Κάτω τα χέρια από τα νερά | Συγκέντρωση στις Σταγιάτες Πηλίου

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, οι κάτοικοι στις Σταγιάτες Πηλίου βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κομπραδόρικες πολιτικές της μαφιόζικης δημοτικής αρχής, η οποία με περίσσιο θράσος έχει προβεί σε κινήσεις υλοποίησης του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των νερών του χωριού. Συγκεκριμένα, τη μεγάλη Παρασκευή του 2020 -εν καιρώ πανδημίας- η ΔΕΥΑΜΒ, υπό την σκέπη της δημοτικής αρχής, διέκοψε την υδροδότηση ενός μεγάλου κομματιού του χωριού, από την πηγή της Κρύας Βρύσης, συνδέοντας τα σπίτια με ένα αμφίβολης ποιότητας δίκτυο νερού, το οποίο διατηρεί σκουριασμένες σωληνώσεις.

Οι πρώτες απόπειρες υπαγωγής της πηγής κάτω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, ξεκίνησαν το 2009 από τον τότε δήμαρχο Πορταριάς. Ο ίδιος είχε ζητήσει από το τριμελές συμβούλιο του χωριού να αποφανθεί θετικά στην πρότασή του για εκμετάλλευση της Κρύας Βρύσης από επίδοξο βιομήχανο της περιοχής, με το συμβούλιο να αποκρίνεται αρνητικά και τις τρεις φορές. Το φιλόδοξο όμως ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο είναι άμεσα συναρτώμενο με τις τοπικές θεσμικές αρχές, δεν το έβαλε κάτω και επανεμφανίστηκε δριμύτερο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επιδιδόμενο σε κινήσεις ιδιωτικοποίησης.

Οι κάτοικοι στις Σταγιάτες Πηλίου, όντας διαμετρικά αντίθετοι με τις επιδιώξεις των τοπικών αρχόντων και τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών, οδηγήθηκαν σε δραστικές μορφές αντίστασης. Συγκροτώντας τοπικές πρωτοβουλίες αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και μέσα από την διεξαγωγή τοπικών κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να δώσουν δημόσια και κοινωνική έκταση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει και να στείλουν ηχηρές αγωνιστικές απαντήσεις οργανωμένες στη βάση, μακριά από τα κελεύσματα επίδοξων πολιτικών προϊσταμένων.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού και όλων των υπόλοιπων φυσικών και ορυκτών πόρων αποτελεί πάγια τακτική του καπιταλισμού, για τον οποίο οι αδιάκοπες επενδύσεις και ο μετασχηματισμός ολόκληρου του φυσικού κόσμου σε εμπόρευμα, είναι προϋπόθεση ύπαρξης για τον ίδιο. Πέρα όμως από τις γενικότερες τάσεις του κεφαλαίου, είναι μείζονος σημασίας το να γίνει μια ενδοσκόπηση στις τραγικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον ίδιο το φυσικό κόσμο. Παραδείγματα τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα καταδεικνύουν ότι όταν τα δίκτυα υδροδότησης περνούν στα χέρια των ιδιωτών, η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίζεται κατακόρυφα, παρουσιάζεται αυξητική τάση στα τιμολόγια και τα δίκτυα παραδίδονται στη μοίρα τους χωρίς ίχνος φροντίδας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης του Βόλου, όπου οι κάτοικοι αγοράζουν σε μόνιμη βάση εμφιαλωμένο νερό, δίνοντας γύρω στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Με ένα δίκτυο ύδρευσης διαλυμένο, του οποίου οι απώλειες νερού μπορούν να αγγίξουν και το 60%, με αρκετές από τις σωληνώσεις που το αποτελούν να είναι κατασκευασμένες από τον καρκινογόνο αμίαντο, με ένα μεγάλο ποσοστό του πόσιμου νερού να κατασπαταλάται από τις τοπικές βιομηχανίες και την ποιότητα του να είναι τραγικά υποβαθμισμένη λόγω της ανάμειξης του με νερό κακής ποιότητας από γεωτρήσεις, σχηματίζεται μια ζοφερή πραγματικότητα σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής, τις βασικές ανάγκες και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, των οποίων η ζωή είναι άμεσα συνυφασμένη με το βασικό αυτό αγαθό.

Το χωριό των Σταγιατών πραγματοποιώντας εδώ και χρόνια τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, ανά τακτά διαστήματα, με οριζόντια μορφή λήψης αποφάσεων, πραγματοποιώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ) και έχοντας θέσει υπό τον έλεγχο του πολλές βασικές καθημερινές κοινωνικές λειτουργίες, όπως διανοίξεις μονοπατιών, κατασκευή και συντήρηση ξύλινων γεφυριών και τον καθαρισμό αυλακιών άρδευσης και υδρομάστευσης της Κρύας Βρύσης, αποτελεί ένα παράδειγμα αγωνιστικής κοινότητας για όλο τον κόσμο.

Έχοντας θέσει πολύ ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, έχοντας σταθεί στο πλευρό κάθε περιβαλλοντικού και τοπικού αγώνα, που δίνεται τα τελευταία χρόνια, προτάσσοντας την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό κόσμο και διατηρώντας ένα συλλογικό συνεργατικό πνεύμα απέναντι στα κοινά προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του χωριού, ο αγώνας τους αξίζει ανεπιστρεπτί τη στήριξη όλων μας.

Το Σάββατο 9/10 στις 12:00, θα διεξαχθεί συγκέντρωση στην πλατεία των Σταγιατών, για την υπεράσπιση της Κρύας Βρύσης.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ