Έκκληση της Λαϊκής Πρωτοβουλίας Βόρειας και Ανατολικής Συρίας για την αφαίρεση του PKK από τις λίστες “τρομοκρατικών οργανώσεων”

Η Λαϊκή Πρωτοβουλία της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας απαίτησε την αφαίρεση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από τις λίστες “τρομοκρατικών οργανώσεων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διεθνή εκστρατεία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο.

Η δημιουργία του PKK έχει άμεση σχέση με την πολιτική των κρατών που είναι εχθρικά διακείμενα προς τον κουρδικό λαό. Η πολιτική της εξόντωσης και της άρνησης, οι επιθέσεις κατά του κουρδικού λαού και του Κουρδιστάν, η εξάλειψη της κουρδικής ταυτότητας και η φυσική και πολιτιστική γενοκτονία είναι οι κύριοι λόγοι για την εμφάνισή του. Το PKK υποστηρίζει ότι το Κουρδιστάν είναι αποικία. Η δημιουργία και η δράση του PKK βασίζονται στο θεμελιώδες δικαίωμα του κουρδικού λαού στην ελευθερία.

Ένας χαρακτηρισμός που εξυπηρετεί τις κατοχικές δυνάμεις του Κουρδιστάν

Είναι πασιφανώς αντιληπτό πως το PKK κατατάσσεται ως “τρομοκρατική οργάνωση”, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι κατοχικές δυνάμεις Κουρδιστάν. Επομένως, το PKK δε βρίσκεται στον κατάλογο, επειδή παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά λόγω των πολιτικών του ιδεών και της διεθνιστικής του κατεύθυνσης. Αυτή η άδικη κατάσταση οδηγεί σε επιθέσεις του τουρκικού κράτους και άλλων κρατών κατά των απανταχού Κούρδων και σε μια φυσική και πολιτιστική γενοκτονία. Δεν πλήττεται μόνο ένα άτομο, κόμμα ή κίνημα, αλλά το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στο σύνολό του. Οι φίλοι του κουρδικού λαού, οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι άνθρωποι και οι διεθνείς νομικές αξίες δέχονται επίσης επίθεση.

Ένα κόμμα σε ένοπλη σύγκρουση

Η Λαϊκή Πρωτοβουλία Βόρειας και Ανατολικής Συρίας επεσήμανε ότι υπάρχουν και νομικοί λόγοι για την αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των “τρομοκρατικών οργανώσεων”. Το PKK εντάχθηκε στον κατάλογο το 2002 κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, αποφάνθηκε το 2018 ότι το PKK βρισκόταν εσφαλμένα στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 2014 και 2017. Εκτός από τα διαδικαστικά λάθη, η απόφαση αναφερόταν επίσης στην έκκληση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν για ειρήνη το 2013. Όταν εξετάστηκε η εγκυρότητα της συγκεκριμένης ταξινόμησης του PKK από τα βελγικά δικαστήρια, αποφασίστηκε το 2020 ότι το PKK δεν μπορεί νομικά να θεωρηθεί “τρομοκρατική οργάνωση”, επειδή είναι ένα κόμμα που εμπλέκεται σε μη διεθνή ένοπλη σύγκρουση, γεγονός που το καθιστά υπόλογο στο δίκαιο του πολέμου και όχι στο ποινικό δίκαιο.

Το PKK είναι ένα δυναμικό μαζικό κίνημα

Στην ιστορία της κουρδικής κοινωνίας, κανένα κίνημα πριν από το PKK δεν κατάφερε να κινητοποιήσει εκατομμύρια Κούρδους για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Το PKK δεν είναι μόνο το ισχυρότερο μαζικό κίνημα των Κούρδων, αλλά και ένας δυναμικός παράγοντας με παγκόσμια αναφορά. Το PKK βασίζεται σε ένα παράδειγμα που στηρίζεται στη δημοκρατία, την οικολογία και την ελευθερία των γυναικών για το Κουρδιστάν και ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει κάνει πολλά βήματα. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ελευθερία και τη δημοκρατία των γυναικών είναι ασύγκριτες παγκοσμίως.

Ο όρος τρομοκρατία ως όπλο στη διάθεση των κρατών. Μια κατάφωρη επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Ο όρος “τρομοκρατία” χρησιμοποιείται ως κρατικό όπλο εναντίον ενός απελευθερωτικού κινήματος με μαζική βάση. Αυτό ισχύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για το τουρκικό κράτος, το οποίο προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις του στο Κουρδιστάν με τη σφραγίδα της τρομοκρατίας. Με αυτό το πρόσχημα πραγματοποιούνται διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην Τουρκία, βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και αντιπολιτευόμενοι από διάφορα τμήματα της κοινωνίας κρατούνται όμηροι στις φυλακές. Οι ζωντανοί, ακόμη και οι νεκροί, δέχονται επιθέσεις ως υποτιθέμενοι τρομοκράτες. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δέχεται επίθεση.

Το ΡΚΚ πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των “τρομοκρατικών οργανώσεων”

Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής πρωτοβουλία “Δικαιοσύνη για τους Κούρδους” έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο “τρομοκρατικών οργανώσεων”. Στην εκστρατεία αυτή έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 γνωστά άτομα από 30 χώρες. Ως Λαϊκή Πρωτοβουλία της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, συμμετέχουμε επίσης στην εκστρατεία αυτή και θα συνεχίσουμε τις δημοκρατικές μας δραστηριότητες στα χωριά, τις πόλεις και τους θεσμούς. Προς το συμφέρον της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτούμε την άμεση αφαίρεση του PKK από τους καταλόγους “τρομοκρατικών οργανώσεων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Πηγή: ANF


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ