Για τη δίωξη των τριών αστυνομικών, τις σκόπιμες παραλήψεις και τις αντιφάσεις των αρχών

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ: Αυτεπάγγελτη δίωξη τριών αστυνομικών στο …Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Σκόπιμες παραλείψεις και αντιφάσεις των αστυνομικών αρχών.

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στις 21/10/2022 παραπέμπονται μόνο τρεις αστυνομικοί (αν και εμπλέκονται περισσότεροι) που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου μπροστά στα δικαστήρια Βόλου (14/6/2020).

Η πράξη για την οποία κατηγορούνται οι τρεις αστυνομικοί είναι “Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού” και η δικογραφία των 811 σελίδων αποτελεί προϊόν αυτεπάγγελτης δίωξης της διενεργηθείσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) των αστυνομικών αρχών.

Η αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα έχει γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021, τρεις μήνες μετά την κατάθεση μήνυσης (16/6/2021) από την οικογένεια του Βασίλη κατά των αστυνομικών που τον χτύπησαν και βασάνισαν μπροστά στα Δικαστήρια Βόλου, στο αστυνομικό όχημα κατά τη μεταφορά του και μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Το αξιοπερίεργο της δίωξης (αλλά όχι μόνο) είναι ότι ο εισαγγελέας που παραπέμπει τους αστυνομικούς μόνο για πλημμεληματικές πράξεις, στην κλήση του υιοθετεί τις απόψεις των αστυνομικών αρχών ότι ο Βασίλης Μάγγος “κινήθηκε απρόκλητα επιθετικά” γεγονός που εκ των προτέρων δηλώνει μεροληψία υπέρ των αστυνομικών ότι έπραξαν τα δέοντα και ότι άσκησαν την αναγκαία βία!

Στο σύνολο της δικογραφίας συμπεριλαμβάνεται έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη ο οποίος προβάλλει ενστάσεις επί της διενεργούμενης ΕΔΕ και επιστρέφει τον φάκελο στον διενεργούντα αστυνομικό προς συμπλήρωση.

Παρά τις επισημάνσεις του Συνηγόρου, ο Εισαγγελέας παραπέμπει τους αστυνομικούς πριν η σχετική ΕΔΕ συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές μετά τις συστάσεις του Συνηγόρου.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (28/5/2021) εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τις ουσιαστικές παραλείψεις (σκόπιμες προφανώς) και αντιφάσεις που εμπεριέχονται στην ίδια τη διενέργεια της ΕΔΕ εκ μέρους των αστυνομικών αρχών:

Ο χρόνος παραγγελίας της ΕΔΕ γίνεται 4 μήνες μετά το περιστατικό και μετά το θάνατο του Βασίλη καθώς η καταγγελία του δεν έχρηζε άμεσης διερεύνησης παρά μόνο μετά το θάνατο του Βασίλη.

Την πλημμελή συλλογή του αποδεικτικού υλικού, όπως μη αναζήτηση αυτοπτών μαρτύρων μπροστά στα δικαστήρια

Τη μη εξέταση των γεγονότων που καταγγέλλονται εντός του Τμήματος, μη αναζήτηση μαρτύρων τρίτων πολιτών ή αναζήτηση του βιντεοληπτικού υλικού που υπάρχει εντός της αστυνομικής διεύθυνσης.

Αναζήτηση ιατρικών στοιχείων μη συσχετιζομένων με την υπόθεση

Πανομοιότυπες καταθέσεις των ελεγχομένων αστυνομικών, με μάρτυρες μόνο αστυνομικούς από την ίδια υπηρεσία.

Την αποδοχή έκθεσης ιατρικού πραγματογνώμονα εκ μέρους συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών αν και οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί δεν το έχουν αιτηθεί

Παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ΕΔΕ με την εκχώρηση του φακέλου της υπόθεσης σε συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών
Οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν το Βασίλη αν και στο βιβλίο των συμβάντων εγγράφεται ότι αυτός ήταν γνωστός στις αρχές και γι αυτό προσήχθη.

Είναι προφανές ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά των τριών αστυνομικών είναι ελλιπής και εσφαλμένη γιατί δεν έχει λάβει υπόψη της όλα τα περιστατικά παρά μόνο τη βία που ασκήθηκε έξω από τα δικαστήρια και όχι αυτή που ασκήθηκε μέσα στο αστυνομικό όχημα και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα και οι οποίοι δεν κλητεύονται στην εν λόγω δικογραφία. Επίσης ο νομικός χαρακτηρισμός των πράξεων ως επικίνδυνη σωματική βλάβη δεν είναι ο ορθός, γιατί αυτές τυποποιούνται ως βασανιστήρια που τιμωρούνται ως κακούργημα. Έτσι, η παραπομπή τους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αντί να τους τιμωρήσει πραγματικά, τους γλιτώνει από την πραγματική δίωξή τους για τις πράξεις των βασανιστηρίων που τέλεσαν, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και άλλοι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν κατά του Βασίλη Μάγγου.

Με τη λήψη της ανεπαρκούς τεκμηρίωσης της δικογραφίας, η οικογένεια του Βασίλη κατέθεσε υπόμνημα στην εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της μήνυσης να συσχετίσει και να συνεκδικάσει τις δύο δικογραφίες.

Καταδικάζουμε δημόσια στον αγωνιζόμενο λαό τις εν λόγω μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της υπόθεσης του βασανισμού του Β. Μάγγου, που σκοπό έχουν να πέσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στα μαλακά και να βάλει τέλος σε μία υπόθεση που συγκλόνισε την κοινωνία του Βόλου, πανελλαδικά αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η απαίτηση για δικαιοσύνη υπονομεύεται από τις διωκτικές αρχές με πρακτικές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους για τη διασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Καλούμε το μαχόμενο εργατικό και νεολαιϊστικο κίνημα της πόλης μας, πανελλαδικά και διεθνώς να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πραγματική τιμωρία των ενόχων του βασανισμού του Βασίλη και την αποτύπωση κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα με την αστική πολιτική, ένας στόχος που δε θα αναμετρηθεί μόνο και κυρίως στο ναρκοθετημένο πλαίσιο της επίσημης αστικής δικαιοσύνης, αλλά στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και των δρόμων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

29/5/2022

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ