“Δεν είναι και πολλοί, μη νομίζετε, κάποιες δεκάδες είναι” είχε δηλώσει μόλις πριν από έναν περίπου μήνα σε εκπομπή στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, (βλ. https://youtu.be/AY-Y3eQoD9E) αναφερόμενος στους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, με πρόφαση τη δημιουργία σταθμού μετρό – αντί για την Τοσίτσα δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο – αλλά και την “θυσία” του Λόφου του Στρέφη στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όμως το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτέμβρη 2022, η αλήθεια ήταν αδύνατο να κρυφτεί. Στην τρίτη μεγάλη πορεία (1η πορεία: https://youtu.be/30dDTFGaqzU | 2η πορεία: https://youtu.be/kTCriCS3AEw) ενάντια στο μετρό πάνω στην πλατεία Εξαρχείων η πορεία αριθμούσε περίπου 4,5 χιλιάδες κόσμου και ενισχυόταν συνεχώς από ανθρώπους της γειτονιάς που ενωνόταν μαζί της απ΄ όπου πέρναγε.

* Ακολουθεί το κείμενο της αφίσας από το Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων που καλούσε στην πορεία του Σαββάτου 24 Σεπτέμβρη 2022:

“ΌΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν τη γειτονιά των Εξαρχείων και στρατοπέδευσαν στην πλατεία προκειμένου να εγκατασταθεί το εργοτάξιο κατασκευής σταθμού μετρό. Από εκείνη τη νύχτα η γειτονιά τελεί υπό κατοχή και κάθε διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται με καταστολή, ενώ οι φραστικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμοί, αλλά και τα επεισόδια κακοποίησης δε σταματούν. Αυτός τελικά είναι ο μόνος τρόπος που τους έμεινε για να επιβάλουν ένα έργο που κανείς δε θέλει.

Δε μας τρομάζουν. Θα είμαστε στον δρόμο για όσο χρειαστεί μέχρι να κερδίσουμε… Και ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει!

Η πορεία στις 9 Σεπτέμβρη έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε χιλιάδες και δε μας τρομοκρατούν. Συνεχίζουμε!

Στις 24 Σεπτεμβρίου… Πλατεία, Στρέφης, Πολυτεχνείο.. πάνε στο Μουσείο! Δίνουμε το παρόν 6μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θέλουμε μια πλατεία ζωντανή για όλους και όλες. Μια πλατεία με πράσινο και χώρο, μια πλατεία της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Δε χαρίζουμε τα Εξάρχεια στο κέρδος και την τουριστικοποίηση”.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ