Μια σύντομη βιογραφία του Filipp Krat, αναρχικού κομμουνιστή και μαχνοβίτη

Ο Filipp Krat γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια στο Gulyai Polye το 1885 ή το 1886. Έγινε αναρχικός κομμουνιστής το 1907 και ήταν o ”στυλοβάτης” της τοπικής αναρχικής κομμουνιστικής ομάδας. Εργαζόταν σε τοπικά εργοστάσια. Εμφανίζεται στη γνωστή φωτογραφία της ομάδας, όπου στέκεται στη δεύτερη σειρά στα αριστερά. Είναι ένας από εκείνους τους πεσόντες μαχητές στους οποίους ο Nestor Makhno αφιέρωσε το βιβλίο του, «Η Ρωσική Επανάσταση στην Ουκρανία».

Όταν ο Makhno φυλακίστηκε και άλλοι αγωνιστές της ομάδας κρεμάστηκαν, ο Krat και άλλοι αναρχικοί κομμουνιστές κράτησαν την ομάδα μέχρι το 1917, όταν ένα νέο κύμα νεότερων αγωνιστών αύξησε το μέγεθος της ομάδας τους, στους ογδόντα. Διατέλεσε γραμματέας της ομάδας, και με τους Alexander Kalashnikov, Savva Makhno, Prokhor Korostelev και M. Shramko, ήταν ένας από τους αναρχικούς κομμουνιστές αγωνιστές που φυλακίστηκαν στο Alexandrovsk, μετά τη δολοφονική επίθεση στο Gulyai Polye, τον Απρίλιο του 1918, από εθνικιστές που συνεργάζονταν με τις γερμανικές δυνάμεις.

Ο Filipp Krat έχοντας απελευθερωθεί μετά την ανακωχή, συμμετείχε όπως ο Savva Makhno, στην οικονομική οργάνωση, ενώ άλλοι όπως ο Kalashnikov, ασχολήθηκαν με τις στρατιωτικές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, πήρε μέρος στην τοπική επιτροπή γης και ήταν ενεργός στον συνδικαλιστικό αγώνα.

Τον Νοέμβριο του 1918 εντάχθηκε στις δυνάμεις του Μαχνοβίτικου κινήματος και ήταν διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Zadneprovsky και στη συνέχεια του Επαναστατικού Αντάρτικου Στρατού.

Τον Μάιο του 1921, πολλοί πρώην Μαχνοβίτες παραδόθηκαν στους Μπολσεβίκους, και μερικοί από αυτούς, υπό την πίεση της Τσεκά, κάλεσαν τους εναπομείναντες Μαχνοβίτες αγωνιστές να παραδοθούν. Μεταξύ εκείνων που είχαν παραδοθεί στους Κόκκινους ήταν ο Alexei Chubenko, ο πρώην υπασπιστής του Makhno, και ο  Feodisiy Vinnik, πρώην ηγετικό μέλος στην υπηρεσία αντικατασκοπείας Kontrrazvedka, των Μαχνοβιτών. Σε αντάλλαγμα για να μην βασανιστούν και στη συνέχεια εκτελεστούν, ο Vinnik και ο Chubenko έκαναν συμφωνίες με τους Μπολσεβίκους. Ο Vinnik υποσχέθηκε να σχεδιάσει τη δολοφονία του Makhno, κάτι το οποίο δεν τον έσωσε μακροπρόθεσμα, καθότι εκτελέστηκε από την Τσεκά τον Φεβρουάριο του 1922. Ο Chubenko επέζησε μέχρι το 1930, έχοντας γράψει τα απομνημονεύματα του για την εποχή που ήταν με τους Μαχνοβίτες, υπό την εποπτεία της Τσεκά.

Το σώμα του Filipp Krat βρέθηκε κοντά στο Gulyai Polye, στις 28 Απριλίου του 1921, μαζί με το σώμα ενός άλλου αναρχικού και Μαχνοβίτη  -του Tikhenko- ο οποίος ήταν από το ίδιο χωριό. Ο ίδιος το φθινόπωρο του 1918, πολέμησε στην πρώτη γραμμή κοντά στα χωριά Pologi και Tsarekonstantinovka, και αργότερα είχε διατελέσει επικεφαλής του τμήματος ανεφοδιασμού στα κεντρικά γραφεία της 3ης Ταξιαρχίας Zadneprovsky και στη συνέχεια με τις δυνάμεις των Μαχνοβιτών.

Σύμφωνα με τον Anatoly Dubovik, ο Krat και ο Tikhenko «εντοπίστηκαν και εκτελέστηκαν με δική τους απόφαση, από μια ομάδα αμνηστευμένων, πιθανώς με επικεφαλής τον Chubenko».

Πηγή: Libcom.org


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ