Χρονικό από τις επιθέσεις που είχε δεχτεί η πορεία κατά της Καύσης Σκουπιδιών στην LAFARGE/ΑΓΕΤ, Σάββατο 13/6/2020

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγαλειώδη πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της LAFARGE/ΑΓΕΤ. Τοπικές πρωτοβουλίες, περιβαλλοντικές κινήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις από πολλές πόλεις της χώρας, είχανε δώσει το παρόν τους ενάντια στην λεηλασία της τοπικής κοινωνίας του Βόλου και την υποτίμηση της καθημερινής ζωής των κατοίκων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ρύπανση τεράστιων διαστάσεων, λόγω της καύσης σκουπιδιών. Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο εν λόγω συλλαλητήριο, ήρθε αντιμέτωπος με την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας, είτε μέσω της χρήσης χημικών, είτε με τα ίδια τα γκλομπς. Η Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών μετά το κρεσέντο καταστολής είχε δημοσιεύσει το παρακάτω χρονικό, που αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια κάθε περιστατικό αστυνομικής βίας που έλαβε τόπο την ημέρα εκείνη.


Οι 4 επιθέσεις αστυνομικών κατά του κόσμου που συμμετείχε το Σάββατο 13/6 στο Συλλαλητήριο κατά της καύσης Σκουπιδιών από την LAFARGE/ΑΓΕΤ και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Στις 13-6-2020 χιλιάδες πολίτες και συλλογικότητες από τον Βόλο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρδίτσα) συγκεντρώθηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου και παρά την συστηματική απόκρυψη της κινητοποίησης από τα τοπικά ΜΜΕ, πλαισίωσαν τα καλέσματα και συμμετείχαν με παλμό στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την ΑΓΕΤ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, (οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι) με συνθήματα κατά της καύσης συνέθεταν το ήπιο κλίμα της πορείας.

1η συμπλοκή 19:20

Το πλήθος των πολιτών φθάνοντας στην ΑΓΕΤ δυναμικά πέρασε την πόρτα του εργοστασίου και προσπάθησε να τοποθετήσει συμβολικά πανό. Τότε δέχεται την πρώτη επίθεση με μικροσυμπλοκές και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους των συγκεντρωμένων αναχαιτίστηκε μα παρέμεινε στο χώρο απέναντι από το εργοστάσιο φωνάζοντας συνθήματα και στήνοντας μικροφωνική διαμαρτυρία.

Χαιρετισμό απεύθυναν όλες οι συλλογικότητες του Βόλου που μάχονται κατά της καύσης σκουπιδιών, καθώς και συλλογικότητες από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τα Άγραφα και άλλες περιοχές που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Το κλίμα παραμένει ήπιο με ποιήματα, συνθήματα και στιχομυθίες. Ο κόσμος κρεμάει συμβολικά το πανό αριστερά της εισόδου του εργοστασίου και αρχίζει να αποχωρεί.

2η επίθεση 20:52

Τότε ξεκινά και η δεύτερη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με γενικευμένη χρήση χημικών στο πλήθος. Οι διμοιρίες και από τις δυο πλευρές ωθούν τον κόσμο στον δρόμο αλλά και στην μικρή παραλία πλησίον του εργοστασίου όπου και εγκλωβίζονται. Παιδιά, φοιτητές, ηλικιωμένοι, πνίγονται στα δακρυγόνα σε ένα ασφυκτικό κλίμα πανικού. Σημειώνονται άγριοι ξυλοδαρμοί και λιποθυμίες, καθώς εκτός από τα χημικά, τα ματ κυνηγούν ανεξαιρέτως όποιον βρουν μπροστά τους. Στο συγκεκριμένο σημείο συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται άνθρωποι που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους, με δεκάδες να καταλήγουν στο νοσοκομείο και δώδεκα να προσάγονται.

3η επίθεση 21:57

Άνθρωποι αποπροσανατολισμένοι και αμήχανοι παίρνουν τον δρόμο προς τον Βόλο. Λίγο παρακάτω μπαίνοντας στην πόλη άντρες της ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα συλλαμβάνουν ανυποψίαστο κόσμο. Τρίτη απρόκλητη επίθεση από τις διμοιρίες και μάλιστα ακριβώς έξω απ το νοσοκομείο της πόλης. Τα ματ αφού πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ξεκινούν να κυνηγούν ασταμάτητα κόσμο στους γύρο δρόμους.

Ο κόσμος ανασυντάσσεται στο πανεπιστήμιο του θόλου και πάνω από εκατό άτομα αποφασίζουν να μεταβούν ειρηνικά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες μα και να καταγγείλουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας.Οι αστυνομικοί της πύλης απάντησαν πως έχουν εντολή αυτή τη μέρα να μην δέχονται καταγγελίες! Παρόλ’ αυτά, το κλίμα ναι μεν εν μέρει τεταμένο λόγω των προαναφερθέντων αλλά παράλληλα και ανακουφιστικό με τις διμοιρίες να έχουν βγάλει τα κράνη τους.

4η επίθεση 23:40

Στη συνέχεια με εντολή του Β’ Υποδιευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και με πρόφαση πως το πλήθος εμποδίζει την είσοδο του τμήματος, ο κόσμος που περίμενε απωθήθηκε και χτυπήθηκε από τις μονάδες των ΜΑΤ χωρίς καμία αφορμή. Χτυπήθηκαν απρόκλητα άνθρωποι που απλά στεκόντουσαν έξω από το κτήριο. Ανάμεσά τους δικηγόροι, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες. Η καταδίωξη έφθασε μέχρι το στρατόπεδο του Βόλου, συνοδευόμενη με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης. Παράλληλα με την απώθηση τον διαδηλωτών, χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου περαστικός κάτοικος της περιοχής δέχτηκε φραστική και σωματική επίθεση περνώντας έξω από το τμήμα. Πιο συγκεκριμένα αστυνομικός που καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά του, έσπασε την ασπίδα του πάνω στο σώμα του ανθρώπου. Του έσκισαν τα ρούχα, ενώ ο ηλικιωμένος συνέχιζε να ρωτά τι ακριβώς συμβαίνει. Όσοι ήταν μάρτυρες αυτού του περιστατικού χτυπήθηκαν επίσης. Ο αστυνομικός διευθυντής αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των συγκεκριμένων αστυνομικών των ΜΑΤ που είχαν έρθει από την πόλη της Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα των παρευρισκομένων, προτείνοντας να κάνει μία γραπτή αίτηση. Στο περιστατικό μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση δεν συνελήφθησαν άτομα, αλλά ξυλοκοπήθηκαν στα τυφλά με αποτέλεσμα άλλοι δύο άνθρωποι να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Οι 5 από τους εφτά προσαχθέντες που είχαν μείνει μέχρι εκείνη την ώρα στο τμήμα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος σύλληψης των δύο πολιτών, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι δύο συλληφθέντες καθώς έτρεχαν να σωθούν μετά τη ρίψη των δακρυγόνων στη συγκέντρωση χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ, η κοπέλα ξέφυγε και κατέγραψε σε βίντεο να χτυπούν το δεύτερο συλληφθέντα.

Λαϊκή Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ