Mahsa

Συνέντευξη: Ιρανοί αναρχικοί για τις διαδηλώσεις ως απάντηση στην δολοφονία της Mahsa Amini απο την αστυνομία

Συνέντευξη: Ιρανοί αναρχικοί για τις διαδηλώσεις ως απάντηση στην δολοφονία της Mahsa Amini απο την αστυνομία

Εισαγωγή

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, η 22χρονη Mahsa Amini συνελήφθη από την ιρανική Περιπολία Καθοδήγησης (γνωστή και ως “αστυνομία ηθών”). Η Mahsa συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τους νόμους σχετικά με το ντύσιμο. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία ενημέρωσε την οικογένεια της Mahsa ότι είχε “παρουσιάσει καρδιακή ανεπάρκεια” και είχε πέσει σε κώμα για δύο ημέρες πριν πεθάνει.

Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του αδελφού της, καθιστούν σαφές ότι κατά τη σύλληψή της ξυλοκοπήθηκε βάναυσα. Οι ιατρικές τομογραφίες που διέρρευσαν δείχνουν ότι είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικό επεισόδιο – τραύματα που προκλήθηκαν από τραύμα και οδήγησαν τελικά στο θάνατό της.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την αποκάλυψη αυτών των λεπτομερειών, σε όλο το Ιράν έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις που καταγγέλλουν τη δολοφονία της Mahsa από την αστυνομία.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, πραγματοποιήσαμε μια πολύ σύντομη συνέντευξη με την Αναρχική Ομοσπονδία Era, μια οργάνωση με τμήματα στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 20/9/22 και 23/9/22.

Συνέντευξη

Black Rose / Rosa Negra (BRRN): Αναρχική Ομοσπονδία της Era: Πρώτον, παρακαλώ δώστε μια σύντομη περιγραφή της Αναρχικής Ομοσπονδίας της Era.

Αναρχική Ομοσπονδία Era(FAE): Η Αναρχική Ομοσπονδία Era είναι μια τοπική αναρχική ομοσπονδία που δραστηριοποιείται στο λεγόμενο Ιράν, το Αφγανιστάν αλλα και πέραν αυτών.

Η ομοσπονδία μας βασίζεται στον Συνθετικό Αναρχισμό, αποδεχόμενη όλες τις αναρχικές τάσεις εκτός από τις εθνικιστικές, θρησκευτικές, καπιταλιστικές και ειρηνιστικές τάσεις. Η πολύχρονη οργανωτική μας εμπειρία μέσα σε εξαιρετικά καταπιεστικά περιβάλλοντα όπως το Ιράν μας οδήγησε στην ανάπτυξη και χρήση εξεγερτικών οργανωτικών τακτικών και φιλοσοφίας.

Είμαστε μια άθεη οργάνωση, θεωρώντας τη θρησκεία ως μια ιεραρχική δομή που είναι πιο αρχαία και ανθεκτική από σχεδόν όλα τα άλλα αυταρχικά συστήματα και πάρα πολύ παρόμοια με τον καπιταλισμό και άλλες αυταρχικές κοινωνικές δομές που υποδουλώνουν την ανθρωπότητα σήμερα. Ο ταξικός πόλεμος, από τη δική μας οπτική γωνία, περιλαμβάνει τον πόλεμο ενάντια στην τάξη των κληρικών που μας στερούν την ελευθερία και την αυτονομία μας, ορίζοντας τα ιερά & ταμπού και επιβάλλοντάς τα με εξαναγκασμό και βία.

BRRN: Ποια ήταν η Mahsa Amini; Πότε, γιατί και πώς δολοφονήθηκε;

FAE: Η Mahsa Amini, γνωστή από την οικογένειά της ως Zhina, ήταν μια συνηθισμένη 22χρονη Κούρδισσα από την πόλη Saghez (Saqez) στο Κουρδιστάν.

Ταξίδευε με την οικογένειά της στην Τεχεράνη για να επισκεφθεί συγγενείς. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν μαζί με τον αδελφό της, Kiaresh Amini, η αστυνομία ηθών ή η λεγόμενη “Περιπολία Καθοδήγησης” συνέλαβε τη Mahsa για “ακατάλληλο χιτζάμπ”. Ο αδελφός της προσπάθησε να αντισταθεί στη σύλληψη, αλλά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χτύπησε και τον Κιαρές.

Πολλές άλλες συλληφθείσες γυναίκες έγιναν μάρτυρες των όσων συνέβησαν στο βαν της αστυνομίας. Κατά τη διαδρομή προς το αστυνομικό τμήμα, υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ των συλληφθεισών γυναικών και των αστυνομικών. Η Mahsa Amini ήταν μία από τις κοπέλες που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψή τους. Έλεγε ότι δεν ήταν από την Τεχεράνη και ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σωματική βία για να κλείσει το στόμα όλων των κρατουμένων γυναικών. Η Mahsa ξυλοκοπήθηκε επίσης. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αστυνομικοί χτύπησαν δυνατά το κεφάλι της Mahsa στο πλάι του αστυνομικού βαν.

Είχε ακόμα τις αισθήσεις της όταν έφτασε στην Υπηρεσία Ηθικής Ασφάλειας, αλλά οι άλλες κρατούμενες γυναίκες παρατήρησαν ότι φαινόταν να μην είναι καλά. Οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν πλήρως και την κατηγόρησαν ότι υποκρινόταν. Οι γυναίκες συνέχισαν να διαμαρτύρονται για να βοηθήσουν τη Mahsa να λάβει την ιατρική φροντίδα που χρειαζόταν. Οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία. Η Mahsa Amini ξυλοκοπήθηκε ξανά σοβαρά από την αστυνομία και έχασε τότε τις αισθήσεις της.

Η αστυνομία τότε πήρε χαμπάρι και προσπάθησε να την επαναφέρει, πιέζοντας το στήθος της και σηκώνοντας και κάνοντας μασάζ στα πόδια της. Αφού απέτυχαν αυτές οι προσπάθειες, η αστυνομία επιτέθηκε σε άλλες γυναίκες για να κατασχέσει όλα τα κινητά τηλέφωνα και τις κάμερες που μπορεί να κατέγραψαν το περιστατικό.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και την εύρεση των χαμένων κλειδιών του ασθενοφόρου, η Mahsa μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Kasra.

Η κλινική που εισήγαγε την Mahsa Amini ισχυρίστηκε σε ανάρτηση στο Instagram ότι η Mahsa ήταν εγκεφαλικά νεκρή όταν εισήχθη. Αυτή η ανάρτηση στο Instagram διαγράφηκε αργότερα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ένας λογαριασμός στο Twitter με έναν φίλο που εργάζεται στο νοσοκομείο Kasra ανέφερε την ιστορία ότι η αστυνομία απείλησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό να μην πάρουν φωτογραφίες ή αποδεικτικά βίντεο και να πουν ψέματα στους γονείς της Mahsa σχετικά με την αιτία του θανάτου. Το νοσοκομείο, εκφοβισμένο, συμμορφώθηκε με την αστυνομία. Είπαν ψέματα στους γονείς ότι είχε ένα “ατύχημα” και την κράτησαν σε μηχανική υποστήριξη για δύο ημέρες. Η Mahsa κηρύχθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου. Η αιτία θανάτου της από τις ιατρικές τομογραφίες, που διέρρευσαν από Χακτιβιστές, δείχνει κατάγματα οστών, αιμορραγία και εγκεφαλικό οίδημα.

Mahsa

Διαδηλώτριες στην Κωνσταντινούπολη κρατόυν φωτογραφίες της Mahsa Amini

BRRN: Έπαιξε ρόλο στη σύλληψη και το θάνατό της η ταυτότητα της Mahsa ως Κούρδισσα;

FAE: Αναμφίβολα, το γεγονός ότι ήταν Κουρδικής καταγωγής στην Τεχεράνη έπαιξε ρόλο στον ενδεχόμενο θάνατο της Mahsa. Αλλά, αυτή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν όλες οι γυναίκες στο Ιράν. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε βίντεο με την αστυνομία ηθών να χτυπά και να αναγκάζει γυναίκες να μπαίνουν σε αστυνομικά φορτηγά, να πετάει γυναίκες στο δρόμο από ένα κινούμενο αυτοκίνητο και να παρενοχλούνται από γυναίκες με χιτζάμπ για το “ακατάλληλο χιτζάμπ” τους. Αυτά τα βίντεο δείχνουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της κόλασης που βιώνουν οι γυναίκες στο Ιράν.

Το γεγονός ότι η Mahsa βρισκόταν με τον αδελφό της την ημέρα της σύλληψής της δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Στην πατριαρχική κοινωνία του Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να φέρνουν μαζί τους έναν αρσενικό συγγενή, είτε πρόκειται για πατέρα, σύζυγο, αδελφό ή ξάδελφο, στις δουλειές τους για να αποτρέψουν την αστυνομία ηθικής και να αποθαρρύνουν τυχόν δύστροπα άτομα δημοσίως. Τα νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να φαίνονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον δημοσίως, διαφορετικά κινδυνεύουν να ξυλοκοπηθούν και να συλληφθούν από την αστυνομία ηθών. Οι συγγενείς έπρεπε να έχουν έγγραφα ως απόδειξη των ισχυρισμών τους στην αστυνομία. Η σύλληψη γυναικών για κραγιόν και βερνίκια νυχιών ήταν μια πραγματικότητα που πολλοί από εμάς τους millennials στο Ιράν θυμόμαστε έντονα.

Η απειλή επιθέσεων με οξύ για “κακό χιτζάμπ” είναι ένας άλλος εφιάλτης που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν.

Η πατριαρχία και η θρησκευτική απολυταρχία επηρεάζουν όλες τις γυναίκες.

BRRN: Πώς έμαθε ο ιρανικός λαός για τον θάνατο της Mahsa; Ποια ήταν η αρχική λαϊκή αντίδραση;

FAE: Όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπήρχαν πάρα πολλοί αυτόπτες μάρτυρες. Καμία απειλή δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαρροή της ιστορίας του θανάτου της Mahsa.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο γιατρός που παρακολουθούσε τη Mahsa και ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε την κατάσταση της Mahsa και την οικογένειά της σε αγωνία, συνελήφθησαν και οι δύο και η τρέχουσα κατάστασή τους είναι άγνωστη.

Η αρχική αντίδραση ήταν οργή. Ο κόσμος ήδη μοιραζόταν την ιστορία της Mahsa από τις 14 Σεπτεμβρίου. Η οργή δεν ήταν ακόμη αρκετά ισχυρή για διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις. Ο κόσμος πίστευε ακόμα ότι η Mahsa βρισκόταν σε κώμα και υπήρχε ελπίδα για την ανάρρωσή της. Στη συνέχεια, κηρύχθηκε νεκρή στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αρχικά, υπήρξαν μικρές διαμαρτυρίες στο νοσοκομείο Kasra, οι οποίες διαλύθηκαν από την αστυνομία. Οι σπίθες της σημερινής εξέγερσης άναψαν στο Saghez, τη γενέτειρα της Mahsa.

2

Μηχανή της αστυνομίας φλέγεται στην Τεχεράνη

BRRN: Ποια είναι η κλίμακα των σημερινών διαδηλώσεων; Σε ποιες περιοχές της χώρας έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλώσεις;

FAE: Η κατάσταση είναι πολύ δυναμική και αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φλόγες της εξέγερσης έχουν βάλει φωτιά σε 29 από τις 31 επαρχίες του Ιράν. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της εξέγερσης είναι ότι εξαπλώθηκε σε μεγάλες πόλεις σε όλο το Ιράν, όπως η Τεχεράνη, το Ταμπρίζ, το Ισφαχάν, το Αχβάζ, το Ρασχτ και άλλες γρήγορα.

Το Qom και το Mashhad, τα ιδεολογικά προπύργια του καθεστώτος, προσχώρησαν στην εξέγερση. Το νησί Κις, το καπιταλιστικό και εμπορικό κέντρο του καθεστώτος, έχει επίσης εξεγερθεί. Πρόκειται για την πιο ποικιλόμορφη εξέγερση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν γενική απεργία υπέρ των διαδηλώσεων.

Το καθεστώς έχει προγραμματίσει μια ένοπλη διαδήλωση την ίδια μέρα. Πολλά συμβαίνουν.

BRRN: Πώς αντέδρασε το ιρανικό κράτος σε αυτές τις διαδηλώσεις;

FAE: Η αρχική αντίδραση του καθεστώτος ήταν λιγότερο βίαιη από ό,τι είχαμε βιώσει στο παρελθόν. Ένας λόγος είναι ότι αιφνιδιάστηκαν. Δεν περίμεναν αυτή την έντονη αντίδραση. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι Ibrahim Raisi βρίσκεται στον ΟΗΕ. Η έλλειψη ανώτερων προσώπων της εξουσίας, η δημοσιοποιημένη ιστορία της Mahsa και οι διαμαρτυρίες και η πίεση στην κυβέρνηση που παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα σταμάτησαν τη σφαγή προς το παρόν.

Μην μας παρεξηγήσετε. Η αστυνομία σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς ανθρώπους από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων. Μερικοί από αυτούς ήταν παιδιά 10 ετών και έφηβοι 15 ετών. Αλλά, ζήσαμε και τον Νοέμβριο του 2019 όταν το καθεστώς έσφαξε πολλές χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε 3 ημέρες.

Σε όλες τις προηγούμενες εξεγέρσεις, η αστυνομία δεν ήταν άμεσα ο στόχος της οργής του κόσμου. Όχι όμως αυτή τη φορά. Αυτή τη φορά είναι ο κακός της υπόθεσης και ο λαός είναι έξω για το αίμα τους. Αυτό τους εξαντλεί σωματικά και ψυχικά, κάτι που το εκλαμβάνουμε ως καλή είδηση.

Αυτή τη στιγμή, η Saghez και η Sanandaj βιώνουν μια ανελέητη καταστολή. Το καθεστώς έχει φέρει τανκς και βαρέα στρατιωτικά οχήματα για να καταστείλει την εξέγερση εκεί. Υπάρχουν πολλές αναφορές για πυροβολισμούς με αληθινά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας αναποδογυρίζονται. Τα αστυνομικά τμήματα περικυκλώνονται και καίγονται. Απλά πρέπει να οπλιστούμε λεηλατώντας τα οπλοστάσιά τους. Τότε, μπαίνουμε σε μια άλλη φάση εξέγερσης συνολικά.

3

Οδόφραγμα στην Τεχεράνη 21/9/2022

BRRN: Είναι ακριβές να αποκαλέσουμε αυτές τις διαδηλώσεις φεμινιστικού χαρακτήρα;

FAE: Ναι, απόλυτα. Όπως όλες οι άλλες εξεγέρσεις, υπήρχαν εξελίξεις και κινήματα κάτω από την επιφάνεια.

Μπορούμε να πούμε ότι η πρόσφατη καταστολή του χιτζάμπ και η αυξημένη βιαιότητα της αστυνομίας ηθών ξεκίνησαν ως απάντηση στην αυθόρμητη, αυτόνομη και φεμινιστική αυτοοργάνωση των Ιρανών γυναικών. Νωρίτερα φέτος, οι γυναίκες στο Ιράν άρχισαν να βάζουν σε μαύρες λίστες και να μποϊκοτάρουν άτομα και επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, που επιβάλλουν αυστηρά το χιτζάμπ. Το κίνημα ήταν αποκεντρωμένο και χωρίς ηγέτες, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών χώρων για τις γυναίκες και τα μέλη της LGBTQ κοινότητας.

Αυτή η βάναυση καταπίεση κορυφώθηκε αυτή τη στιγμή, όπου οι γυναίκες βρίσκονται παντού στο προσκήνιο, καίγοντας τις μαντίλες τους και χτυπώντας αστυνομικούς χωρίς να φορούν χιτζάμπ. Το κύριο σύνθημα της εξέγερσης είναι επίσης το “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”, ένα σύνθημα από τη Ροζάβα, μια κοινωνία της οποίας οι φιλοδοξίες βασίζονται στην αναρχική, φεμινιστική και κοσμική ιδεολογία.

BRRN: Ποια πολιτικά στοιχεία (οργανώσεις, κόμματα, ομάδες) είναι παρόντα στις διαδηλώσεις, αν υπάρχουν;

FAE: Σε κάθε εξέγερση πολλές οργανώσεις, κόμματα και ομάδες προσπαθούν να οικειοποιηθούν ή να επηρεάσουν τις διαδηλώσεις προς όφελός τους.

Η πλειονότητά τους έπεσε πάνω σε ένα αξεπέραστο πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτής της εξέγερσης.

Πρώτον, οι μοναρχικοί. Ο Ρεζά Παχλαβί, ο ψόφιος γιος του τόσο πολύ νεκρού προηγούμενου Σάχη του Ιράν, ένα άτομο που στηρίζεται από κλεμμένα χρήματα και δίκτυα μέσων ενημέρωσης εκτός Ιράν, κάλεσε σε εθνική ημέρα πένθους εν μέσω δημόσιας οργής και αρχικών διαμαρτυριών, αντί να χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να βοηθήσει την εξέγερση. Οι άνθρωποι τελικά τον είδαν για τον τσαρλατάνο που είναι. “Θάνατος στους καταπιεστές, είτε πρόκειται για τον Σάχη είτε για τον Ηγέτη”, ακούστηκε σε όλο το Ιράν.

Τότε, το MEK ή Mujahedin Kalq. Το MEK έχει ένα ιδεολογικό πρόβλημα με αυτή την εξέγερση. Είναι μια αίρεση της οποίας οι γυναίκες μέλη αναγκάζονται να φορούν κόκκινες μαντίλες. Η ιστορία της προέλευσής τους είναι από το συνδυασμό μαρξιστικών και ισλαμικών ιδεολογιών, που καπηλεύτηκαν οι μαρξιστές-λενινιστές πριν από το 1979, στη λατρεία που υπηρετεί σήμερα τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά κράτη. Ωστόσο, οι γυναίκες στο Ιράν καίνε τις μαντίλες τους και το Κοράνι. Δεν έχουν κανένα λόγο σε αυτό το πολιτικό κλίμα.

Έπειτα, υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα που περιφρονούν τη Ροζάβα και μιλούν πάντα άσχημα γι’ αυτήν. Η ξεφτισμένη και σκουριασμένη ταξική τους ανάλυση δεν τους βοηθάει να κερδίσουν καρδιές εδώ.

Με όλα τα λόγια και την προπαγάνδα τους ότι είναι υπέρμαχοι του κοσμικού και του φεμινισμού, δεν είχαν ούτε ένα σύνθημα που να προσανατολίζεται στην απελευθέρωση των γυναικών. Και η ιδεολογία τους τους εμπόδιζε να φωνάζουν “Γυναίκες, ζωή, ελευθερία”. Δεν είχαν τίποτα να πουν, γι’ αυτό και το βούλωσαν. Χάρη σε αυτό, η παρουσία τους είναι πολύ πιο αδύναμη στις διαδηλώσεις σήμερα.

Το αναρχικό κίνημα αναπτύσσεται στο Ιράν. Αυτή η εξέγερση, που ήταν χωρίς ηγέτη, φεμινιστική, αντιεξουσιαστική και φώναζε συνθήματα της Ροζάβα, οδήγησε τους αναρχικούς, συνδεδεμένους και μη με την ομοσπονδία, να έχουν ισχυρή παρουσία σε αυτή την εξέγερση. Δυστυχώς, πολλοί συνελήφθησαν και τραυματίστηκαν επίσης.

Εργαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε το αντικαπιταλιστικό δυναμικό αυτού του κινήματος. Επειδή η Ισλαμική Δημοκρατία είναι μια λατρεία θανάτου και θρησκείας, η πατριαρχία, ο ρατσισμός και ο καπιταλισμός είναι οι ιδεολογικοί της πυλώνες. Για να ζήσουμε, πρέπει να είμαστε ελεύθεροι- και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών στην πρώτη γραμμή.

Mahsa

Φοιτητές διαδηλώνουν στην Τεχεράνη στις 21/9/2022

BRRN: Αλληλεγγύη στον αγώνα σας. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

FAE: Αλληλεγγύη.

Πηγή: Black Rose Anarchist Federation / Federación Anarquista Rosa Negra

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...