Ανταπόκριση από τις συναυλίες του Grup Yorum σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Χθες και προχθές, 8 και 9 Ιουλίου, έλαβαν χώρα οι συναυλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης με το επαναστατικό συγκρότημα Grup Yorum, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, την συναυλία άνοιξαν μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Υπεραστικοί, ο Αργύρης Νικολάου, η Νατάσα Μωύσογλου, η Ρωμιοσύνη, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Μυστακίδης κ’ Αλκμάν, καθώς και η Λαϊκή Δημοτική Κομπανία, ενώ στην Θεσσαλονίκη είχαμε την συμμετοχή του ρεμπέτικου σχήματος των Χασούρηδων, αλλά και και άλλων αλληλέγγυων μουσικών που έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδια.

Οι συναυλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης διεξήχθησαν κάποιες ώρες μετά την πρωινή επίθεση που δέχθηκαν οι Τούρκοι και Κούρδοι κρατούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό. Συνοπτικά, κατά τη διάρκεια της δίκης, ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στην αίθουσα ασκώντας βία ενάντια στους κατηγορούμενους, μετατρέποντας την αίθουσα σε πεδίο μάχης.

Στο Πανεπιστημιακό κάμπους του Γεωπονικού, από τις 7 το απόγευμα, ήτανε στημένοι οι πάγκοι με το πολιτικό υλικό από οργανώσεις, συλλογικότητες, αγωνιστικά σχήματα και πρωτοβουλίες του ευρύτερου ριζοσπαστικού αντικαπιταλιστικού χώρου. Μέσα σε λίγες ώρες το προαύλιο του Πανεπιστημίου ήταν κατάμεστο από κόσμο που θέλησε να συνδεθεί με την ζώσα αγωνιστική ιστορία και την κουλτούρα του ανταγωνιστικού κινήματος από την άλλη μεριά του Αιγαίου. Η συλλογική συμμετοχή του κόσμου κάτω από τη σκηνή στην ερμηνεία των πολιτικών τραγουδιών, τα διεθνιστικά – αντικαπιταλιστικά – αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που βροντοφωνάχτηκαν  στα κενά διαστήματα του μουσικού προγράμματος, οι απαγγελίες ποιημάτων και οι κυκλικοί παραδοσιακοί χοροί που σύρανε ντόπιοι και Τούρκοι συναγωνιστές, ανέδειξαν τις σχέσεις αγώνα, διεθνισμού και συμφιλίωσης που πρέπει να στερεωθούν ανάμεσα στους λαούς από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Απέναντι στην εθνικιστική υστερία, με την οποία δηλητηριάζουν τους λαούς οι αστικές τάξεις και τα κράτη τους, απέναντι στους διακρατικούς ανταγωνισμούς και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των κυρίαρχων, στιγμές όπως η προχθεσινή αποτελούν παραδείγματα για την οικοδόμηση και την σύσφιξη διεθνιστικών σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχαμε και την επόμενη ημέρα στο ΑΠΘ, με τους αλληλέγγυους να στήνουν από νωρίς τα απαραίτητα για την συναυλία, στα γρασίδια της Θεολογικής Σχολής και τον κόσμο να ανταποκρίνεται κατά χιλιάδες. Και πάλι δεν έλειψε η μαζική συμμετοχή στους παραδοσιακούς χορούς, ούτε φυσικά και τα επαναστατικά συνθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν την συναυλία στην Θεσσαλονίκη, μέλη του Grup Yorum έδωσαν συνέντευξη στο Ελεύθερο Κοινωνικό Ραδιόφωνο 1431AM, παίζοντας κάποια από τα τραγούδια τους ζωντανά στον αέρα και μιλώντας για τον αγώνα τους. Την εκπομπή μπορείτε να την βρείτε και ηχογραφημένη στο site του 1431am.

Το Grup Yorum αποτελεί ένα στρατευμένο επαναστατικό συγκρότημα που εκμαιεύει με τους στίχους και τις μελωδίες του, το μόχθο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της πολυδοκιμασμένης τουρκικής εργατικής τάξης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που δεν κάνει τέχνη εκ του ασφαλούς, από μια ουδέτερη θέση, στον ταξικά διαρθρωμένο κόσμο που ζούμε. Αντιθέτως, αρνούμενη τις αποστειρωμένες αίθουσες πολυτελείας, κατεβαίνει στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές των λαϊκών συνοικιών και δίνει συναυλίες δίπλα στους φτωχοδιαβόλους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νεολαίους. Με τα μουσικά τους όργανα παίρνουν θέση μάχης, δίνοντας κουράγιο και δύναμη στην τάξη των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός πολιτισμού που βρίσκεται σε ανειρήνευτη σύγκρουση με τον αστικό πολιτισμό της ύπνωσης και της ταξικής συμφιλίωσης. Κάνουνε τέχνη που αναστατώνει κάθε μεθοδευμένη απόπειρα κοινωνικής ειρήνης, που εμπνέει τους όπου γης απόκληρους, μετατρέποντας σε υπαρκτή δυνατότητα τον επαναστατικό μετασχηματισμό των παραγωγικών κοινωνικών σχέσεων. Η αστική τάξη και το κράτος, τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά και επιδίδονται σε αυτά για τα οποία είναι προορισμένες. Σε διώξεις, καταστολή, φυλακίσεις, βασανισμούς και απαγορεύσεις συναυλιών. Το Grup Yorum δαιμονοποιείται και οι δραστηριότητες του κηρύσσονται παράνομες, γιατί σε ένα κόσμο ταξικών ανισοτήτων, φτώχειας και καταστρατήγησης των ελευθεριών, επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό των εκμεταλλευόμενων. Τα φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος Helin Bolek και Ibrahim Gökçek, έπεσαν μάρτυρες στην πολυήμερη απεργία πείνας, δείχνοντας την ακατάβλητη αυταπάρνηση και στοχοπροσήλωση τους στην υπόθεση της πανανθρώπινης ταξικής χειραφέτησης.

Φωτογραφίες από την συναυλία στην Αθήνα

 

Φωτογραφίες από την συναυλία στην Θεσσαλονίκη

Grup

Grup

Τα μέλη του Grup Yorum στο studio του 1431am

Grup

Οι Χασούρηδες

Grup

Οι παραδοσιακοί μουσικοί που ολοκλήρωσαν την βραδιά στο ΑΠΘ

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ