Ηλιούπολη: Η ΕΛ.ΑΣ. απαγάγει και ανακρίνει 18χρονη την οποία κακοποιούσε, βίαζε και εξέδιδε συνάδελφός τους

Η είδηση είναι από μόνη της σοκαριστική: Εχθές, στην Ηλιούπολη της Αθήνας, 18χρονη κοπέλα καταφέρνει να ξεφύγει από το σπίτι όπου ο “σύντροφός” της -αστυνομικός σε διαθεσιμότητα- την κρατούσε κλεισμένη επί μήνες, την απειλούσε, την βασάνιζε, την βίαζε και την εξέδιδε. Η κοπέλα βρίσκει προσωρινό καταφύγιο σε καφετέρια της περιοχής. Εκεί, εργαζόμενη ενημερώνει τις αρχές σχετικά με όλα τα παραπάνω.

Αυτό που συνέβη όμως στην συνέχεια ξεπερνάει κάθε πήχη αηδίας και οργής: Η ΕΛ.ΑΣ., αντί να φροντίσει η κοπέλα να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν σε νοσοκομείο για να της δοθεί η απαραίτητη φροντίδα, αλλά και να γίνουν όλες οι εξετάσεις που θα πιστοποιούν την κακοποίηση, την κρατάει αντίθετα για παραπάνω από 12 ώρες ουσιαστικά αιχμάλωτη, πρώτα στο Α.Τ. Ηλιούπολης και μετά στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων -καθότι ο θύτης είναι συνάδελφός τους- την ανακρίνει, της στερεί την δυνατότητα να μιλήσει με δικηγόρους. Στην συνέχεια, παρά τις πιέσεις δικηγόρων και αλληλέγγυων, την επιβιβάζει τις πρώτες πρωινές ώρες κρυφά σε αμάξι χωρίς διακριτικά προς άγνωστη κατεύθυνση! Εν τέλει μαθεύτηκε πως την μετέφεραν σε νοσοκομείο (μετά από μισή μέρα ανάκρισης!), αλλά και πάλι χωρίς την συνοδεία δικηγόρων ή μετά από επικοινωνία μαζί τους! Ο δε θύτης δεν συνελήφθη, αλλά απλά προσήχθη!

Η υπόθεση στην Ηλιούπολη ήρθε στο φως, όχι φυσικά από ανακοινώσεις της αστυνομίας, αλλά μετά από κινητοποίηση φεμινιστικών και κινηματικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Μέχρι αυτή την στιγμή η κοπέλα δεν έχει έρθει σε επαφή με δικηγόρους ή με τον οποιονδήποτε πέραν της αστυνομίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. για πολλοστή φορά προσπαθεί να καλύψει τα μέλη της που επιδίδονται σε μαστροπείες, κακοποιήσεις, βιασμούς, σωματεμπορίες κλπ. Μάλιστα η περσινή και η φετινή χρονιά μας απέδειξαν περίτρανα ότι υπάρχει  μια ιδιαίτερη αδυναμία και μέριμνα γενικότερα στην προστασία βιαστών, κακοποιητών και γυναικοκτόνων. Η πατριαρχία, φυσικά, είναι ένα αναπόσπαστο και δομικό στοιχείο της εξουσιαστικής κοινωνίας, της κυριαρχίας. Ο καπιταλισμός έχει κι αυτός βασίσει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση και την αναπαραγωγή του επάνω στην καθυπόταξη και την καταπίεση των γυναικών. Είναι φυσικό και αναπόφευκτο οι εξουσιαστικοί πυλώνες του συστήματος, επίσημοι ή μη (κρατικός μηχανισμός, αστυνομία, εκκλησία, κυκλώματα μαστροπείας, ΜΜΕ κλπ) να αλληλοπροστατεύονται και να αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους.

Στην χώρα όπου ο πρώην συνεργάτης του Πρωθυπουργού και παιδοβιαστής  Ν. Γεωργιάδης κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς καμία επίπτωση, στην χώρα που η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε το σπίτι του Λιγνάδη ουσιαστικά μόνο μετά από κοινωνική απαίτηση και ανάδειξη της υπόθεσης μέσα από τα social media, στην χώρα όπου ο γυναικοκτόνος της Κάρολαϊν είναι για τα Media απλά ο “πιλότος”, την ίδια ώρα που αφέθηκε να κοροϊδεύει την οικογένεια του θύματός του επί έναν μήνα από τους μπάτσους, στην χώρα όπου οι βιασμοί, οι εξαφανίσεις γυναικών και το trafficking τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα…

Ε, ας φτιάξουν επιτέλους κι επίσημα ένα Σώμα Προστασίας Βιαστών και Κακοποιητών…

 

Δείτε εδώ το video της ομάδας “Μένουμε Ενεργοί”, με τις δηλώσεις των δικηγόρων Α. Λεγάκη και Γ. Μυκονιάτη, έξω από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων:


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ