Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εξαπολύουν μποϊκοτάζ στα ισραηλινά στρατοδικεία

από | 4 Ιαν, 2022

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διοικητικοί κρατούμενοι ανακοινώνουν μποϊκοτάζ καθώς οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργεία πείνας αντιμετωπίζουν «επικείμενο» θάνατο.

Ramallah, κατεχόμενη Δυτική Όχθη- Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία έχουν ξεκινήσει μποϊκοτάζ στα στρατιωτικά δικαστήρια του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς ομάδες κρατουμένων προειδοποιούν ότι ένας κρατούμενος σε απεργία πείνας αντιμετωπίζει «άμεσο κίνδυνο θανάτου».

Σε ένα κλιμακωτό βήμα που συμφωνήθηκε από τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα, οι 500 λεγόμενοι διοικητικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν το νέο έτος αρνούμενοι να παρουσιαστούν στις δικαστικές τους συνεδριάσεις. Το μποϊκοτάζ περιλαμβάνει τις αρχικές ακροάσεις για την επικύρωση του διατάγματος διοικητικής κράτησης, καθώς και ακροάσεις έφεσης και μεταγενέστερες συνεδριάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κάτω από το γενικό σύνθημα, «Η απόφασή μας είναι η ελευθερία… όχι στη διοικητική κράτηση», οι διοικητικοί κρατούμενοι ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, οτι η κίνησή τους έρχεται ως συνέχεια των μακροχρόνιων παλαιστινιακών προσπαθειών «να τεθεί τέλος στην άδικη διοικητική κράτηση που ασκείται εναντίον του λαού μας από τις δυνάμεις κατοχής “.

Σημείωσαν επίσης ότι η χρήση της πολιτικής από το Ισραήλ έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

«Τα ισραηλινά στρατοδικεία είναι μια σημαντική πτυχή για την κατοχή στο σύστημα καταπίεσής του», είπαν οι κρατούμενοι, περιγράφοντας τα δικαστήρια ως ένα «βάρβαρο, ρατσιστικό εργαλείο που έχει καταναλώσει εκατοντάδες χρόνια από τις ζωές του λαού μας κάτω από τη σημαία της διοικητικής κράτησης , μέσω ονομαστικών και εικονικών δικαστηρίων – τα αποτελέσματα των οποίων προκαθορίζονται από τον στρατιωτικό διοικητή της περιοχής».

141 μέρες απεργία πείνας
Το μποϊκοτάζ έρχεται καθώς η υγεία του Hisham Abu Hawwash – την 141η ημέρα της απεργίας πείνας του την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική του κράτηση από τον Οκτώβριο του 2020 – συνεχίζει να επιδεινώνεται σοβαρά .

Ο 40χρονος είναι ο τελευταίος σε μια σειρά κρατουμένων που τους τελευταίους μήνες αρνήθηκαν φαγητό και νερό για να απαιτήσουν την ελευθερία τους. Πολλοί από αυτούς έφτασαν σε κρίσιμο στάδιο και νοσηλεύτηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως ότου οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να τους αφήσουν ελεύθερους σε καθορισμένη ημερομηνία.

«Αυτό που οδήγησε τους κρατούμενους σε αυτό το βήμα [μποϊκοτάζ] είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις ατομικές απεργίες πείνας – ιδιαίτερα του Abu Hawwash και το πείσμα της [ισραηλινής] υπηρεσίας πληροφοριών», είπε ο Sahar Francis, επικεφαλής των δικαιωμάτων των κρατουμένων Addameer που εδρεύει στη Ραμάλα.

«Ο άνδρας θα πεθάνει και το μόνο που έκαναν ήταν να παγώσουν το ένταλμα διοικητικής κράτησης χωρίς καμία εγγύηση για το πότε θα τελειώσει», συνέχισε.

Ο Abu Hawwash, πατέρας πέντε παιδιών από το χωριό Dura κοντά στη Χεβρώνα, αντιμετωπίζει «άμεσο κίνδυνο θανάτου λόγω ανεπάρκειας καλίου και αρρυθμίας», ανέφεραν την Κυριακή οι Physicians for Human Rights Israel (PHRI) . «Η χρήση της διοικητικής κράτησης και των νοσοκομείων ως κέντρων κράτησης πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε η ομάδα.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο Abu Hawwash βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με τον «κλινικό θάνατο», καθώς διαρκώς χάνει τις αισθήσεις του. Η Επιτροπή είπε ότι οι γιατροί στο ισραηλινό νοσοκομείο όπου κρατείται συζήτησαν την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου ή εγκεφαλικού, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι σοβαρές.


Η διοικητική κράτηση είναι μια ισραηλινή πολιτική που επιτρέπει την επ’ αόριστον κράτηση κρατουμένων χωρίς δίκη ή κατηγορία με βάση «απόρρητα στοιχεία» που δεν επιτρέπεται να δουν ούτε ο κρατούμενος ούτε ο δικηγόρος του. Τουλάχιστον τέσσερα παλαιστίνια παιδιά κρατούνται με τέτοιες εντολές.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν τη χρήση της πρακτικής από το Ισραήλ ως «συστηματική και αυθαίρετη» και ως μορφή συλλογικής τιμωρίας, σημειώνοντας ότι η εκτεταμένη χρήση της συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου «ιδιαίτερα σε σχέση με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δίκαιης δίκης».

«Η διοικητική κράτηση χρησιμοποιείται τακτικά ως ένα καταναγκαστικό και αντίποινα μέτρο που στοχεύει Παλαιστίνιους ακτιβιστές, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές, πρώην κρατούμενους και μέλη των οικογενειών τους».

Αύξηση της διοικητικής κράτησης
Τον Νοέμβριο, ο διοικητικός κρατούμενος Kayed Fasfous τερμάτισε την απεργία πείνας 131 ημερών μετά από συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές για την απελευθέρωσή του δύο εβδομάδες αργότερα. Αρκετοί άλλοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Miqdad al-Qawasmi και Alaa al-Araj, συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργίες πείνας τους αφού εξασφάλισαν ημερομηνία για την απελευθέρωσή τους.

Ο Φράνσις είπε ότι ενώ οι ατομικές απεργίες πείνας έχουν επιφέρει ατομικές λύσεις, «δεν έχουν αποτελέσματα σε συλλογικό επίπεδο – δεν επηρεάζουν την πολιτική ως πολιτική» – ωθώντας τους κρατούμενους να λάβουν τη συλλογική απόφαση μποϊκοτάζ.

Ομάδες για τα δικαιώματα παρατήρησαν μια δραματική αύξηση στη χρήση διοικητικής κράτησης από το Ισραήλ το 2021.

Οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν περισσότερα από 1.500 εντάλματα διοικητικής κράτησης πέρυσι, σύμφωνα με κοινή ετήσια έκθεση των ομάδων για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, σε σύγκριση με λίγο περισσότερες από 1.100 εντολές το 2020 .

Περίπου 200 εντολές εκδόθηκαν μόνο τον Μάιο, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων παλαιστινιακών διαδηλώσεων κατά των προσπαθειών βίας εκτόπισης κατοίκων της παλαιστινιακής γειτονιάς Sheikh Jarrah στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και του 11ήμερου βομβαρδισμού του Ισραήλ στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα στρατοδικεία είναι φάρσα. Οι αποφάσεις των στρατιωτικών δικαστηρίων –ιδιαίτερα με τη διοικητική κράτηση– είναι απλώς μια απόδοση των αποφάσεων των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε στο Al Jazeera η Amany Sarahneh, εκπρόσωπος της ομάδας παρακολούθησης της Κοινωνίας των Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPS).

«Στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που λαμβάνουν εντάλματα διοικητικής κράτησης, η εντολή διατηρείται και ανανεώνεται», συνέχισε.

Αναφερόμενη στο μποϊκοτάζ, η Sarahneh είπε ότι η άρνηση να παραστεί στις ακροάσεις είναι «αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης της κατοχής» και «θα είναι ταπεινωτική» για τα ισραηλινά δικαστήρια.

«Ως οργανώσεις, πιστεύουμε ότι αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κατάρριψη της ιδέας αναγνώρισης και νομιμοποίησης αυτών των δικαστηρίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένα παρόμοιο μποϊκοτάζ των στρατιωτικών δικαστηρίων το 1997 οδήγησε σε λιγότερους αριθμούς διοικητικών κρατουμένων.

Ο Φράνσις είπε ότι «πρέπει να υπάρξει συλλογική συμμόρφωση με την απόφαση», για να πετύχει ένα τέτοιο βήμα. «Οι κρατούμενοι πρέπει να είναι πολύ υπομονετικοί – ο αντίκτυπος δεν θα γίνει αισθητός σε μια ή δύο εβδομάδες».

Είπε ότι αναμένει από τα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια να «δελεάσουν τους κρατούμενους να παραστούν στις ακροάσεις τους, προσφέροντας χαμηλότερες περιόδους κράτησης – για να δείξουν ότι παρεμβαίνουν και λαμβάνουν θετικές αποφάσεις».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στη χρήση της πολιτικής γενικά. Κανείς δεν περιμένει ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τη χρήση αυτής της πολιτικής – αλλά πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν σαφή πρότυπα για τη χρήση της», συνέχισε ο Φρανσις.

Είπε ότι ο ρόλος των τοπικών και διεθνών οργανισμών θα είναι βασικός στη δημιουργία πίεσης στο Ισραήλ να περιορίσει τη χρήση της πρακτικής.

Το θέμα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων έχει γίνει ξανά αντικείμενο προσοχής από τότε που έξι κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή Gilboa του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο προτού συλληφθούν εκ νέου.

Η απόδραση γιορτάστηκε ευρέως ως νίκη από τους Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούν τους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές -που αριθμούν 4.550 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 170 παιδιά- ως πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής ή της αντίστασής τους σε αυτήν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές φυλακές έχουν γίνει μάρτυρες αυξημένων εντάσεων και πολιτικών συλλογικής τιμωρίας που επιβλήθηκαν εναντίον Παλαιστινίων κρατουμένων, ιδιαίτερα μελών του κόμματος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), στο οποίο ανήκουν πέντε από τους έξι κρατούμενους που απέδρασαν, και εναντίον κρατουμένων που συνδέονται με τη Χαμάς πιο πρόσφατα .

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές των ισραηλινών φυλακών πραγματοποίησαν έφοδο στα κελιά Παλαιστινίων κρατουμένων στη φυλακή Damon, ξυλοκοπώντας πολλές, αφού αρκετές αρνήθηκαν να βγουν έξω στον κρύο καιρό κατά τη διάρκεια έρευνας σε κελί, σύμφωνα με τον Addameer, ο οποίος κατήγγειλε την «απάνθρωπη μεταχείριση και τη συλλογική τιμωρία». στους κρατούμενους.

Λίγο αργότερα, ένας κρατούμενος που συνδέεται με τη Χαμάς στη φυλακή Nafha μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό σωφρονιστικό υπάλληλο στο πρόσωπο με ένα αυτοσχέδιο όπλο, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το περιστατικό ήταν «μια φυσική απάντηση στην κλιμάκωση» που αντιμετώπισαν οι γυναίκες κρατούμενες.

Στη συνέχεια, περίπου 80 κρατούμενοι στο τμήμα της Χαμάς της φυλακής Nafha δέθηκαν με χειροπέδες, αναγκάστηκαν να παραμείνουν έξω στο κρύο για ώρες και ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Ο κρατούμενος που πραγματοποίησε την επίθεση νοσηλεύτηκε, μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους, προτού επιστραφούν στα κελιά τους, ανέφεραν οι ομάδες.

Πολλοί έχουν τεθεί σε απομόνωση, ενώ σε άλλους κατασχέθηκαν τα υπάρχοντά τους, αντιμετώπισαν οικονομικά πρόστιμα και τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην καντίνα και οι οικογενειακές επισκέψεις.

πηγή:https://www.aljazeera.com/news/2022/1/4/palestinian-prisoners-launch-boycott-of-israeli-military-courts

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...