Μικροφωνική-συγκέντρωση από τις 18:00 & ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση από τις 19:30 ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο στην Κατάληψη Παραρτήματος στην Πάτρα την Κυριακή 25 Απρίλη

 

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δομών του ελληνικού καπιταλισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση ακόμα και σε κείνα τα κομμάτια των εργασιακών σχέσεων, στα οποία δεν το είχε μέχρι στιγμής κάνει. Αυτό εκφράζεται επί της παρούσης μέσα από το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» που παρουσίασε η κυβέρνηση, με τα μέτρα του σχεδίου αυτού να είναι αυτά ακριβώς που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας. Στο δε επίπεδο της θεσμοθέτησης της ποινικοποίησης/καταστολής των απεργιών αλλά και των δυσχερειών που δημιουργεί το εργασιακό νομοσχέδιο αυτό στη λειτουργία των σωματείων, είναι ξεκάθαρο πως κράτος και κεφάλαιο επιθυμούν να τσακίσουν τις συλλογικές αντιστάσεις στους χώρους εργασίας, προκειμένου οι εργάτες να αισθάνονται ανήμποροι να αντισταθούν με συλλογικούς όρους και έτσι να εξυπηρετηθούν πιο εύκολα τα συμφέροντα της κυριαρχίας.

Τί προβλέπεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

 • Κατάργηση 8ώρου: Το ωράριο θα ρυθμίζεται κατόπιν ατομικής συμφωνίας ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Επανέρχεται η 10ωρη εργασία, με αντάλλαγμα όχι κάποια έξτρα χρηματική αμοιβή, αλλά τη δυνατότητα να δουλεύει ο εργαζόμενος λιγότερο (6 ώρες) το επόμενο διάστημα ή να ανταλλάσσει τις υπερωρίες του με ρεπό.

 • Κατάργηση 5ήμερου: Απελευθερώνεται η δυνατότητα εργασίας και τα Σαββατοκύριακα. Θεσπίζεται η εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 30-50 ωρών, ενώ το όριο των υπερωριών αυξάνεται σε 150 ώρες το χρόνο.

 • Σύνδεση χρόνου εργασίας με παραγωγικότητα: Προβλέπεται η αύξηση του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες τις επιχείρησης ή πχ τις εποχικές σε κλάδους όπως ο τουρισμός.

 • Καθιέρωση “ευέλικτης” τηλεργασίας: Καθιερώνεται η ευέλικτη τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα για συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

 • Απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων: Προωθείται η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για τη σχέση εργασίας, κάτι που σημαίνει πως -πρακτικά- καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που μέχρι τώρα ρύθμιζαν το πλαίσιο συνολικά.

 • Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ημέρα απεργίας ορίζεται σε τουλάχιστον 40%

 • στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας

 • Εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα την διαθέτει κάθε εργαζόμενος με σκοπό την προστασία του από την εργοδοτική αυθαιρεσία σε ζητήματα όπως το ωράριο και οι υπερωρίες.

 • Ρυθμίζεται το συνδικαλιστικό Δίκαιο: Εισάγονται διατάξεις που αλλάζουν το πλαίσιο που μέχρι τώρα ρύθμιζε τη συνδικαλιστική δράση, κυρίως στο κομμάτι του πώς λαμβάνονται οι συνδικαλιστικές αποφάσεις (απεργίες κλπ).

 • Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό

 • Διάταξη που χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων

 • Η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ

 • Θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία

Ρυθμίσεις που αφορούν στην τηλεργασία στο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών:

 • θα προβλεφθεί αποζημίωση για το πρόσθετο κόστος αναγκαίου εξοπλισμού για τηλεργασία με ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

 • θα ελέγχεται, αν τηρούνται τα ωράρια

εκδήλωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Προλέτ-acciόn: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ