Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας

από | 29 Σεπ, 2021

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας (Σταυρούπολη, 18:30)

Αντιφασιστική συγκέντρωση καλούν σήμερα, στις 18:30, στην Πλατεία Ρόδων (Τερψιθέας) στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, οργανώσεις και συλλογικότητες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά και φοιτητές.

Αφορμή για την συγκέντρωση είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Συνοπτικά, το πρωί της 28/9 φοιτητικοί σύλλογοι και αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το ΕΠΑΛ, με αφορμή ξυλοδαρμό συμφοιτητή τους από νεοναζί μαθητές (;) κατά την διάρκεια μοιράσματος κειμένων σχετικά με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αλλά και την δολοφονία Φύσσα, λίγες ημέρες πριν . Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, νεοναζί που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο (άγνωστο πόσοι ήταν εξωσχολικοί και πόσοι μαθητές) πραγματοποίησαν έφοδο με μαχαίρια, πυρσούς και κροτίδες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών φοιτητών.

Σήμερα το πρωί το σκηνικό επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη ένταση, καθώς φοιτητές και πάλι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αντιφασιστική συγκέντρωση, με τους νεοναζί αυτή την φορά να είναι ακόμη καλύτερα εξοπλισμένοι, με βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία ουσιαστικά κινήθηκε ενάντια στους φοιτητές, ψεκάζοντάς τους με χημικά. Χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας είναι οι νεοναζιστικοί χαιρετισμοί από μεριάς των σκουπιδιών που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο, ακόμη και μπροστά στις κάμερες, διαλύοντας για τα καλά το παραμυθάκι που ήθελαν αν στήσουν τα ΜΜΕ (αλλά και οι ίδιοι οι φασίστες) σχετικά με διαμάχη ανάμεσα σε αριστερούς “αιώνιους” φοιτητές και μαθητές που “απλά υπερασπίζονταν το σχολείο τους.

Ακολουθούν τα καλέσματα των ομάδων για την σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας.


Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας (Σταυρούπολη, 18:30)

Καταγγέλλουμε την φασιστική επίθεση που δέχθηκαν μέλη ΦΣ την ίδια ώρα που μοίραζαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους έξω από σχολείο. Οι φασίστες μαζεύτηκαν για να ξυλοκοπήσουν τους φοιτητές, να επιτεθούν για μια ακόμα φορά στο οργανωμένο κίνημα και να σπείρουν το φόβο.

Οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν δείξει ότι δεν υποχωρούν και δεν τρομοκρατούνται από τέτοια θρασύδειλα χτυπήματα. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι βαθιά ριζωμένη στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ένα χρόνο μετά τη δίκη της ΧΑ, δε θα επιτρέψουμε στους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι στις γειτονιές, τα σχολεία και τις σχολές μας. Οι αντιλήψεις της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού και οι φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο πουθενά. Οκτώ χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δίνεται καθημερινά εκεί που οι φασίστες βγαίνουν από τα καβούκια τους και επιτίθενται ξανά στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας.

Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε! Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει Φασισμός. Σημαίνει μίσος για το διαφορετικό, ξενοφοβία, ρατσισμός, συντήρηση των πιο σκοταδιστικών απόψεων που έχει γεννήσει ανθρωπότητα. Σημαίνει επιθέσεις σε μετανάστες εργαζόμενους όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Σημαίνει όμως και ολόπλευρη στήριξη των αφεντικών στα σχέδια τους όπως άλλωστε έκαναν οι ναζιστές εγκληματίες της Χ.Α με την οργάνωση δουλεμπορικού γραφείου στη Ναυπιγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος για να βρίσκουν οι εφοπλιστές φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως έγινε και με την προσπάθεια καταστολής των δίκαιων απεργιακών κινητοποιήσεων για υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων στη COSCO, όπως κάνουν σε κάθε χώρο δουλειάς αφού είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» της εργοδοσίας.

Στέλνουμε μήνυμα ότι αυτοί και η εγκληματική τους ιδεολογία δεν θα βρουν χώρο στις σχολές μας, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους ψυχαγωγίας της νεολαίας!

Ξέρουμε ότι είναι η οργανωμένη μας δράση και αγώνας που φοβούνται, καλούμε λοιπόν τους φοιτητές και τους μαθητές ακόμη μια φορά σε κοινό αγώνα!

Όλοι στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Τετάρτη 29/9 στις 18.30 στην Πλατεία Τερψιθέας.


Οι ναζί δεν θα περάσουν! Αύριο Τετάρτη 29/9 στην πλ.Τερψιθέας στις 18:30 στην Θεσσαλονίκη δίνουμε απάντηση στην φασιστική επίθεση σε φοιτητές/τριες.
Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά


Οι δρόμοι ανήκουν στους ανθρώπους και οι φασίστες στις τρύπες τους.

Μαχητικός Αντιφασισμός σε κάθε γειτονιά.

ΑΥΡΙΟ – ΤΕΤΑΡΤΗ 29/09 – 18:30 | πλ. ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ.

ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ.

ΑΝ.ΟΜΑ.

τερψιθέας


Ούτε σε σχολεία ούτε σε σχολές έξω οι φασίστες από τις γειτονιές

Το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου μέλη φοιτητικών συλλόγων δέχτηκαν φασιστική επίθεση έξω από ΕΠΑΛ της δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή ακολούθησε έπειτα από την επίθεση ακροδεξιών μαθητών του ΕΠΑΛ σε φοιτητές που μοίραζαν υλικό ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που συμπεριλαμβάνεται στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά δύο πράγματα. Αφενός πως κανένα δικαστήριο και κανένας κρατικός φορέας δεν θα μπορούσε ουδέποτε να τσακίσει το τέρας του φασισμού, όπως και τις φασιστικές αντιλήψεις που μολύνουν την κοινωνία, καθώς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Η άνοδος του φασισμού είναι ένας από τους τρόπους υποστήριξης του καπιταλιστικού συστήματος σε περιόδους κρίσης του, καθώς και ένα ακόμα όπλο του ενάντια στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Αφετέρου αυτό που διαφαίνεται από τα περιστατικά αυτά είναι πως στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε γειτονιές που χτίστηκαν από πρόσφυγες, σε γειτονιές εργατικές και φτωχοποιημένες, βρίσκει χώρο να διεισδύσει μέχρι και στα σχολεία το φασιστικό δηλητήριο.

Εμείς ως αναρχικοί γνωρίζουμε πολύ καλά τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα φασιστικά μορφώματα, και γνωρίζουμε επίσης πως η μήτρα τους είναι το ίδιο το κράτος και η κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς και ότι η φασιστική βία εκτονώνεται πάνω στους αγωνιστές πότε με τη μορφή των γκλομπ των μπάτσων δολοφόνων, και πότε με τα μαχαίρια παρακρατικών συμμοριών. Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε ενάντια σε κράτος, φασίστες και αφεντικά. Με όπλα μας την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, την οργάνωση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές φτιάχνουμε τις αντιστάσεις και οικοδομούμε έναν νέο κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Για να στείλουμε μια για πάντα το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας όπου και ανήκουν.

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ

ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 18:30

Συλλογικότητα για την Κοινωνικό Αναρχισμό – Μαύρο και Κόκκινο

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό – Libertatia

μέλη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

τερψιθέας


[Θεσ/νίκη] Αντιφασιστική Συγκέντρωση | Πλ. Τερψιθέας, Σταυρούπολη | 29/9 18:30 |

Το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου φοιτητ(ρι)ες μέλη αριστερών οργανώσεων δέχτηκαν επίθεση ακροδεξιών μαθητών έξω από ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη ενώ πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση καλέστηκε έπειτα από προηγούμενη επίθεση ακροδεξιών.

Το τελευταίο καιρό γίνονται καταλήψεις σε σχολεία, στις οποίες βρίσκουν πάτημα φασιστικές γκρουπες και εθνικιστές, σε ρόλο παρακράτους, εμποδίζοντας ένα μαθητικό μαχητικό κίνημα ενάντια στον νομό 4777.

Ως αναρχικοί/ές φοιτητές/ριες παλεύουμε ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στηρίζοντας τον αγώνα των μαθητών/ριών. Οι φασίστες δεν έχουν θέση στα σχολεία, στις σχολές και στις γειτονιές μας. Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, οι νεοναζί είναι ακόμη εδώ και ανασυντάσσονται με τις πλάτες της κρατικής πολιτικής.

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


Αντιφασιστική Συγκέντρωση στη Σταυρούπολη

Τερψιθέας

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών (Θεσσαλονίκης)


[Σταυρούπολη – πλ. Ρόδων] Αντιφασιστική συγκέντρωση 29/9 18.30

“Ο λαός μας όρθιος θα σταθεί, στους αγώνες θα ατσαλωθεί,
θα τσακίσουμε το φασισμό, του συστήματος γιο και φρουρό.”

Το πρωί της Τρίτης 28/9 ομάδα ατόμων βγήκε από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και προπηλάκισε μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που είχαν συγκεντρωθεί για την πραγματοποίηση αντιφασιστικής διαμαρτυρίας.

Η αντιφασιστική διαμαρτυρία έγινε καθώς προ ολίγων ημερών, μέλη φοιτητικών συλλόγων μοίραζαν κείμενα στο εν λόγω ΕΠΑΛ σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής όταν δέχτηκαν επίθεση από άτομα του ακροδεξιού χώρου. Μάλιστα λίγες ώρες μετά τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών, το “μέτωπο νεολαίας” της χρυσής αυγής έδωσε τα “συγχαρητήρια στην μαθητική κοινότητα που απομάκρυνε τους αριστερούς συμμορίτες”, ενώ και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις που προσπαθούν να στήσουν νέους πυρήνες μέσα σε συνδέσμους και σχολεία έβγαλαν ανακοινώσεις και καλέσματα στήριξης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών της Θεσσαλονίκης, ακόμα και από το ίδιο το σχολείο έχει καταδικάσει την οργανωμένη παρέμβαση ακροδεξιών που θέλουν να στήσουν μέσα σε αυτό, έναν φασιστικό θύλακα (κάτι που είχε ξεκινήσει από το 2018 με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών).

Ο ίδιος ο χαρακτηρισμός “κομμούνια” και “αριστεροί συμμορίτες” παραπέμπει στους “κομμουνιστοσυμμορίτες” που λέγαν τα, ορκισμένα στο Χίτλερ, τάγματα ασφαλείας την περίοδο της κατοχής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως τα νεοναζιστικά σκουπίδια, εμμένουν στην φρασεολογία των ιδεολογικών τους προγόνων, αυτών, εν ολίγης, που γλείφαν οποιαδήποτε μπότα χρειαστεί αρκεί να είναι το μέρος του ισχυρού.

Η μάχη με τον φασισμό θα κρατήσει τόσο, όσο κρατήσει η μάχη με τον καπιταλισμό, και θα φουντώνει, όσο ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή κρίση και επιλέγει να σπείρει το ρατσισμό για να διαιρέσει την εργατική τάξη αλλά και να εκπαιδεύσει εφεδρικές ομάδες κρούσης που θα δρουν υπό τις εντολές και προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Όσο η εξαθλίωση που μας επιβάλει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με συλλογικούς όρους και ενδίδουμε στην εξατομίκευση των προβλημάτων μας, η ντροπή του φασισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας θα συνεχίσει να βρίσκει πατήματα και να δηλητηριάζει οτιδήποτε δεν του μοιάζει, οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε ελπιδοφόρο.

Είναι καιρός περισυλλογής και καιρός δράσης, είναι καιρός ενότητας αλλά και καιρός οργάνωσης, του καθένα και της καθεμίας μας.

Ξανά και ξανά, όπως τόσες φορές έχει πράξει η εργατική τάξη και οι λαοί του κόσμου στο παρελθόν θα ισοπεδώσουμε τον φασισμό όχι από φετίχ, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι οικοδόμησης ενός κόσμου στον οποίον δεν θα είμαστε, απλά, πρώτες ύλες και αναλώσιμα υλικά στην μηχανή παραγωγής κερδών για τους αστούς. Έναν κόσμο που δε θα μένουν τα παιδιά αμόρφωτα, που οι ζωές μας θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών. Έναν κόσμο που δε θα γερνάνε οι άνθρωποι στα 30 τους, γιατί είναι κολλημένοι στην ανεργία ή σε αδιέξοδες δουλειές, γιατί δεν βγαίνει το νοίκι και οι λογαριασμοί ή τα ιατρικά τους έξοδα. Έναν κόσμο χωρίς κέντρα κράτησης, χωρίς ρατσιστικά πογκρόμ από φασίστες και μπάτσους, έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου θα πνίγονται ή θα δολοφονούνται ξεριζωμένοι. Έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και ως τότε, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας αυτά τα χρόνια, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και κάτι παραπάνω, για να μη φοβούνται τα προσφυγάκια να πάνε σχολείο, για να μπορούν τα αγόρια να περπατάν χέρι-χέρι στην παραλία, για να μπορούν οι γυναίκες εργάτριες να στήνουν σωματεία και να απεργούν, οι φοιτητές να παλεύουν για την Δημόσια Παιδεία, για να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να αγωνιζόμαστε μαζί, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες, διατηρώντας ακέραια την μνήμη του λαού αυτής της πόλης.

Της πόλης της Φεντερασιόν, του Μπεναρόγια, των συμπλοκών με τους φασίστες της 3Ε, του Μάη του 36, της πόλης των τουρκομάγαζων, της πόλης των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, του Ολοκαυτώματος, της πόλης της αντίστασης που απελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ, της πόλης που αποπνέει και μας θυμίζει σε κάθε συνοικία τον πολυεθνικό χαρακτήρα της αλλά και τις εργατικές και λαϊκές μάχες που δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί.

Σε αυτήν, λοιπόν, την πόλη της προσφυγιάς, της κατοχής, των μαζικών εκτελέσεων από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες και των βασανιστηρίων των χουντικών της ΕΣΑ, ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον. Είναι ιστορικό χρέος της πολυεθνικής εργατικής τάξης, των νέων, του λαού, να μην αφεθεί ούτε σπιθαμή χώρου για την παρουσία οποιουδήποτε ακροδεξιού νεοναζί στους δρόμους και στις ζωές μας, αλλά και να τσακιστεί η ρατσιστική κρατική πολιτική που εφαρμόζεται στα σύνορα και στις πόλεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας, αλλά και προϋπόθεση της νίκης μας, η συνέχιση της παράδοσης των προγόνων μας:

Από τους τριεψιλίτες, τους ταγματασφαλίτες, τους χουντικούς μέχρι τους επενίτες, τους rangers και τους χρυσαυγίτες, όποιο χέρι απλώνεται πάνω στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου θα κόβεται.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΞΑΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΕΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.30
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΔΩΝ (ΤΕΡΨΙΘΕΑ) ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)


ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Τη Δευτέρα 28/9 ομάδα φασιστών με ορμητήριο το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης επιτίθεται σε μέλη αριστερών οργανώσεων που βρέθηκαν σε κινητοποίηση έξω από το συγκεκριμένο σχολείο. Οι φασίστες από κάθε τρύπα στην οποία κρύβονται έσπευσαν να πανηγυρίσουν την ένταξη στις τάξεις τους πιο νέων δίποδων. Αυτό που έχει σημασία από τη συμπλοκή στη Σταυρούπολη δεν είναι η καταγγελιολογία και η παγίδα της θυματοποίησης, αλλά το γεγονός ότι οι φασίστες βρίσκουν ζωτικό χώρο για να χύνουν το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο δηλητήριό τους μέσα σε ένα σχολείο, μέσα σε μία γειτονιά, μέσα σε ένα κομμάτι του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Οι εθνικές ιδέες, το μίσος για τους μετανάστες και η προσπάθεια ανθρώπων να ξεφύγουν από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα κατηγορώντας ανθρώπους φτωχότερους από εκείνους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον εκφασισμό μέρους της κοινωνίας και στην άνοδο της φασιστικής δράσης. Όπως είδαμε με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, αλλά και τον εθνικιστικό παροξυσμό που επικράτησε όταν χιλιάδες μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον και οι φασίστες οργάνωναν πογκρόμ εναντίον κατατρεγμένων ανθρώπων, λαμβάνοντας το ρόλο των χρυσών εφεδρειών του κράτους.

Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, για μία ελεύθερη κοινωνία χωρίς δούλους και αφέντες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, βρίσκεται στον αγώνα ενάντια σε κράτος, φασίστες και αφεντικά και πατριαρχία. Οφείλουμε να συναντηθούμε σε συνελεύσεις γειτονιάς, σε φοιτητικές συνελεύσεις, σε συνελεύσεις μαθητριών, στα σωματεία βάσης, να συνειδητοποιήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να αγωνιστούμε για καλύτερες ζωές, για την κοινωνική απελευθέρωση. Οι φασίστες διαχρονικά παρέχουν πλάτες και έχουν τις πλάτες του κράτους και των αφεντικών γιατί αποπροσανατολίζουν τον απογοητευμένο και απομονωμένο κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα, θυμίζοντάς του ένα ένδοξο παρελθόν που γράφτηκε από τους ισχυρούς για να εξυπηρετεί τους ισχυρούς και να έχει υποταγμένους τους πολλούς. Ο φόβος που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι φασίστες στους καταπιεσμένους σπάει στο δρόμο, με τη μαχητική παρουσία και την επαγρύπνηση της κοινωνικής βάσης, όπως έχει δείξει και η ιστορία του (ταξικού) αντιφασισμού . Το χρέος μας να αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό περνάει μέσα από τον αγώνα για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΝΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 18:30

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού ΑΠΘ


1 χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Δεν θα περάσουν οι φασιστικές προκλήσεις στην Σταυρούπολη !

Καταγγέλλουμε την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από φασιστοειδή τα μέλη Φοιτητικών Συλλόγων, έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. 8 φοιτητικοί σύλλογοι καλούσαν σήμερα σε αντιφασιστική κινητοποίηση έξω από το σχολείο μετά από παρόμοια επίθεση που είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη, την ώρα που φοιτητές μοίραζαν τις αποφάσεις των συλλόγων τους. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απέκρουσαν τη θρασύδειλη επίθεση οργανωμένης ομάδας φασιστών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης.

Είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης που στρώνουν το έδαφος ξανά στους φασίστες.
Με τη συνεχιζόμενη ρατσιστική εκστρατεία που εξαπολύει ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, με τις πλάτες της ΕΕ.
Με την τοποθέτηση του «μεταφασίστα» Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας για να προωθήσει τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να συνομιλήσει με τους ακροδεξιούς αρνητές των εμβολίων.
Οι φασίστες κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση και τη Κεραμέως που αποκλείει χιλιάδες από τα ΑΕΙ, επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς με την αξιολόγηση και βάζει την Αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ.

Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, δε θα αφήσουμε τους φασίστες να σπείρουν το δηλητήριο τους στην νεολαία της πόλης.
Δεν ξεχνάμε πως ένα χρόνο πριν, το μαθητικό κίνημα των καταλήψεων μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους της πόλης έδωσε το πιο ηχηρό μήνυμα ότι οι φασίστες ανήκουν στην φυλακή, στη μεγαλειώδη διαδήλωση χιλιάδων την ημέρα της καταδίκης των χρυσαυγιτών.
Με το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα μαζί με το εργατικό κίνημα που δίνει τις μάχες στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με την νεολαία στα πανεπιστήμια, έχουμε τη δύναμη να τους βάλουμε ξανά φρένο.

Να τσακίσουμε τη ρατσιστική εκστρατεία κατά των προσφύγων που στρώνει το δρόμο στους φασίστες.
Καμία αποφυλάκιση των δολοφόνων νεοναζί της ΧΑ. Να κλείσουν όλα τα γραφεία τους, να αποπεμφθούν οι δημοτικοί και περιφερειακοί τους σύμβουλοι και η Βουλή να αποζημιώσει τα θύματα των δολοφονικών τους επιθέσεων.
Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, άσυλο, στέγη, πρόσβαση στην δημόσια υγεία και ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία.

Καλούμε αύριο Τετάρτη 29/9/2021:
📌 σε αντιφασιστική κινητοποίηση, 8πμ στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
📌σε αντιφασιστική διαδήλωση, 18.30μμ στην Πλατεία Τερψιθέας, Σταυρούπολη
μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τα συνδικάτα και τους αντιρατσιστές και αντιφασίστες της πόλης.
📌 Εκδήλωση – Συζήτηση στην Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 6:30, Θεατράκι Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1)
Ομιλητές:
— Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ
— Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ
— Γιάννης Κούτρας, Μέλος στο ΔΣ της ΕΝΙΘ και του Σωματείου Ιπποκρατείου Θεσ/νίκης
— Mimi Mutoba, Προσφύγισσα από το Κονγκό
📌Και όλοι και όλες μαζί, στον επόμενο μεγάλο σταθμό ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, απαιτώντας σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες 9 Οκτωβρίου, Aθήνα, Ομόνοια 3μμ, Θεσσαλονίκη 12 μεσ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, Χανιά Πλ.Αγοράς 12μεσ, Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ, Βόλος, Άγιος Νικόλαος 12μεσ, Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ, Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ.

ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης


Η οργανωμένη επίθεση φασιστών με μαχαίρια, λοστούς, πέτρες, καπνογόνα κτλ σε αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Αντίθετα είναι μια ακόμα προειδοποίηση ότι όχι μόνο ο φασισμός δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής αλλά αντίθετα προσπαθεί να επανεμφανιστεί οργανωμένα και μαζικά. Στην Σταυρούπολη φασιστάκια των 18-19 χρόνων που ανήκουν στον Ιερό Λόχο, την ΣΑΡΙΣΑ κα επιτέθηκαν προσχεδιασμένα σε μέλη φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο σημείο όπου είχαν δεχθεί προπηλακισμούς 2 φορές σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Αιτία των προπηλακισμών ήταν το γεγονός ότι οι φοιτητές μοίραζαν υλικό στην μνήμη του Παύλου Φύσσα την πρώτη φορά και ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια την δεύτερη φορά.

Τώρα οι φασίστες δεν έμειναν στους προπηλακισμούς αλλά – σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών – έβγαλαν και μαχαίρια ενάντια στους φοιτητές.

Η Θεσσαλονίκη και ειδικά τα Δυτικά προάστια θεωρούνται από τους φασίστες προνομιακός τους χώρος. Έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις μεταξύ των οποίων και σε καταλήψεις ελευθεριακών χώρων μετά από συλλαλητήρια για την Μακεδονία.

Ο Ιερός Λόχος εδώ και λίγα χρόνια προσπαθεί να οργανώσει το Macedonian Pride μαζί με άλλες φασιστικές ομάδες από την Βόρεια Ελλάδα. Στο πρόσφατο Pride του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος επιτέθηκαν με πέτρες στους διαδηλωτές μπροστά στον Λευκό Πύργο. Συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των αντιεμβολιαστών στην φετινή ΔΕΘ όπου ένας εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο Κασιδιάρης μέσα από την φυλακή.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο των τραμπούκων σε μια ανακοίνωση του εθνικιστικού στεκιού ΣΑΡΙΣΑ που στεγάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μοιράστηκε έξω από σχολεία της περιοχής αναφέρει μεταξύ άλλων:
«πετυχαίνεις κνίτες και αναρχικούς και δεν αντέχεις την απλυσιά;
Σιχάθηκες τον καθηγητή που στάζει χολή για έθνος και φυλή;
Συγχαρητήρια! Είσαι και εσύ «μέλος εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ». Η σχέση των περισσότερων από αυτούς με την Χρυσή Αυγή, τους Έλληνες για την Πατρίδα κα είναι δεδομένη.

Η συγκέντρωση – απάντηση των φοιτητικών συλλόγων στην πλατεία Τερψιθέας να γίνει η αρχή ενός μαζικού ενωτικού αντιφασιστικού και λαϊκού κινήματος που να παρέμβει με διάρκεια και συνέπεια στην περιοχή ώστε να απομονωθούν οι φασίστες, καταρχήν από την τοπική κοινωνία.

Να μην αφήσουμε λαϊκές, υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές να γίνουν άβατα των φασιστών και ο Α.Παντελεήμονας της Θεσσαλονίκης!

Αυτή την φορά να μην αφήσουμε το μαχαίρι να βρει τον στόχο του!

Δεν είναι αθώοι
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά


Αντισταση ΕΑΑΚ στους Ηλ-Μηχ

Έκτακτη ανακοίνωση για την σημερινή αντιφασιστική κινητοποίηση στο 1ο & 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης!!!
Σήμερα το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές πραγματοποίησαν αντιφασιστική κινητοποίηση στην Σταυρούπολη με αφορμή την επίθεση φασιστικής γκρούπας σε φοιτητές που μοίραζαν τις αποφάσεις συλλόγων για την πορεία του Παύλου Φύσσα! Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης εξοπλισμένοι φασίστες επιτέθηκαν με χουλιγκανικό τρόπο κατα της κινητοποίησης.
Κινήσεις σαν αυτήν δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία πόσο μάλλον στα σχολεία! Η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα, συλλογικά και μαζικά!!!
Να βάλουμε στην τρύπα του το φίδι!!!
Ούτε στην Σταυρούπολη ούτε πουθενά
Τσακίστε τους φασίστεςκαθε γειτονιά!!!
Καλούμε αύριο σε αντιφασιστική κινητοποίηση στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στις 8:00!
Ακόμα καλούμε αύριο στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στην Σταυρούπολη σε αντιφασιστική κινητοποίηση!

Αντιρατσιστική πρωτοβουλία θεσσαλονίκης:
Η μάχη ενάντια στο φασισμό και τις ακροδεξιές συμμορίες είναι διαρκής και μας θέλει σε διαρκή επαγρύπνηση.

Σήμερα το πρωί, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούσαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω απ’ το 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ως απάντηση σε φασιστική επίθεση που δέχτηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων που μοίραζαν κείμενα πριν λίγες μέρες στο ίδιο σχολείο.

Η συγκέντρωση δέχτηκε βίαια επίθεση, από φασιστικό τάγμα εφόδου που βγήκε από το σχολείο και φορώντας κουκούλες, με πέτρες, μαχαίρια, καδρονια, φωτοβολίδες εφόρμησε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες χτυπώντας και τραυματίζοντας κάποιους εξ αυτών. Μάλιστα κάποιοι διακομίστηκαν ελαφρά τραυματίες στο νοσοκομείο.

Αργότερα μες στη μέρα η ΧΑ με ανακοίνωσή της κάλυψε την επίθεση, θυμίζοντας πως ναι μεν η περσινή καταδίκη της ηγεσίας της ήταν μια μεγάλη νίκη, αλλά ο αποκεφαλισμός της νεοναζιστικής οργάνωσης θα είναι μόνο πρόσκαιρος, αν δεν έχουμε το νου μας, αν δεν είμαστε εκεί που ο φασισμός ψάχνει τρόπο και τόπο να ξαναδυναμώσει.

Η απάντηση στην επίθεση ενάντια στους φοιτητικούς συλλόγους θα δοθεί στο δρόμο. Συγκέντρωση την Τετάρτη στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας (στη Σταυρούπολη).


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...