Πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε μια εντελώς άστοχη και πολύ άτυχη δήλωση συγκρίνοντας την πανδημία με μια ένοπλη σύρραξη. Έστω, λοιπόν, ότι έτσι έχουν τα πράγματα, ας πούμε ότι είσαι στρατιώτης και ξεσπάει πόλεμος. Είσαι αναγκασμένος να συμμετάσχεις σε έναν πόλεμο τον οποίο δε δημιούργησες και ούτε προσδοκούσες. Ο εχθρός απρόβλεπτος και επικίνδυνος, παρόλα αυτά δεν έχεις στη διάθεσή σου τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως την ειδική στολή, το κράνος και το όπλο, αλλά ούτε και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος αριθμός στρατιωτών. Ποιες θα ήταν οι σκέψεις σου; Ότι αυτό είναι σκέτη αυτοκτονία. Ότι σε αναγκάζουν να εκθέσεις τον εαυτό σου σε υψηλότατο κίνδυνο χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Ας πούμε ότι κάνεις έκκληση στον αρμόδιο υπουργό να μεριμνήσει, ώστε να αποκτήσεις ό,τι χρειάζεσαι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση και η απάντηση που παίρνεις είναι ότι “δεν σπαταλάμε δημόσιο χρήμα” και “δε δεχόμαστε αιτήματα από ανώνυμους στρατιώτες”. Αλήθεια τι θα σκεφτόσουν; Ότι η ζωή σου στην πραγματικότητα δεν έχει καμία αξία στα μάτια της εξουσίας. Ότι για αυτούς είσαι αναλώσιμος.

Το παράδειγμα αυτό δεν απέχει πολύ από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ελάχιστο προσωπικό και ακόμα πιο ελάχιστος ο υγειονομικός εξοπλισμός. Γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ιό υψηλής μεταδοτικότητας, δίχως να έχουν καν τα βασικά, ώστε να προφυλάξουν τον εαυτό τους από την μετάδοση. Μάλιστα, εάν υπάρξει κρούσμα στο υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ πιθανό να μην μπει καν σε καραντίνα και να συνεχίσει την δουλειά, εφόσον δεν υπάρχουν οι εφεδρείες για να αντικαταστήσουν το άτομο που νοσεί.

Από τα τέλη Φλεβάρη έχει γίνει γνωστό στους διαχειριστές της κρίσης ότι υπάρχει ανάγκη για 3000 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, την στελέχωση 30000 οργανικών θέσεων σε νοσοκομεία και την αγορά του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι παρουσίαζαν μια πλαστή εικόνα στην κοινωνία λέγοντας πως είμαστε θωρακισμένοι, τίποτα από τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, αυτό που έκανε η κυβέρνηση, αρκετά αργότερα, ήταν να παραχωρήσει 75 παραπάνω κλίνες ΜΕΘ, να ενοικιάσει ιδιωτικές κλίνες στο διπλάσιο κόστος και να δεχτεί δωρεές υγειονομικού εξοπλισμού (τις οποίες ακόμα περιμένουν στα νοσοκομεία) λέγοντας πως έτσι δε σπαταλούν δημόσιο χρήμα. Δηλαδή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η εξασφάλιση των προστατευτικών μέσων στους γιατρούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με έναν ιό υψηλής μεταδοτικότητας είναι σπατάλη. Ενώ ισχυρίζεται πως θα προσλάβει 4000 γιατρούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι να καλεί εθελοντές και να μετακινεί προσωπικό από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των κέντρων υγείας. Αντί η κυβέρνηση να μεριμνήσει έτσι, ώστε να διατεθούν δωρεάν τεστ για όλους και η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αυτό που κάνει είναι να αποφασίζει κατασταλτικού τύπου μέτρα περιορισμού ρίχνοντας το βάρος στην αστυνόμευση παρά στην πρόληψη και τη νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη είμαστε σε πόλεμο. Σε ποιον πόλεμο όμως στέλνεις τους στρατιώτες σου στη μάχη “γυμνούς”; Σε αυτήν την περίπτωση δύο πιθανότητες υπάρχουν: Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι λοιποί εργαζόμενοι των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση όλοι μας είμαστε αναλώσιμοι στα μάτια της εξουσίας και η ζωή μας δεν αξίζει την σπατάλη δημοσίου χρήματος ή ο Μητσοτάκης είναι ένας πάρα πολύ κακός και επικίνδυνος στρατηγός.

Απαιτούμε, λοιπόν, να γίνουν δεκτά τα δικαια αιτήματα των εργαζομένων των νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Στηρίζουμε το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων για πανελλαδική κινητοποίηση στις 7 Απριλίου. Τασσόμαστε στο πλευρό εκείνων που παλεύουν με τα λίγα είτε αυτοί είναι νοσηλευτές είτε νοσηλευόμενοι. Γιατί το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 2500 ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Αναρχική Ομοσπονδία – Περιφέρεια Αθήνας