ΔΕΘ 2021 | Εικόνες από την ανεξάρτητη ταξική πορεία (vid+photo)

Με αρκετή μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η φετινή πορεία της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες άνθρωποι πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, θέτοντας επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων, αιτημάτων και προταγμάτων, τα οποία ξεκινούσαν από την εναντίωση στην καταστροφή της φύσης (Σκουριές, ΑΠΕ, αιολικά, πυρκαγιές, καύση σκουπιδιών), την αστυνομοκρατία και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και έφταναν μέχρι την συνολική αμφισβήτηση του κρατικού/καπιταλιστικού συστήματος: Αναρχικές και αριστερές συλλογικότητες και οργανώσεις, φοιτητές και μαθητές, οικολογικές πρωτοβουλίες, εργατικά σωματεία και συνδικάτα συνέθεσαν το ψηφιδωτό των κοινωνικών/ταξικών δυνάμεων που πορεύτηκαν με αφετηρία την Καμάρα στη χθεσινή ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση (ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησαν το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ από τη ΧΑΝΘ, η ΑΔΕΔΥ αλλά και διάφορες άλλες αριστερές δυνάμεις, με διαφορετικές αφετηρίες).

Μιλώντας μόνο για την συγκεκριμένη πορεία, περισσότεροι από 4-5 χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τους ισάριθμους (!!!) αστυνομικούς και δυνάμεις καταστολής κάθε είδους, τους οποίους κουβάλησε στην συμπρωτεύουσα η Κυβέρνηση, ώστε να αισθάνεται ασφαλής ο ανάλγητος εγκληματίας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εκφωνήσει τον λόγο του και να υποσχεθεί παιδική εργασία και αμοιβές σε gigabite. Η διαδήλωση ακολούθησε το κλασικό δρομολόγιο των πορειών της ΔΕΘ (Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Αγγελάκη, Καμάρα), με τα ΜΑΤ σε απόσταση αναπνοής, αλλά και ασφαλίτες εξοπλισμένους για άλλη μια φορά με τα “ειδικά σακίδια” (σύμφωνα με την μαρτυρία του δημοσιογράφου Χ. Αβραμίδη) μέσα στα οποία υπάρχει το “αποδεικτικό υλικό” ενοχοποίησης των εκάστοτε συλληφθέντων. Εν τέλει δεν υπήρξε κάποια άξια λόγου ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις καταστολής, ενώ κάποιες εντάσεις φαίνεται να έλαβαν χώρα στην συγκέντρωση των ακροδεξιών και των αρνητών του εμβολίου, που λάμβανε χώρα την ίδια ώρα στην περιοχή πέριξ του Λευκού Πύργου και της Παραλίας, συγκεκριμένα κοντά στο Δημαρχείο.

Τα μπλοκ του α/α χώρου πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο της Γκαρπολά, δίπλα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και έφτασαν συντονισμένα στην Καμάρα, ενώ την ίδια ώρα φοιτητές των αυτόνομων/ελευθεριακών σχημάτων προσέγγισαν την συγκέντρωση ξεκινώντας από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

ΔΕΘ

ΔΕΘ

ΔΕΘ

Η ανεξάρτητη ταξική πορεία της Καμάρας καθ’ εαυτήν είχε αρκετά καλό παλμό, με τα μπλοκ του α/α χώρου να είναι τα πιο μαζικά. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω μπλοκ ήταν: Το κοινό αναρχικό/αντιεξουσιαστικό μπλοκ που διαμόρφωσαν διάφορες ομάδες και συλλογικότητες της πόλης, πίσω τους βρισκόταν το κοινό μπλοκ των ομάδων “Ταξική Αντεπίθεση”, “Δυσήνιος Ίππος” (Πάτρα) και “Πέλοτο” (Ξάνθη), ενώ ακολούθησε το μπλοκ της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης (ΑΠΟ-ΟΣ). Μπροστά από τα α/α μπλοκ βρισκόταν το πανό των αυτόνομων/ελευθεριακών σχημάτων ΑΠΘ/ΔΙΠΑΕ, ενώ στην ουρά της πορείας βρέθηκε ο Πολιτικός Χώρος “Ηλέκτρα Αποστόλου” από την Αθήνα και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Στην ίδια πορεία βρέθηκαν πρωτοβουλίες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και ενάντια στις ΑΠΕ, το πανό της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ, ομάδες μαθητών, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ προπορευόταν τα πανό και τα μπλοκ των πρωτοβάθμιων/εργατικών σωματείων.

ΔΕΘ

ΔΕΘ

ΔΕΘ

ΔΕΘ

ΔΕΘ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτός από την ασφυκτική πίεση των δυνάμεων των ΜΑΤ, που βρίσκονταν πέριξ της πορείας καθ’ όλη την διάρκειά της και τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς επάνω από τα κεφάλια μας, είχαν στήσει και ένα “τείχος” από κλούβες γύρω από την ΔΕΘ, ώστε να εξασφαλίσουν ότι το “πόπολο” των από-τα-κάτω δεν θα ενοχλήσει με την θορυβώδη παρουσία του τους εκλεκτούς “ευγενείς”, τους “πατρίκιους” της πολιτικής ελίτ και της αστικής τάξης που βρίσκονταν στο εσωτερικό της Έκθεσης, για να ακούσουν τον Μητσοτάκη. Να ξέρουν πάντως όλοι αυτοί, τα αφεντικά, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και οι πραιτοριανοί τους, πως όταν η εργατική τάξη και οι καταπιεσμένοι συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και τα κοινά τους συμφέροντα, δεν υπάρχει κανένα τείχος, ανθρώπινο, μεταλλικό, τσιμεντένιο, που θα μπορέσει να τους σταματήσει από το να εκπληρώσουν τον ιστορικό τους ρόλο της καταστροφής του εκμεταλλευτικού συστήματος και του συμπλέγματος Κράτους-Κεφαλαίου.

ΔΕΘ

ΔΕΘ

ΔΕΘ

Ασφαλίτες με σακίδια γεμάτα με “ενοχοποιητικό υλικό” (credits: Chris Avramidis)

Η πορεία αυτή δεδομένα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία επιχειρείται να κυριαρχήσουν ο φόβος, ο κρατικός εκβιασμός και η καταστολή, η εξατομίκευση και η ιδιώτευση. Η χθεσινή σχετική μαζικότητα πρέπει να μας δώσει ελπίδες για την ανασύσταση του αγωνιστικού/επαναστατικού/ταξικού κινήματος, της αλληλεγγύης, στον δρόμο για την ταξική και κοινωνική απελευθέρωση. Ο Σεπτέμβριος είναι έτσι κι αλλιώς ένας μήνας που, εκτός από την “αφετηρία” της αγωνιστικής χρονιάς, αποτελεί και μια περίοδο γεμάτη με μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, όπως οι πορείες για τις δολοφονίες των Π. Φύσσα και Ζακ/Zackie Oh. Οι δρόμοι πρέπει να ξαναγεμίσουν με κινητοποιήσεις των από-τα-κάτω.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο, η μία την άλλη.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ