Προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ και καλέσματα φοιτητ(ρι)ών ενάντια στην αστυνομοκρατία. Την Τρίτη 8-6, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ΕΛ.ΑΣ. συνέχισε τις προκλητικές κινήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη. Με το πρόσχημα των κορονοπάρτυ κι έπειτα από ένα δεκαήμερο αισχρής προπαγάνδας από τα (τοπικά κι όχι μόνο) καθεστωτικά ΜΜΕ, πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις κάθε είδους απέκλεισαν από νωρίς το απόγευμα όλες τις εισόδους στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η αστυνομία μάλιστα προχώρησε σε 2 προσαγωγές ενώ σε μια κίνηση κρετινισμού παγκόσμιας κλάσης δημοσίευσε στα social media της φωτογραφίες με 2 κατεσχεμένα μπουκάλια αλκοόλ από μη φοιτητές (sic). Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση σχολιάστηκε χλευαστικά από χιλιάδες χρήστες του Facebook και του Twitter που μάλλον δε συμφωνούν με την εισαγωγή της ποτοαπαγόρευσης στην Ελλάδα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στην πύλη στο ύψος της ΣΘΕ επί της Εθνικής Αμύνης. Άνδρες της Ομάδας Ζ απέκλεισαν την πύλη κι απαγόρευαν την είσοδο στους πάντες ενώ στο σημείο πλησίασε και διμοιρία των ΜΑΤ. Προς στιγμή απαγορεύτηκε η είσοδος ακόμη και σε δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ ενώ έγινε εξακρίβωση στοιχείων και σε άλλον δημοσιογράφο. Όσο περνούσε η ώρα ο συγκεντρωμένος κόσμος πύκνωνε κι η ένταση παρέμενε αμείωτη με συνεχή συνθήματα εναντίον της καταστολής και αντεγκλήσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ εκδιώχθηκαν από το σημείο δημοσιογράφοι καθεστωτικών ΜΜΕ που βρήκαν καταφύγιο στο φυσικό τους χώρο, δίπλα στα ΜΑΤ. Μετά τις 20:00 προσέγγισαν το σημείο συνδικαλιστές και φοιτητές προσκείμενοι κυρίως στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ προχωρώντας σε διαμαρτυρία στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Κι ενώ συνέβαινε αυτό, τελείως αδικαιολόγητα άνδρα της Ζ επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Αλ. Λιτσαρδάκη πιάνοντάς τον από τον λαιμό. Όταν ο δημοσιογράφος απαίτησε να μάθει τα στοιχεία του αστυνομικού, αξιωματικός της Ζ επιτέθηκε εκ νέου φραστικά. Αυτό εξόργισε τους συγκεντρωμένους φοιτητές και φοιτήτριες που με μια αποφασιστική κίνηση βγήκαν από το campus κι απώθησαν την αστυνομία στο απέναντι πεζοδρόμιο. Έπειτα από αρκετή ώρα κι ενώ άρχισαν να υπάρχουν διαμαρτυρίες προς την αστυνομία από ασθενείς του νοσοκομείου Γεννηματάς αλλά κι από περαστικούς που εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές, η αστυνομία υποχώρησε προς το πάρκο κάτω από το νοσοκομείο.

Ο συγκεντρωμένος κόσμος πλέον αριθμούσε πάνω από 250 άτομα. Με πορεία κατευθύνθηκε στην πύλη της Φιλοσοφικής όπου έκοψε το λουκέτο και τις αλυσίδες που είχαν τοποθετηθεί από τις πανεπιστημιακές αρχές κι εκδίωξε την αστυνομία από το σημείο. Έπειτα η πορεία κατευθύνθηκε στη νότια πύλη, πάνω από τη ΔΕΘ όπου στη θέα της η αστυνομία αποχώρησε κι από εκεί μπαίνοντας μέσα στην Έκθεση. Τελευταίος σταθμός ήταν η βόρεια πύλη στην Αγ. Δημητρίου όπου κυνηγήθηκε κι ένα μηχανάκι με ασφαλίτες. Κάπως έτσι έληξε επιτυχημένα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η εκδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες κι ακολούθησε συνέλευση για την οργάνωση των επόμενων κινήσεων.

Οπωσδήποτε οι συντονισμένες κινήσεις αστυνομίας και καθεστωτικών ΜΜΕ δεν είναι τυχαίες. Η σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν φέρει πανικό στα κυβερνητικά κλιμάκια. Η υπερπροβολή εικόνων από διασκέδαση νέων στο ΑΠΘ την ίδια στιγμή που σε κυριλέ σημεία της πόλης όπως η Λεωφόρος Νίκης είναι πολύ χειρότερη αποδεικνύουν πως η προστασία της δημόσια υγείας δεν είναι παρά το πρόσχημα για την προώθηση των αντικοινωνικών μέτρων και της αστυνομοκρατίας. Σε μια γελοία επικοινωνιακή κίνηση η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες 2 μέρες προβαίνει σε ένα σόου αποκλείοντας το ΑΠΘ κι απαγορεύοντας την πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο. Όμως τα άψογα αντανακλαστικά των φοιτητών και φοιτητριών που επιβεβαιώνουν τον προεξάρχοντα ρόλο του φοιτητικού κινήματος της Θεσσαλονίκης ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να ακυρώσουν το σόου και να το μετατρέψουν σε ένα ακόμη φιάσκο για την αστυνομία. Από σήμερα φαίνεται ότι οι κινήσεις οργανώνονται ακόμη περισσότερο καθώς με ανακοίνωσή τους οι Πρωτοβουλίες Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού και Μαθηματικού καλούν σε περιφρούρηση των γενικών συνελεύσεων που θα λάβουν χώρο στο ΑΠΘ και σε πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία στις 19:00:

Πορεία ενάντια στον αποκλεισμό του ΑΠΘ από την αστυνομία

EΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ-ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

Τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα τα “κορονοπάρτυ”, η ΕΛ.ΑΣ. προβαίνει σε περικύκλωση του ΑΠΘ. Ελέγχει όσα άτομα εισέρχονται εντός του, ενώ ζητάει και πάσο. Την Τρίτη 8/06 απέκλεισε πλήρως τις εισόδους του πανεπιστημίου έπειτα από την αντίδραση των φοιτητριών και του αλληλέγγυου κόσμου για την παρουσία τους. Η εικόνα αυτή προδιαγράφει το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κομμάτι του νόμου 4777 που προβλέπει ελεγχόμενη είσοδο, face-control και μπάτσους στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, η αντίσταση του φοιτητικού (και όχι μόνο) κινήματος, διεκδικεί την επανοικειοποίηση του campus και προσπαθεί επίμονα να σπάσει την αστυνομοκρατία. Έτσι κέρδισε ήδη δύο φορές την παρουσία του στα πανεπιστήμια και την απώθηση των μπάτσων γύρω απ’το campus. Η προσπάθεια αυτή των φοιτητριών και του αλληλέγγυου κόσμου, αποτελεί συνέχεια του πολύμηνου και έντονου αγώνα που έδωσε το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις ενάντια στα κρατικά σχέδια. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι ο αγώνας μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά η αναγκαιότητα των φοιτητριών και της κοινωνικής βάσης να αγωνιστεί είναι εδώ και έτοιμη να ξαναδώσει απαντήσεις.

Με σκοπό, λοιπόν, να περιφρουρήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων φοιτητ(ρι)ών Φυσικού και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών που θα λάβουν χώρα στο campus την Τετάρτη, καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης του ασύλου την Τετάρτη στις 14:00 στην είσοδο της Παλιάς Φιλοσοφικής.

Στη συνέχεια, στις 19:30 καλούμε σε πορεία με ξεκίνημα απ’τη ΣΘΕ ενάντια στον αποκλεισμό του campus από τους μπάτσους.

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ Σ’OΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΠΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών Φυσικού, Πρωτοβουλία Φοιτητ(ρι)ών Μαθηματικού

Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη δεν έχουν τελειώσει με την ψήφισή του και πως τα πράγματα για την αστυνομία δε θα είναι καθόλου ρόδινα στο ΑΠΘ.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ