Εξάρχεια, Σάββατο βράδυ, περίπου στις 20:30, 26 Ιουνίου 2022. Στην πλατεία Εξαρχείων έχει αρχίσει να μαζεύεται κόσμος για την πορεία ενάντια στον εξευγενισμό (gentrification), τις εξώσεις, την πολιτική απονέκρωση και την κρατική καταστολή στα Εξάρχεια. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συγκεντρωμένων 5-6 δικάβαλες μηχανές της αστυνομικής ομάδας ΔΡΑΣΗ περνούν προκλητικά από την πλατεία Εξαρχείων. Πέρα από τις φωνές που καταγγέλλουν την προκλητική αυτή κίνηση της αστυνομίας και προειδοποιούν για την απάντηση που θα πάρουν την επόμενη φορά που θα προκαλέσουν, δε γίνεται καμία επιθετική κίνηση κατά των αστυνομικών.

Τι πάνε και κάνουν οι αστυνομικοί από την πλευρά τους; Φεύγουν και επιστρέφουν με μεγαλύτερες ενισχύσεις για να προκαλέσουν επεισόδια, περίπου 15-20 δικάβαλες μηχανές. Αποτέλεσμα αυτού είναι όσα καταγράφονται στο βίντεο.

Κατά την πανικόβλητη υποχώρηση τους και αφού έπνιξαν για ακόμη μια φορά την περιοχή με ασφυξιογόνα, άφησαν πίσω τους μέχρι και ασυρμάτους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Η πορεία μέσα στα Εξάρχεια κινήθηκε δυναμικά με τη συμμετοχή εκατοντάδων.

Η συνέχεια στο βίντεο:

Ακολουθεί το κείμενο που καλούσε στην πορεία:

“25 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Να υπερασπιστούμε τη γειτονιά του κόσμου που χωράει πολλούς κόσμους.

Μια γειτονιά που μπορούν να συνυπάρχουν με σεβασμό άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας και καταγωγής. Όπου η αγωνιστική ιστορία του χθες συναντιέται με τις αγωνίες και τις αντιστάσεις του σήμερα.

Απέναντι στον εξευγενισμό, τις εξώσεις, την πολιτική απονέκρωση, την κρατική καταστολή. Να αγωνιστούμε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης, της εξέγερσης

– ΌΧΙ Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων
– Καμιά παράδοση του λόφου Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα
– Να παραμείνει το Πολυτεχνείο τόπος συνάντησης και αγώνα
– Μείωση στις τιμές των ενοικίων / Καμία έξωση

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ/ 20:00″


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ