Μειώθηκε η ποινή του Γιάννη Δημητράκη για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ. Σήμερα (7-9-2021) ανακοινώθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για τους 3 κατηγορούμενους για τη ληστεία σε ΑΤΜ του ΑΧΕΠΑ που έγινε στις 12 Ιουνίου 2019. Οι 3 αναρχικοί είχαν συλληφθεί λίγα λεπτά μετά τη ληστεία, ο Κ. Σακκάς κι ο Γ. Δημητράκης μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ η Δ. Συριανού στο Κυλικείο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αντιτρομοκρατική ισχυρίστηκε πως είχε πληροφορίες ότι ο Κ. Σακκάς κι ο Γ. Δημητράκης σχεδίαζαν ληστεία και τους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον 20 μέρες πριν. Αυτό δημιουργεί την εύλογη απορία γιατί οι συλλήψεις δεν έγιναν πριν τη ληστεία αφού ήταν γνωστό στην αντιτρομοκρατική ότι Σακκάς και Δημητράκης οπλοφορούσαν. Τελικά η αντιτρομοκρατική λειτουργεί με γνώμονα τη διασφάλιση της “δημόσιας τάξης” και της “ασφάλειας των πολιτών” ή σαν σώμα δίωξης και παγίδευσης αναρχικών; Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό.

Πρωτόδικα ο Γιάννης Δημητράκης είχε κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της χρήσης πλαστού εγγράφου (για πλαστές πινακίδες στο αυτοκίνητο διαφυγής) κι οπλοφορία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών. Ο Κώστας Σακκάς κρίθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών. Η Δ. Συριανού (η οποία δεν είχε προφυλακιστεί) καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στη ληστεία σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή. Το εφετείο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του χθες (6-9-2021). Έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης υπήρχε συγκέντρωση αλληλεγγύης που είχε καλεστεί από αναρχικές συλλογικότητες της πόλης. Ο Κ. Σακκάς δεν παραβρέθηκε λόγω υποχρεώσεών του στην εξεταστική της σχολής του. Με την είσοδο του Γ. Δημητράκη στην αίθουσα οι περίπου 20 αλληλέγγυοι που κατάφεραν να περάσουν τους περιορισμούς στην είσοδο ξέσπασαν σε επευφημίες κι η πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την εκκένωση της αίθουσας. Η θέση της υπεράσπισης ήταν ότι το αδίκημα της ληστείας τελέστηκε, παρά μόνο σαν απρόσφορη απόπειρα, καθώς όπως φάνηκε και από τις καταθέσεις των αστυνομικών πρωτόδικα, οι δυο τους ήταν υπό στενή παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, επομένως το ποσό δεν μπορεί, κατά τους συνηγόρους, να θεωρηθεί ότι βρέθηκε ουσιαστικά στην κτήση τους (πληροφορίες από OmniaTV). Η Δ. Συριανού υποστηρίζει πως ήταν ενήμερη για τη ληστεία αλλά η παρουσία της στο ΑΠΘ έγινε για λόγους αλληλεγγύης σε Σακκά και Δημητράκη, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να ενημερώσει δικηγόρους και φιλικά και συντροφικά πρόσωπα και πως δεν είχε καμία άλλη ανάμιξη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν η Κωνσταντίνα Κάτσια, η Βάνα Ζαφειροπούλου κι ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του αξιωματικού της αντιτρομοκρατικής Παπαδημητρίου. Κάτω από την πίεση της υπεράσπισης έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με την παρακολούθηση Σακκά και Δημητράκη ενώ δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα γιατί ενώ στις έρευνες που ακολούθησαν τη ληστεία έγιναν ακόμη και κατασχέσεις προσωπικών αντικειμένων που καμία σχέση δεν είχαν με την υπόθεση, δεν έγινε ποτέ άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που θα αποδείκνυε και τον ισχυρισμό της Δ. Συριανού. Ο μάρτυρας της αντιτρομοκρατικής προστατεύτηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου κάνοντας για άλλη μια φορά καταφανές το γεγονός της διακριτικής μεταχείρισης της εν λόγω υπηρεσίας από το δικαστικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης τονίστηκε μεταξύ άλλων και το γεγονός της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε από μαφιόζους ο Δημητράκης μέσα στις φυλακές Δομοκού, που είχε ως συνέπεια την πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ αλλά και προβλήματα υγείας κι ελλιπούς αποκατάστασης των συνεπειών του τραυματισμού του.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους εκ νέου όλους τους κατηγορούμενους για τις ίδιες κατηγορίες όπως και πρωτόδικα. Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι εξής:

Για τον Γ. Δημητράκη: κάθειρξη 7 ετών για την πρώτη πράξη, φυλάκιση 1 έτους για τη χρήση πλαστού εγγράφου, φυλάκιση 8 μηνών για παράνομη οπλοφορία. Μείωση της ποινής που δίνει δικαίωμα στον Δημητράκη να καταθέσει αίτηση για υπό όρους αποφυλάκιση σε 7 μήνες.

Για τον Κ. Σακκά: κάθειρξη 7 ετών για την πρώτη πράξη (ληστεία), φυλάκιση 1 έτους για τη χρήση πλαστού εγγράφου, φυλάκιση 8 μηνών για παράνομη οπλοφορία, ίδια με την πρωτόδικη ποινή.

Για τη Δ. Συριανού: φυλάκιση 2 χρόνων για απλή συνέργεια σε ληστεία, όπως και πρωτόδικα.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ