Σαν σήμερα θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος της αναρχικής εφημερίδας Solidaridad Obrera

Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου του 1907, θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος της αναρχικής εφημερίδας Solidaridad Obrera, των εργατικών Συλλόγων της Βαρκελώνης. Ο στόχος των Συλλόγων ήταν η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των εργατών και η μείωση του ωραρίου εργασίας, με τελικό στόχο την χειραφέτηση της εργατικής τάξης από το καπιταλιστικό σύστημα.

Η έκδοση της ήταν εβδομαδιαία και αποτελούταν από τέσσερεις σελίδες. Είχε για υπότιτλο «όργανο των εργατικών Συλλόγων» και κόστιζε 5 σεντίμος το αντίτυπο. Εκτός από αμιγώς ενημερωτικά άρθρα, μπορούσε να βρει κανείς και άρθρα που σχετίζονται με ζητήματα τακτικής και οργάνωσης. Η εν λόγω νέα εφημερίδα σύντομα έγινε ευρέως γνωστή απλά ως «Soli». Όταν οι Σύλλογοι των εργατών  συναντήθηκαν για να συγκροτήσουν την αναρχοσυνδικαλιστική Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας (CNT), η Soli έγινε το πιο γνωστό όργανο της.

Σε πολλές ιστορικές φάσεις η έκδοση της απαγορεύτηκε ή τα γραφεία της έκλεισαν, όπως στη δικτατορία του Ριβέρα τη δεκαετία του 1920, την περίοδο της Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1930, στην διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου από το Κομμουνιστικό Κόμμα και από τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο αργότερα. Ωστόσο, αποτέλεσε την εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, η οποία εκδίδεται μέχρι και σήμερα, αλλά με πολύ μικρότερη κυκλοφορία.

Πηγή: Historia de la Clase Trabajadora


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ