Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, του Δήμου Βοσινάκη

Είναι φανερό ότι το επόμενο ντέρμπι που θα απολαύσουμε στο άμεσο μέλλον θα είναι μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Με το που τελειώσει το φετινό EURO, αυτό το ματς θα παιχθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, θα επεκταθεί ταχύτατα πέρα από το υγειονομικό του σκέλος και τελικά θα είναι ένας διχασμός που θα ευνοήσει μόνο την εξουσία. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:

Προσωπικά, έχω κάνει κάποιο από τα εμβόλια που κυκλοφορούν. Δεν πήγα από τους πρώτους, ενημερώθηκα όσο μπορούσα, μίλησα με κόσμο που έχει ιατρικές γνώσεις και μετά έκλεισα ραντεβού. Οι γονείς μου επίσης έχουν κάνει κάποια από τα εμβόλια που κυκλοφορούν όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων και γνωστών μου. Όσο για αυτές και αυτούς που ξέρω και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμβολιαστεί, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έτσι πρέπει να ειδωθεί. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω συνειδητά επαφές με άτομα που νομίζουν ότι θα τους βάλουν τσιπάκι μέσω του εμβολίου και θα αναβοσβήνουν σαν λαμπατέρ ή θα ελκύει το σώμα τους τα μεταλλικά αντικείμενα. Πριν κάνω το εμβόλιο, ακολουθούσα τις 3-4 οδηγίες των ειδικών σαν μέτρο προστασίας, δηλαδή μάσκες σε κλειστούς χώρους, καθαρά χέρια, αποστάσεις 1-2 μέτρων κτλ. Φυσικά δεν έστειλα ούτε ένα sms για να ενημερώσω το κράτος πότε θα πάω στο σούπερ μάρκετ και πότε θα βγω βόλτα, πήγα σε 7-8 πορείες και έβγαινα έξω με την κάθε ευκαιρία. Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί η κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι ξεχωριστή.

Στο ιατρικό σκέλος, η πλειοψηφία των ειδικών έχει αποφανθεί υπέρ του εμβολίου. Η εξήγησή τους είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και πειστική γιατί οι δοκιμές τους έδειξαν ότι ακόμα και αν κολλήσεις τον ιό θα το περάσεις ήπια χωρίς να πας στην εντατική και χωρίς να κινδυνέψει η ζωή σου. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι τα οριστικά εμβόλια κατά του covid-19. Είναι εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα κατά του ιού. Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει το αντιγόνο ως «ξένο σώμα». Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να θανατώσουν τον ιό ή το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο και να παράγουν αντισώματα εναντίον του. Αργότερα, εάν το άτομο έρθει σε επαφή με τον πραγματικό λοιμογόνο ιό ή βακτήριο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το «θυμάται». Όταν ένα άτομο λαμβάνει εμβόλιο mRNA, ορισμένα από τα κύτταρα διαβάζουν τις οδηγίες. Τα κύτταρα αυτά παράγουν στη συνέχεια το αντιγόνο για σύντομο χρονικό διάστημα προτού διασπάσουν το mRNA. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει, έπειτα, το αντιγόνο ως «ξένο», ενεργοποιεί τα ανοσοποιητικά κύτταρα και παράγει αντισώματα.

Στην ερώτηση «γιατί δεν πας να εμβολιαστείς» δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση. Άλλοι περιμένουν, άλλοι φοβούνται τις παρενέργειες και άλλοι δεν θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να βάλουμε στην κουβέντα προνόμια για τους μεν και περιορισμούς για τους δε. Υπάρχουν άτομα που δεν μπαίνουν σε αεροπλάνα, δεν μπαίνουν σε ασανσέρ και δεν θέλουν να πηγαίνουν σε μέρη με πολύ κόσμο. Είναι δικαίωμά τους. Υπάρχουν άτομα που απλά δεν θέλουν και το «δεν θέλω» φίλε αναγνώστη ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά μία δημοκρατικότατη, σεβαστή και πειστική απάντηση. Όσο για αυτούς που μιλάνε για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, υπενθυμίζω ότι ο ιατρικός φάκελος κάθε ατόμου είναι (και πρέπει να είναι) απόρρητος ή να απασχολεί μόνο το εκάστοτε άτομο και τους γιατρούς του.

Αυτός που δεν πάει να εμβολιαστεί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ψεκασμένος και βέβαια δεν είναι ο εχθρός μας. Το ελληνικό κράτος ήξερε ότι κύριες εστίες μετάδοσης είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι εργασιακοί χώροι, αλλά δεν προχώρησε σε δραστικές αλλαγές. Το γαλλικό κράτος επιχείρησε να περάσει το νόμο περί καθολικής ασφάλειας, λες και είχε κάποια σχέση ο ιός με την αστυνομία. Οι χουντικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας εφαρμόστηκαν για μήνες σε πολλές χώρες και δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα προφύλαξης.

Θεωρώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά σε μία τόσο ύπουλη και μεταβατική εποχή, να μιλάμε για παραβίαση της ιδιωτικότητας, να επικροτούμε τη μαζική περιθωριοποίηση ανθρώπων και να δεχόμαστε κάθε απίθανη κουβέντα για έκτακτες διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η άρνηση διεκδίκησης της ιδιωτικότητας κάθε ατόμου ισοδυναμεί με πλήρη εκχώρησή της, είτε στο παντοδύναμο κράτος, είτε σε σωτήρες ιδιώτες. Στα μάτια μου είναι ξεκάθαρο ότι οι εξουσιαστές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις τρύπες για να τις μπαλώσουν γρήγορα με δόσεις ολοκληρωτισμού. Όσες και όσοι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο μπορούν να τηρούν τις 3-4 οδηγίες των ειδικών και να συνεχίσουν τη ζωή τους σεβόμενοι τους εαυτούς τους αλλά και τους συνανθρώπους τους. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανένας δεν μπορεί να πιέσει κάποιον με πολιτικά, κοινωνικά και άλλα μέσα να εμβολιαστεί με το ζόρι, εάν δεν το επιθυμεί. Ο διχασμός ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος και η νοοτροπία του στυλ «εγώ να μπορώ να κάνω αυτό και οι άλλοι να πάνε να..» είναι εις βάρος της κοινότητας και ενισχύει τις αδύναμες ατομικότητες.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ