Ο πλουσιότερος άντρας στον κόσμο κατέστησε σαφές την περασμένη Τρίτη από πού προέρχεται η περιουσία του ευχαριστώντας τους πελάτες και τους εργαζόμενους της Amazon για τη δυνατότητα του διαστημικού ταξιδιού του. Είναι μια πραγματική πρόκληση που εκθέτει το επίπεδο εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εδώ και χρόνια έχουν καταγγείλει χαμηλούς μισθούς, εξαντλητικές βάρδιες, προβλήματα στο σώμα τους και ακόμη και την υποχρέωση ούρησης σε φιάλες για συμμόρφωση με την παραγωγή.
Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άντρας στον κόσμο (επικεφαλής με τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk), βγήκε από την κάψουλα που τον πήρε στο διάστημα για δέκα λεπτά την Τρίτη σε ένα ταξίδι που κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια,  και έδωσε μια ομιλία που κατέστησε σαφές από πού προέρχονται τα απροσδόκητα κέρδη.  για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο ταξίδι.

Στην ομιλία του έδειξε ότι δεν υπήρχαν μυστικά στον τρόπο με τον οποίο αύξησε την μνημειώδη την περιουσία του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχασε όλο ή μέρος από αυτά που είχαν επιτύχει τα προηγούμενα χρόνια.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της Amazon και όλους τους πελάτες της Amazon,  επειδή πληρώσατε για όλα αυτά », είπε χωρίς να ντρέπεται, και δείχνοντας την ατιμωρησία που του δίνει η μεγαλύτερη περιουσία του κόσμου.

Η «ειλικρίνεια» του Bezos καθιστά σαφές ότι εκτός από τα υψηλά ποσοστά που χρεώνει στους πελάτες, είτε είναι αγοραστές είτε διαφημιστές, για το μονοπώλιο της διαδικτυακής υπηρεσίας παράδοσης και πωλήσεων, η πραγματική του τύχη προέρχεται από ό, τι υπάρχει στις αποθήκες και τα φορτηγά του . Οι υπάλληλοι της Amazon.

Πρόκειται για εκατομμύρια εργαζομένους που για χρόνια έχουν καταγγείλει άθλιους μισθούς με ρυθμούς εργασίας που είναι αδύνατο να ακολουθηθούν, την παρακολούθηση του σώματός τους μέσω αλγορίθμων που ελέγχουν την ποσότητα των πακέτων που αποθηκεύουν και αποστέλλουν, ή κάμερες και GPS μέσα στα φορτηγά παράδοσης. ακόμη και για να αποτρέψουν τους οδηγούς τους να σταματήσουν να ουρούν.

Αυτή η τελευταία καταγγελία έγινε σκάνδαλο πριν από λίγους μήνες όταν έγινε γνωστό ότι αρκετοί από τους εργαζομένους του, όχι μόνο στην εφοδιαστική, αλλά και στις αποθήκες, κατήγγειλαν ότι οι αφόρητοι ρυθμοί εργασίας τους εμπόδισαν να πάνε στο μπάνιο, οπότε πολλές φορές έπρεπε να ουρήσουν σε φιάλες.

Η καταγγελία προστέθηκε σε αυτήν την πρόσφατη δημοσίευση των νέων σχεδίων της εταιρείας για περαιτέρω εξορθολογισμό της αλυσίδας παραγωγής δίνοντας σε κάθε εργαζόμενο μια σειρά περιστρεφόμενων εργασιών για να “αποτρέψει όλους τους μυς να φθαρούν ταυτόχρονα.” Δηλαδή, ένας αλγόριθμος για «εξισορρόπηση» εκμετάλλευσης απευθείας στα σώματα των υπαλλήλων του.

Το μυστικό της «επιτυχίας» του Μπέζου είναι ότι μια ενεργή αντι-συνδικαλιστική πολιτική προστίθεται σε αυτά τα βάναυσα ποσοστά εργασίας για να αποτρέψει τους εργαζομένους να οργανωθούν στις αποθήκες τους για να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το έκανε, τόσο απολύοντας τους ακτιβιστές που στην αρχή της πανδημίας ζήτησαν στοιχεία προσωπικής προστασίας όσο και πληρωμένες άδειες για όσους αρρώστησαν από τον Covid (κάτι που ο Bezos αρνήθηκε να χορηγήσει για μήνες) και προσλαμβάνοντας ασφάλεια, κατασκοπεία και δημοσιότητα να κυνηγήσουν, να κατασκοπεύσουν και να σαμποτάρουν τα σχέδια των εργαζομένων για να αποκτήσουν τη δική τους ένωση. Πρόκειται για την πρόσφατη περίπτωση στην Αλαμπάμα όπου η Amazon διεξήγαγε μια αδίστακτη και εκφοβιστική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, και στην ίδια αποθήκη (στα μπάνια και στην τραπεζαρία) για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να τους κάνει να καταψηφίσουν την ένωση.

Χωρίς κανονισμούς ή συνδικάτα, η Amazon επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού και, παρόλο που οι μισθοί είναι λίγο υψηλότεροι από ό, τι σε άλλους γίγαντες του εμπορίου, η διαφορά γίνεται στην εσωτερική μηχανική που του επιτρέπει να συμπιέζει κάθε διεκδικητική  κίνηση από τους εργαζόμενους. Ένα σχέδιο που σε λίγα χρόνια αφήνει τους περισσότερους «σπασμένους», με μυϊκές και οστικές διαταραχές, οι οποίες παραμένουν για μια ολόκληρη ζωή.

Και έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς ο Bezos σκοπεύει να συνεχίσει να κερδίζει εκατομμύρια, μόλις μια μέρα μετά την επιστροφή του από το διάστημα, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εγγυάται covid τεστ στους εργαζομένους της.

Δεν υπάρχει μαγεία σε όλα αυτά, είναι καθαρός καπιταλισμός. Για έναν δισεκατομμυριούχο να εκπληρώσει τα «όνειρά του» να ταξιδέψει στο διάστημα, εκατομμύρια εργαζόμενους που υποφέρουν στη γη, στο σώμα και στους μύες τους, την καθημερινή εκμετάλλευση που το καθιστά δυνατό. Ο μέγιστος εκθέτης της καπιταλιστικής παραλογιστικότητας και η ανισότητα που δημιουργεί.

Juan Andrés Gallardo @ juanagallardo1

Πηγή: https://www.izquierdadiario.es/Bezos-agradecio-a-los-trabajadores-de-Amazon-que-orinan-en-botellas-por-pagar-su-viaje-espacial


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ