Η μεγάλη οδός του Πέραν, του Δήμου Βοσινάκη

Καθώς κατεβαίνεις από την Πλατεία Ταξίμ προς τον Πύργο του Γαλατά, βγαίνεις στην ξακουστή Istiklal Caddesi, έναν από τους πιο όμορφους δρόμους του κόσμου που έχει τον τρόπο να σε χορταίνει με μυρωδιές και χρώματα. Μία οδό γεμάτη ιστορία που ορίζει το κέντρο της Κωνσταντινούπολης και σφύζει από ζωή. Μπορεί προσωπικά να προτιμώ τη μορφή που είχε μέχρι τα early 90s, όταν οι ξένοι τουρίστες έβλεπαν την αντιδραστική τουρκική νεολαία να αράζει στο Beyoglu με τις ώρες παίζοντας μουσικές και τρώγοντας φαγητό του δρόμου, αλλά ακόμη και η σύγχρονη 100% εμπορική εκδοχή της είναι ευχάριστη.

Στον ίδιο δρόμο και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, συναντάς το γαλλικό, το ελληνικό και το ρωσικό προξενείο μαζί με πολλά εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες με ναργιλέδες, βιβλιοπωλεία, κεμπαπτζίδικα, μικροπωλητές που πουλάνε στους πάγκους τους κάστανα, σημίτες (κουλούρια), λουκουμάδες και κοκορέτσι. Εδώ είναι και το Λύκειο του Γαλατά που ιδρύθηκε το 1481, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα μέσης εκπαίδευσης στη σύγχρονη Τουρκία. Εδώ βολτάρουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα: Ντόπιοι και τουρίστες, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, Ρώσοι και Άραβες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ο καθένας και η καθεμιά που ξεβράστηκε στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε να τριγυρνάει για λίγο στο κέντρο μιας εκ των ομορφότερων πόλεων του κόσμου.

Από εδώ περνούσε και το παραδοσιακό τραμ για πολλά χρόνια. Ακόμη και αν δεν το έβλεπες, άκουγες τον χαρακτηριστικό ήχο της κόρνας του που δούλευε στο φουλ για να φύγουν οι απρόσεχτοι πεζοί από τις ράγες. Το τραμ αποσύρθηκε μετά τις τυφλές δολοφονικές επιθέσεις του 2016. Δυστυχώς, μία τέτοια τυφλή και ακατανόητη επίθεση σημειώθηκε χτες το απόγευμα στη Μεγάλη Οδό του Πέραν κοντά στην πλατεία Ταξίμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 53. Πρόκειται για μία φρικτή επίθεση που θυμίζει σε όλους την εφιαλτική περίοδο 2016-17, όταν κάθε 2-3 μήνες σημειώνονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί σε κάποια από τα πιο συμβολικά μέρη της πόλης (Sultanachmet, Istiklal, Ataturk airport, Besiktas, club Reina) με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνολικά εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες και να κυριαρχήσει ο τρόμος.

Μία επίθεση που αν συνδυαστεί με την απολυταρχική πολιτική του Ερντογάν, τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων, τα τρελά ποσοστά του πληθωρισμού και τις ερχόμενες τουρκικές εκλογές που θα γίνουν το 2023, είναι ικανή να σκορπίσει αστάθεια σε μεγάλες ποσότητες. Εύχομαι και ελπίζω να είναι αυτή η επίθεση η τελευταία, και όχι η αρχή ενός νέου αιματηρού κύκλου. Η φωτογραφία της Istiklal είναι από επίσκεψη στην Πόλη με εκλεκτή παρέα την άνοιξη του 2014.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ