Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022: η κοινωνική βάση ξανά στο προσκήνιο.

Χιλιάδες άνθρωποι πορεύτηκαν για ακόμη μια χρονιά στους δρόμους της πόλης στην πορεία της ΔΕΘ. Εργαζόμενοι, φοιτητές, μέλη πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αριστεράς και του Α/Α χώρου έδωσαν δυναμικό παρόν σε μία ημέρα που διαχρονικά σηματοδοτεί την έναρξη της πολιτικής και κινηματικής χρονιάς και φυσικά τις προσπάθειες κράτους και κεφαλαίου να πείσουν την εργατική τάξη, με υποσχέσεις για “ανάπτυξη” και οικονομικές παραχωρήσεις.

Φέτος ξεχωριστή σημασία έπαιξε και η δυναμική παρουσία των απεργών εργαζομένων της Μαλαματίνας που βρίσκονται σε έναν δυναμικό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία, καθώς και η μαζική προσέλευση από εργατικά σωματεία γενικότερα, ενάντια στην ακραία φτωχοποίηση, την ακρίβεια, την καταστολή των αγώνων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση ξεκίνησε από την Καμάρα. Από τις 18:00 εκατοντάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν στη συγκέντρωση στην οποία μίλησαν σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και εκπαιδευτικοί. Το σωματείο της “Μαλαματίνα” που εδώ και πολλές βδομάδες βρίσκεται σε σκληρή απεργία ενάντια στις αποφάσεις της εργοδοσίας του εργοστασίου, αν και καλούσε μαζί με το ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη συγκέντρωση της Καμάρας με εκπροσώπους του που παραβρέθηκαν εκεί. Στην Καμάρα βρέθηκε επίσης ο Γιάννης Μάγγος με πλακάτ, απαιτώντας να μη συγκαλυφθεί η δολοφονία του γιου του, Βασίλη Μάγγου. Σημαντικό κομμάτι της συγκέντρωσης της Καμάρας είχε σαφή αντικρατικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, με τουλάχιστον τρία ξεχωριστά μπλοκ να διαμορφώνονται με αυτά τα χαρακτηριστικά: Το κοινό μπλοκ της Ελευθεριακής Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, της αναρχικής ομάδας Πυρανθός και του ΕΚΧ Σχολείο, αυτό της ΑΠΟ/ΟΣ καθώς και αυτό της ΑΚ. Ξεχωριστό  φοιτητικό μπλοκ είχαν επίσης αυτόνομα κι ελευθεριακά σχήματα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ σχηματίστηκε και μαθητικό μπλοκ από την αυτόνομη μαθητική συλλογικότητα Gatto Nero. Έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ κάηκαν συμβολικά λογαριασμοι ρεύματος και λίγο παρακάτω, στην πλατεία της Έκθεσης, μέλη του Λαϊκού Μετώπου ανήρτησαν πανό αλληλεγγύης στους 11 αγωνιστές/στριες από την Τουρκία που παραμένουν έγκλειστοι/ες στις ελληνικές φυλακές. Συνολικά, πάνω από 2500 άνθρωποι στήριξαν τα καλέσματα και την πορεία της Καμάρας. Το δρομολόγιο διέσχισε τις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, έφτασε στην ΔΕΘ, ανέβηκε την Αγγελάκη και Κατέληξε στην Καμάρα.

Ξεχωριστές πορείες, εξίσου μαζικές πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, με σημείο εκκίνησης την ΧΑΝΘ με σωματεία και συνδικάτα από πολλούς κλάδους και δυνάμεις της αριστεράς με αφετηρία το ΕΚΘ.

Πολύ έντονη και προκλητική για ακόμη μια χρονιά ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων με πάνω από 3500 αστυνομικούς να φυλάνε το Βελίδειο και γενικά τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε από νωρίς το πρωί πάνω από την πόλη.

Ένας δύσκολος χειμώνας έρχεται αλλά όπως έδειξε σήμερα η πορεία της ΔΕΘ, η απεργία των εργατών στη Μαλαματίνα, οι φοιτητικές κινητοποίησεις των τελευταίων ημερών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και οι μαζικές και μαχητικές αντιδράσεις εναντίον του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, η κοινωνική βάση βγαίνει στο προσκήνιο κι οι επόμενοι μήνες θα είναι καυτοί.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από τη διαδήλωση της Καμάρας.

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022

Διαδηλώσεις ΔΕΘ 2022


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ