Η θλιβερή ιστορία των φτωχών του κόσμου

από | 21 Μάι, 2021

Ο αριθμός των φτωχών ανθρώπων στον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω διαφόρων παραγόντων όπως οι βίαιες κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούν ξηρασίες, τυφώνες, σεισμούς, πλημμύρες, την εμφάνιση, από τον Φεβρουάριο του 2019, της πανδημίας covid-19 και ιδιαίτερα της αδράνειας των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών καθεστώτων, των οποίων οι κυβερνήτες σκέφτονται να αυξήσουν τον πλούτο τους εις βάρος της πλειοψηφίας.
Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων έχει κάνει τον κόσμο να έχει ήδη 840 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους, προσθέτοντας άλλα 130 εκατομμύρια σε αυτήν την περιφρόνητη λίστα το 2020.

Μια έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή εξηγεί ότι περίπου 132 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από μια κατάσταση «χρόνιας πείνας» το 2020 και πρόσθεσαν στα 708 εκατομμύρια που ζούσαν σε αυτές τις συνθήκες το 2019.

Εμπειρογνώμονες από διεθνείς οργανισμούς δείχνουν ότι η Ασία είναι η ήπειρος με τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων ανθρώπων με 382 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Αφρική με 250 εκατομμύρια και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με 50 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός συμπληρώνεται από εκείνους της κατηγορίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ως άμεσο συμπλήρωμα αυτής της άθλιας κατάστασης, έχει αποδειχθεί ότι τα νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά καθεστώτα δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους κατοίκους τους από τις υποτιμητικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.

Το υψηλό κόστος της ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης που χρησιμοποιείται στις θεραπείες COVID δεν μπορεί να καταβληθεί από πολλούς κατοίκους που αναγκάζονται να περιοριστούν στα σπίτια τους και να αναζητήσουν θεραπείες στο σπίτι ή φθηνότερα φάρμακα τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι αποτελεσματικά και ο τραγικός θάνατος τους προσπερνά.

Για να επιδεινωθεί η κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους που επιβιώνουν σε αυτόν τον ολοένα και πιο άνισο κόσμο, ένα άλλο κακό νέο πλανάτε απο πάνω τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ξανά τον Απρίλιο για 11 συνεχόμενους μήνες.

Ο οργανισμός αποκάλυψε ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων κατά μέσο όρο 120,9 $ τον Απρίλιο, 2,2% περισσότερο από τον Μάρτιο και 30,8% από έτος σε έτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014

Αυτός ο δείκτης είναι ένα μέτρο της μηνιαίας διακύμανσης του κόστους του καλαθιού και αποτελείται από τον μέσο όρο πέντε δεικτών τιμών του βασικού καλαθιού σε σχέση με τις εξαγωγές καθενός από αυτά τα προϊόντα.

Ο FAO ανέφερε ότι τον Απρίλιο, η ζάχαρη είχε άνοδο 3,9% και έφτασε περισσότερο από 60% σε σχέση με το 2020 λόγω της αργής προόδου της συγκομιδής στη Βραζιλία και της ζημιάς που προκλήθηκε από τον παγετό στη Γαλλία.

Στην περίπτωση των φυτικών ελαίων, αυξήθηκε κατά 1,8% τον Απρίλιο λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών του φοινικέλαιου με το φόβο ότι οι παραγωγές θα ήταν πιο αργές από το αναμενόμενο. Οι τιμές των ελαίων σόγιας και κραμβελαίου αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, ενώ οι τιμές του βόειου κρέατος, των προβάτων και του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν 1,7% και οι τιμές των πουλερικών ήταν αμετάβλητες.

Τα δημητριακά αυξήθηκαν 1,2% και 26% από το 2019. Το καλαμπόκι αυξήθηκε 5,7% και 66,7% σε σύγκριση με πέρυσι ως αποτέλεσμα μικρότερων φυτεύσεων από το αναμενόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Μέσα σε αυτό το σενάριο, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε το 2020 και το 2021, λόγω συγκρούσεων, μιας οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την πανδημία και την επίθεση φυσικών φαινομένων.

Το παγκόσμιο δίκτυο κατά της επισιτιστικής κρίσης προβλέπει ένα πολύ δύσκολο 2021, καθώς πέρυσι 155 εκατομμύρια άνθρωποι σε μόνο 55 χώρες βρίσκονταν σε κρίση, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου 20 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την τελευταία έκθεση. Ομοίως, 28 εκατομμύρια σε 38 χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρόφιμα και μεταξύ των πλέον πληγείμενων ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη και το Αφγανιστάν.

Ο Dominique Burgeon, διευθυντής έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας του FAO, δήλωσε ότι για να αποφευχθεί η εξάπλωση μιας ευρείας κρίσης το 2021, απαιτείται επειγόντως ανθρωπιστική δράση για τη διάσωση ζωών και ζωών σε μεγάλη κλίμακα.

Ο  ΟΗΕ σήμαινε ότι αυτή η έκθεση είναι μια απογοητευτική ανάγνωση  της αύξησης των ανθρώπων σε συνθήκες οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας που χρειάζονται γρήγορη διατροφική βοήθεια. Όλα πρέπει να γίνουν, είπε, για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να αντιμετωπιστεί η εξάλειψη της πείνας ως βάση για σταθερότητα και ειρήνη, μετατρέποντας ταυτόχρονα τα συστήματα τροφίμων για να τα καταστήσουμε πιο περιεκτικά, ανθεκτικά και βιώσιμα.

Ένα άλλο φαινόμενο που πλήττει τα έθνη είναι τα υψηλά επίπεδα χρέους που έχουν αποκτήσει για δεκαετίες και που ενισχύθηκαν από την πανδημία.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ανέφερε το ECLAC, αυτή η κατάσταση έθεσε επίσης την πιθανή οικονομική-κοινωνική ανάκαμψη σε κρίση.

Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής υπέστησαν επιδείνωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, καθώς το χρέος τους αυξήθηκε από 69,8% σε 79,3% του ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2020, γεγονός που την καθιστά την πιο χρεωμένη περιοχή στον αναπτυσσόμενο κόσμο και εκείνη με υψηλότερη υπηρεσία εξωτερικού χρέους σε σχέση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτή είναι η θλιβερή ιστορία των φτωχών σε αυτόν τον νεοφιλελεύθερο κόσμο που είναι τόσο άνιση και ότι κάθε μέρα, με περισσότερη δύναμη, οι λαοί φωνάζουν για την υιοθέτηση μιας νέας και πιο δίκαιης διεθνούς τάξης.

του Hedelberto López Blanch, κουβανού δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή.

στο https://rebelion.org/la-triste-historia-de-los-pobres-del-mundo/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο κατάστημα αθλητικών ειδών SPORTMANIA για εργοδοτική εκμετάλλευση. Η ασυδοσία των αφεντικών και η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, έχει πάψει να μας...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση-πορεία της Πρωτομαγιάς, 11:00, Προπύλαια. “8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ξεκούραση. 8 ώρες για ό,τι θέλουμε.” Αυτό ήταν το σύνθημα που ενέπνευσε την απεργιακή...

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη

Πρωτομαγιά | Η εργατική τάξη γιορτάζει μαζί με την άνοιξη Παράξενη πρωτομαγιά Μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια (Νίκος Γκάτσος) Is everybody in? Is everybody in? Is everybody in? The ceremony is about to begin. (James Douglas Morrison) Την άνοιξη γιορτάζει η Φύση, η...

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...