση εναλλακτικών και ήπιων μεθόδων αξιοποίησης των φυσικών πόρων.


Σχεδόν έναν χρόνο μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας η κοινωνία βρίσκεται κουρασμένη, το Ε.Σ.Υ εξουθενωμένο και η αγορά έχει αποσυντονιστεί καθώς οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα θα γίνονται ορατές σε βάθος χρόνου. Στο μεταξύ όσο εμείς ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας τα
προβλήματα γιγαντώθηκαν.

Όσον αφορά την Χαλκιδική, η νέα πραγματικότητα βρίσκει την κοινωνία λαβωμένη ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση που ήταν επιβεβλημένη μας απομάκρυνε από συγγενείς και φίλους με αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο κοινωνικός και οικογενειακός ιστός. Το ήδη ελλιπές δημόσιο σύστημα υγείας του νομού έχει κλονιστεί, ο τουρισμός μετρά ανυπολόγιστες ζημιές, ο αγροτικός τομέας καθώς και πληθώρα άλλων επαγγελμάτων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της πανδημίας.

Στα ζητήματα περιβάλλοντος πρωταρχικό ρόλο θα παίξει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή που συνδέεται απόλυτα και με την έξαρση των πανδημιών καθώς επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τις τροφοδοτεί. Ποιά ζητήματα όμως μας απασχολούν σε επίπεδο νομού:

►Η Χαλκιδική έχει ήδη πληγεί από την φονική θεομηνία του Ιουλίου του 2019 στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καλλικράτειας μετρώντας νεκρούς, τραυματίες και κατεστραμμένες επιχειρήσεις.

► Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το θέμα της Νικήτης με την κατεδάφιση των αμμοκρατών, που είχαν δημιουργηθεί με σκοπό να προστατευθεί το παραλιακό μέτωπο από τη διάβρωση. Επί της ουσίας η κατεδάφισή τους σημαίνει την εξαφάνιση της παραλίας και την γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής.

► Ένα άλλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον είναι η προστασία και η διαφύλαξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού ρόλου των δύο πρότυπων πανεπιστημιακών δασών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και του Περτουλίου Τρικάλων. Αφενός να μην αλλοιωθεί ο επιστημονικός τους ρόλος και αφετέρου να προστατευθεί το δασικό οικοσύστημα ώστε να αποτελούν ισχυρούς πόλους ανάπτυξης των περιοχών αυτών καθώς και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης τους.

► Έντονα ζητήματα εγείρονται για την προστασία και το καθεστώς των περιοχών Natura.

► Ένα επιπλέον σοβαρό θέμα είναι η τύχη των δημόσιων παραλιών της Χαλκιδικής που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση.

► Από την άλλη πλευρά ήρθε προς επικύρωση στη Βουλή εν μέσω πανδημίας η νέα σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Eldoraldo Gold. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργούνται νέα δεδομένα που ανατρέπουν τα προηγούμενα. Μέχρι τώρα το αφήγημα ήταν ότι η εταιρεία προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Για ποιό λόγο λοιπόν καταργείται η εντοπιότητα στις προσλήψεις και τι κερδίζει τελικά το δημόσιο από την επένδυση; Πόσο φιλική στο περιβάλλον μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη επένδυση όταν προγραμματίζεται να εφαρμοστεί η μέθοδος της κυάνωσης και τι επιπτώσεις θα έχει σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η μελισσουργία; Εν κατακλείδι, υπάρχουν σαφείς δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία καθώς και ανταλλάγματα ή αντί για επένδυση τελικά παραδώσαμε άνευ όρων γη, ουρανό και θάλασσα στις ορέξεις μιας πολυεθνικής εταιρίας;

Οικονομική ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη και υπονομεύει τις επόμενες γενιές. Αυτό κατέδειξε μάλιστα και η πρόσφατη πανδημία με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι δηλαδή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη. Μετά την πανδημία απαιτείται ένα σχέδιο ομαλής συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον στα πλαίσια μιας βιώσιμης γεωργίας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με σεβασμό στο περιβάλλον. Τα περιθώρια στενεύουν, there is no planet b.

Όσο και αν εργαλειοποιήθηκε η πανδημία με σκοπό να μπουν οι πολίτες στο περιθώριο, εμείς απαντάμε ότι η κοινωνία των πολιτών δηλώνει και πάλι ΠΑΡΟΥΣΑ, για να μην επιτρέψουμε καμία αυθαιρεσία και να δώσουμε αγώνα για γη και ελευθερία.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

“Κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα, καμία άνοιξη δεν χάνει τη σειρά της”.
Hal Borland


Η αφίσα που μας έστειλε η Πρωτοβουλία Ταξιαρχιωτών για την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση

ταξιαρχιωτών


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ