Ανακοίνωση της Πρώτης Διεθνιστικής Συνδιάσκεψης της Ροζάβα

από | 26 Μαρ, 2022

Ανακοίνωση της Πρώτης Διεθνιστικής Συνδιάσκεψης της Ροζάβα

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Πρώτης Διεθνιστικής Συνδιάσκεψης της Ροζάβα, δίνοντας έμφαση στην παγκόσμια κρίση και τον πόλεμο που επεκτείνεται, καθώς και στη διευρυνόμενη κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις αντισυστημικές δυνάμεις να αγωνιστούν στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού των Λαών του Κόσμου.

Η Πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Μετά τη συνάντηση, η Προπαρασκευαστική Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη τελική διακήρυξη:

Σήμερα, οι κρίσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αυτή η κρίση έχει ήδη υπάρξει. Με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η κατάσταση αυτή έγινε πιο ορατή και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτοί οι πόλεμοι και οι κρίσεις, όπως φαίνεται, θα επιδεινωθούν και οι αντιφάσεις τους θα γίνουν περισσότερο ορατές σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στις άρχουσες τάξεις. Σκοπός αυτού του πολέμου είναι να συντρίψει και να καταστρέψει το κύμα αντίστασης των γυναικών, των οικολόγων, των επαναστατικών κινημάτων, της νεολαίας, των αναρχικών και των λαϊκών οργανώσεων.

Η αντίσταση γίνεται διεθνής

Σήμερα υπάρχει μια σοβαρή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ζητήματα ελευθερίας, τάξης, δημοκρατίας και οικολογίας. Το σύστημα που ρημάζει τους λαούς, τους πολιτισμούς, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, χώρες ολόκληρες και τη φύση έχει συναντήσει ανελέητη αντίσταση. Από την αντίσταση του Σπάρτακου μέχρι την αντίσταση του Τζορντάνο Μπρούνο, από το κυνήγι μαγισσών μέχρι τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, τον Νέλσον Μαντέλα και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, επιβίωσε μέχρι σήμερα υπό την καθοδήγηση των Arîn, Ronahî, Bager και στον εικοστό πρώτο αιώνα υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Σήμερα, υπάρχει μια αυξανόμενη παγκόσμια αντίσταση και αυτή η αντίσταση αποκτά διεθνή διάσταση. Η διεθνής οργάνωση της αυτοάμυνας των λαών είναι η πιο ισχυρή απάντηση στις φασιστικές, αντιδραστικές και ρατσιστικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιας κλίμακας, η αντίσταση και ο αγώνας πρέπει να είναι επίσης διεθνούς και παγκόσμιας κλίμακας.

Επανάσταση στη βάση του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διεξάγει πόλεμο ενάντια στους λαούς, τα κινήματα και τους κύκλους που αντιστέκονται σήμερα. Αιχμαλωτίζει και δολοφονεί αγωνιστές της ελευθερίας και πρωτοπόρους, ποινικοποιεί τα κινήματα και τις αντιστάσεις, φιλελευθεροποιεί τις θέσεις που έχουν θέσει, αφομοιώνει τις κουλτούρες και προσπαθεί να κάμψει την αισιοδοξία αποδυναμώνοντας τη θέλησή τους. Ως απάντηση, υπάρχει μια επανάσταση βασισμένη στον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό στο Κουρδιστάν. Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες, οι οικολόγοι, η πολιτισμική αντίσταση, οι καταπιεσμένοι λαοί και όλες οι ταυτότητες και τα κινήματα κατά του καπιταλιστικού συστήματος αυξάνονται. Το ανερχόμενο κύμα του σοσιαλισμού στη Λατινική Αμερική εμπνέει ελπίδα, όπως και η επανάσταση της Ροζάβα, ενώ ο γυναικείος και περιβαλλοντικός ριζοσπαστισμός ενισχύουν την αποφασιστικότητα να αντιταχθούμε στο καπιταλιστικό σύστημα. Το κίνημα των Ζαπατίστας, όπως και οι αντάρτικες αντιστάσεις στο Κουρδιστάν και τις Φιλιππίνες, διεξάγουν τους αγώνες τους για ελευθερία στην Πόλη του Μεξικού με επαναστατική αποφασιστικότητα ενάντια στην κατοχή και την αποικιοκρατία που απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Μια συνδιάσκεψη αφιερωμένη στους διεθνιστές μάρτυρες

Διοργανώσαμε με επιτυχία την Πρώτη Διεθνιστική Συνδιάσκεψη της Ροζάβα με όλες τις διεθνιστικές δομές και θεσμούς στη Ροζάβα με το εξής σύνθημα “Χαιρετίζουμε τη δέκατη επέτειο της επανάστασης της Ροζάβα με διεθνιστικό πνεύμα”. Αξιολογήσαμε τα επιτεύγματα της επανάστασης. Μνημονεύσαμε όλους τους διεθνιστές μάρτυρες στα πρόσωπα των μαρτύρων Ronahi, Avaşîn, Dilsoz, Bager, Lêgerîn, Sara, Andok, Paramaz και Partizan. Δώσαμε την υπόσχεση να εκπληρωθούν τα όνειρα των μαρτύρων. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο σε όλους τους διεθνιστές μάρτυρες και αγωνιστές.

Η επιδίωξη της ελευθερίας είναι πάντα επιτυχής

Μετά την εναρκτήρια ομιλία ακολούθησε η αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στο Κουρδιστάν, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε πάνελ για την ανάπτυξη των ξένων εμπειριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συνδιάσκεψης, η αυτοαποκαλούμενη επιτυχία της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έναντι του σοσιαλισμού, που ανήγγειλε “το τέλος της ιστορίας” μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ομοίως μάταιη. Αντίθετα, η καπιταλιστική νεωτερικότητα παρατηρήθηκε ότι τα προηγούμενα 30 χρόνια ήταν όλο και πιο επιβλαβής, καταστρέφοντας την κοινωνία αλλά και τη φύση. Αν και τα επαναστατικά κινήματα έχουν κατασταλεί σε διαφορετικό βαθμό τον τελευταίο αιώνα, η επιδίωξη της ελευθερίας δεν μειώθηκε ποτέ. Σε αυτή τη βάση, οι κοινωνίες στη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν σηκώσει σήμερα το ανάστημά τους και εξεγέρθηκαν υπό την ηγεσία των γυναικών και της νεολαίας ενάντια στην καταπίεση, την κλοπή του μόχθου της εργασίας τους και την αποικιοκρατία. Η δημοκρατική ροή της ιστορίας είναι ζωντανή και είναι εδώ.

Ένα νέο κεφάλαιο την τελευταία δεκαετία

Με την εμφάνιση της επανάστασης της Ροζάβα γράφτηκε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αγώνα των καταπιεσμένων λαών τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες αυτής της επανάστασης έγραψαν αυτό το νέο κεφάλαιο με το αίμα τους, διακηρύσσοντας ότι οι καταπιεσμένοι λαοί του κόσμου, ιδιαίτερα οι Κούρδοι, θα καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους στον 21ο αιώνα και θα υπερασπιστούν την κληρονομιά χιλιάδων χρόνων που τους κληροδοτήθηκε.

Έμπνευση για αντισυστημικά κινήματα

Με την 50χρονη ιστορία του, ο κουρδικός απελευθερωτικός αγώνας λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλα τα αντισυστημικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να ενωθούμε κάτω από τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό των Λαών του Κόσμου, για να ξεκινήσουμε έναν νέο διεθνή απελευθερωτικό αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού, αποικιοκρατίας, κατοχής, πατριαρχίας και λεηλασίας. Ας φωτίσουμε το φως της επανάστασης ενάντια στην αντίδραση και τον φασισμό, ας διευρύνουμε τον ριζοσπαστικό αγώνα ενάντια στον φιλελευθερισμό, που έχει μολύνει την ανθρωπότητα σαν ιός και ας υφάνουμε τον ιστό μιας κοινής, ισότιμης, έντιμης και ελεύθερης ζωής.

Οι διεθνιστές θα εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους

Η συνδιάσκεψή μας κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το ρόλο του διεθνιστικού αγώνα. Ο διεθνιστικός αγώνας λειτούργησε ως γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ των λαών για την υπεράσπιση και την ανάπτυξη της επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψής μας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δέκατη επέτειος της επανάστασης είναι μια επιτυχία για την ελπίδα μιας ελεύθερης ζωής. Χωρίς αμφιβολία, ο χώρος ενός διεθνιστικού αγώνα για την υπεράσπιση της ελπίδας μιας ελεύθερης ζωής είναι στρατηγικά σημαντικός. Οι διεθνιστές θα εκπληρώσουν με επιτυχία τα καθήκοντά τους για την προστασία των αξιών της επανάστασης και την προώθηση της ελπίδας μιας ελεύθερης ζωής στη νέα περίοδο.

Η πηγή της ελευθερίας και της ελπίδας

Οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε αυτές τις βάσεις συντέλεσαν σε μια σημαντική ποσότητα δύναμης και συναισθήματος. Σε μια εποχή που ο καπιταλισμός παραβιάζει όλες τις ανθρώπινες αξίες, η Ροζάβα αναδείχθηκε ως πηγή ελπίδας, διαφωτισμού, ελευθερίας, ισότητας, φιλίας και αγάπης. Η συνδιάσκεψη θα ολοκληρώσει την υπεράσπιση της επανάστασης με μια διεθνή συμμαχία αγώνα, γιατί ο διεθνισμός είναι το καλύτερο όπλο των επαναστατών. Εμείς, ως συμμετέχοντες στο συνέδριο, θα υπερασπιστούμε και θα αναπτύξουμε την επανάσταση της Ροζάβα μέσα από διεθνή συμμαχία και αγώνα.

Η επανάσταση της εποχής μας: Η επανάσταση των γυναικών

Η συνδιάσκεψη έδωσε, επίσης, έμφαση στο ρόλο και την πρωτοποριακή αποστολή των γυναικών στην υπεράσπιση της επανάστασης. Η συνδιάσκεψη καθόρισε ότι η επανάσταση των γυναικών στο Κουρδιστάν, με επικεφαλής τις γυναίκες, ήταν η επανάσταση της εποχής και καθιέρωσε την κουλτούρα αντίστασης των γυναικών και την γυναιολογία ως ένα σύνολο κριτηρίων και ένα σχέδιο δράσης, για να μετατρέψουν τον 21ο αιώνα σε έναν αιώνα κατά τον οποίο θα επιλυθεί η σύγκρουση των φύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνδιάσκεψή μας αποφάσισε κοινούς σχεδιασμούς για την επέκταση του διεθνούς αγώνα κατά της κατοχής, της αποικιοκρατίας και του πατριαρχικού συστήματος, καθώς και για την προώθηση της Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας των Λαών του Κόσμου και των διεθνιστικών προσπαθειών.

Δέσμευση για τον τερματισμό της κατοχής

Η συνδιάσκεψή μας χαιρέτισε την αντίσταση του ηγέτη μας, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενάντια στην απομόνωση του στο Ιμραλί και τόνισε την αποφασιστικότητά του να διευρύνει την εκστρατεία για την ελευθερία όλων των φυλακισμένων, ιδιαίτερα τη φυσική ελευθερία του ίδιου του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ταυτόχρονα, η συνδιάσκεψη κατέδειξε την επιμονή που απαιτείται για τον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών, όπως το Αφρίν, η Σερεκανίγιε και το Γκιρέ Σπι. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν σημαντικές συζητήσεις για την επέκταση των εκστρατειών “RiseUp4Rojava” και “WomenDefendRojava” και συμφωνήθηκε η ανάπτυξη ενός διεθνούς αντιφασιστικού μετώπου για την καταπολέμηση του παγκόσμιου κύματος φασισμού σε όλο τον κόσμο.

Το κέντρο των αντισυστημικών κινημάτων

Η συνδιάσκεψή μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ροζάβα πρέπει να παίξει τον απαιτούμενο ρόλο, προκειμένου να γίνει ο πυρήνας των παγκόσμιων αντισυστημικών κινημάτων της τρέχουσας περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, εμπνεόμενοι και από τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό της συνδιάσκεψης, καλούμε όλα τα επαναστατικά, σοσιαλιστικά, αναρχικά, φεμινιστικά, οικολογικά και δημοκρατικά κινήματα και τις αντίστοιχες οργανώσεις να “έρθουν στη Ροζάβα”. Ας εργαστούμε όλοι μαζί, για να κάνουμε τη δέκατη επέτειο της επανάστασης της Ροζάβα αφορμή για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της επανάστασης. Ας ενωθούμε κάτω από τη σημαία του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού των Λαών του Κόσμου, για να επεκτείνουμε τον αγώνα για ελευθερία. Ας ανυψώσουμε μαζί τις ελπίδες του μέλλοντος. Ας εργαστούμε όλοι μαζί, για να κάνουμε πιο όμορφο τον πλανήτη σύμφωνα με το πνεύμα του γυναικείου κινήματος.

Πηγή: ANF News

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...