Δολοφονία 18χρονου από την αστυνομία κι απαντήσεις στον δρόμο

Δολοφονία 18χρονου από την αστυνομία κι απαντήσεις στον δρόμο

από | 24 Οκτ, 2021

Δολοφονία 18χρονου από την αστυνομία κι απαντήσεις στον δρόμο. Όλα ξεκίνησαν στις 23:45 της Παρασκευής 22-10. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. στη λεωφόρο Θηβών στου Ρέντη ξεκίνησαν καταδίωξη ενός αυτοκινήτου για το οποίο είχαν υποψίες πως ήταν κλεμμένο. Η καταδίωξη τελείωσε στο Πέραμα όπου το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από διερχόμενο λεωφορείο κι αμέσως μετά οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. άνοιξαν πυρ. Το αποτέλεσμα των 38 πυροβολισμών από συνολικά 7 αστυνομικούς ήταν να δολοφονήσουν τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη που ήταν πατέρας 2 παιδιών και περίμενε τρίτο, να τραυματίσουν σοβαρά έναν 16χρονο ενώ ένας 15χρονος κατάφερε να διαφύγει. Οι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου ήταν άοπλοι. Η αρχική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως το αυτοκίνητο μετά την ακινητοποίησή του από το λεωφορείο έκανε όπισθεν χτυπώντας 5 μηχανές και τραυματίζοντας 7 αστυνομικούς κι εκείνο ήταν το σημείο όπου ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

Υπερβάλλων ζήλος και ασυνεννοησία

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, το κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. είχε δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη καθώς αυτή γινόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Η αρχική ομάδα που ξεκίνησε την καταδίωξη πειθάρχησε στην εντολή. Ωστόσο άντρες της ΔΙ.ΑΣ. από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι συνέχισαν κι ενημέρωσαν στις 00:10 για τους πυροβολισμούς. Σε βίντεο που δημοσίευση η εφημερίδα Καθημερινή ακούγεται ο καταιγισμός πυρών μέσα σε κατοικημένη περιοχή εναντίον άοπλων.

Σε δεύτερο βίντεο, επίσης από την Καθημερινή οι αστυνομικοί που μόλις έχουν δολοφονήσει τον 18χρονο ακούγονται πεντακάθαρα να μεταφέρουν στο κέντρο πως δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός.

Όπως διαρρέεται στα καθεστωτικά ΜΜΕ υπάρχει τεράστιος εκνευρισμός τόσο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην πολιτική ηγεσία για την εξέλιξη του περιστατικού. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το ότι το περιστατικό είναι τόσο ακραίο που δε μπορεί να μαζευτεί πλήρως οδήγησε τον υπουργό δημόσιας τάξης Π. Θεοδωρικάκο να διατάξει πειθαρχικό έλεγχο και πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της ΕΛ.ΑΣ. και τον εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στους 7 αστυνομικούς που πυροβόλησαν

Πάγιες τακτικές αστυνομικής συγκάλυψης

Τα παραπάνω όμως δεν εμπόδισαν να ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή η κλασική και πάγια επιχείρηση συγκάλυψης των εγκληματικών ενεργειών της αστυνομίας από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά από τον συρφετό των καθεστωτικών ΜΜΕ. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έντεχνα αναφέρει 7 τραυματισμούς αστυνομικών (που όπως βλέπουμε από το βίντεο ποτέ δεν υπήρξαν), όλως τυχαίως προφανώς των 7 αστυνομικών που πυροβόλησαν. Με παρόμοιες τακτικές παραπλάνησης αποσιωπάται το γεγονός ότι από την κίνηση με όπισθεν ακινητοποιημένου αυτοκινήτου είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή απειλή όχι για τη ζωή αλλά ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων αστυνομικών. Επίσης αποσιωπάται το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες ήταν άοπλοι.

Τη σκυτάλη πήραν από την ΕΛ.ΑΣ. τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Οι αστυνομικοί συντάκτες έκαναν τη δουλειά την οποία είναι συνηθισμένοι να κάνουν: αναπαρήγαγαν άκριτα και χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα την ανακοίνωση της αστυνομίας. Στη συνέχεια υπερτονίστηκε το γεγονός ότι ο νεκρός, ο τραυματίας κι ο 15χρονος που διέφυγε είναι Ρομά, επιχειρώντας να διεγείρουν τα αθλιότερα αντιτσιγγανικά συναισθήματα της μάζας. Φυσικά μόνιμη επωδός κάθε ρεπορτάζ μέχρι τώρα είναι πως ο δολοφονημένος 18χρονος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για κλοπή.

Στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Α. Γεωργιάδης υπερασπίστηκαν από την πρώτη στιγμή τις ενέργειες των αστυνομικών την ίδια στιγμή που ο μηχανισμός προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκύλευε τον νεκρό διακηρύσσοντας πως έτσι πρέπει να λειτουργεί η αστυνομία, καλώντας ουσιαστικά σε περισσότερο αίμα Ρομά, μικροπαραβατών και γενικά όποιου έχει την ατυχία να μην αρέσει η φάτσα του στην αστυνομία. Το επιστέγασμα της χιλιοπαιγμένης κρατικής παράστασης είναι η ανάληψη της υπεράσπισης των 7 δολοφόνων αστυνομικών από τον Α. Κούγια.

“Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει”

Αυτή η φράση του φασίστα συνδικαλιστή της αστυνομίας Μπαλάσκα συνοψίζει πολύ ρεαλιστικά την κατάσταση. Αυτή είναι η πρακτική της αστυνομίας. Ειδικά με την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού δημόσιας τάξης από τον Θεοδωρικάκο έχουν πληθύνει τα περιστατικά πυροβολισμών από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδιώξεων κι όχι μόνο. Φαίνεται ότι επιχειρείται μια μετατόπιση της δράσης της αστυνομίας προς τα πρότυπα των ΗΠΑ, εκεί δηλαδή όπου οι μπάτσοι πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτάνε. Μια τακτική που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες δολοφονίες κάθε χρόνο, κυρίως μαύρων και μειονοτήτων αλλά και το ξέσπασμα ενός μεγάλου κινήματος που απαιτεί τον τερματισμό της αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας και τη ριζική μείωση των κονδυλίων προς την αστυνομία.

Είναι τουλάχιστον αφελές, αν όχι υποκριτικό, να εκφέρεται από τμήματα της ρεφορμιστικής αριστεράς κυρίως στον δημόσιο λόγο η άποψη ότι οι αστυνομικοί είναι ανεκπαίδευτοι. Όχι, δεν είναι είναι ανεκπαίδευτοι οι αστυνομικοί. Αντίθετα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να κάνουν αυτό που κάνουν: να κακοποιούν, να ξυλοκοπούν, να βασανίζουν, να δολοφονούν και τελικά να συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους εις βάρος της κοινωνίας, συνεχίζοντας να επικυρώνουν τη βαρβαρότητα της κρατικής κυριαρχίας.

Τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για την αστυνομία όλο κι αυξάνεται, που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε να ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για αγορές πάσης φύσης αστυνομικών οχημάτων κι εξοπλισμού ενώ το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, που προσλαμβάνονται χιλιάδες νέοι αστυνομικοί, το μοναδικό αίτημα που μπορεί να υπάρξει δεν είναι κάποια περαιτέρω εκπαίδευση των μπάτσων. Είναι μόνο ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της αστυνομίας κι η πλήρης κοινωνική απονομιμοποίησή της. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Όσο δε βρίσκονται αποτελεσματικές διέξοδοι στην καπιταλιστική κρίση τόσο θα εντείνεται η αστυνομική βία κι αυθαιρεσία. Η μοναδική λύση για τον περιορισμό τους είναι η δράση του κινήματος.

Οι μέχρι τώρα κινηματικές απαντήσεις

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του 18χρονου, ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκε για να μην περάσει άλλη μια κρατική δολοφονία χωρίς να υπάρξει κοινωνική αντίδραση. Το απόγευμα του Σαββάτου 23-10 καλέστηκε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων που μετατράπηκε σε πορεία από περίπου 500 άτομα.

Στη Θεσσαλονίκης επίσης υπήρξε κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα στις 23:00. Πάνω από 400 άτομα ανταποκρίθηκαν. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κράτους και της αστυνομίας κατέβηκαν σε πορεία που ξεκίνησε από τη Ναυαρίνου κι έστριψε στην Αλ. Σβώλου. Στο ύψος της Παλαιών Πατρών Γερμανού κυνηγήθηκαν ασφαλιτες κι άρχισαν άγριες συγκρούσεις με τις μονάδες καταστολής. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε όλο το μήκος της Σβώλου μέχρι την Αγ. Σοφία και στα στενά μέχρι την Εγνατία. Στην Εγνατία έγινε κυκλωτική κίνηση από διμοιρίες ΜΑΤ και αστυνομικές μηχανές οι οποίες επιτέθηκαν στην πορεία και την έσπασαν σε δύο κομμάτια. Συνελήφθησαν 4 άτομα τα οποία πέρασαν από εισαγγελέα το πρωί της Κυριακής 24-10 και τους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας καθώς αρνήθηκαν τη δακτυλοσκόπηση.

Ανακοινώσεις για τη δολοφονία του 18χρονου έχουν αρχίσει να εκδίδουν αριστερές οργανώσεις και κόμματα. Καλέσματα για συνελεύσεις και συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομική βία υπάρχουν μέχρι στιγμής σε Πέραμα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ξάνθη και Ιωάννινα. Στην παρακάτω δημοσίευση που ανανεώνεται συνεχώς υπάρχουν συγκεντρωτικά τα καλέσματα.

Καλέσματα σε έκτακτες συνελεύσεις και παρεμβάσεις με αφορμή την κρατική δολοφονία στο Πέραμα

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού Το Alerta.gr συνεχίζει την παραγωγή σειρών και επεισοδίων podcast υπό τον γενικότερο τίτλο a-pod. Μετά το πρώτο επεισόδιο γύρω από τον Εσπεσιφισμό (δείτε ΕΔΩ),στο δεύτερο επεισόδιο του podcast EmVolya, ο...

Φωτο-οδοιπορικό από τη 17η Νοέμβρη 1973

Φωτο-οδοιπορικό από τη 17η Νοέμβρη 1973 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας, η ημέρα αυτή παραμένει επίκαιρη και ζωντανεύει ξανά μέσα από το φιλμ του φωτογράφου Σπύρου Τρουπάκη. Σε μια περίοδο που...

50 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη ζει [VIDEO & φωτορεπορτάζ]

50 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη ζει [VIDEO & φωτορεπορτάζ] Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ήταν η κορυφαία πράξη αντίστασης στη Χούντα των συνταγματαρχών που διέλυσε τα σχέδια της για ένα μακρόχρονο ημιστρατιωτικό καθεστώς μέσα από τη...